воскресенье, 10 февраля 2013 г.

Нелегітимні послуги (Синдром фаворитизму в Нацкомфінпослуг. Продовження)




Нелегітимні послуги / Синдром фаворитизму в Нацкомфінпослуг, або як захистити вкладників кредитних спілок від подвійного ошуканства?

На фото: А.Курков
До моїх рук потрапив бланк заяви, котру керівник громадської приймальні при Нацкомфінпослуг[2] Анатолій Курков пропонує заповнити кандидатам на потрапляння до так званої бази даних про ошуканих вкладників кредитних спілок. Ось як буквально виглядає цей бланк:
«Заява

Прошу включити нижчевикладену інформацію до списку вкладників проблемних кредитних спілок.
Прізвище, ім’я, по-батькові…

Контактні дані… (телефон, електронна адреса)
Паспортні дані серія… №… ким виданий… дата видачі… (дата, місяць, рік)

Індивідуальний податковий номер

Кредитна спілка…(назва) код ЄДРПОУ…

Договір №… дата…

Сума договору…

Умови договору та строки повернення... (під який відсоток, термін дії)
Сума залишку тіла, що не повернена…

Сума не сплачених відсотків…

Сума відшкодування за рішенням суду...

Документ, що підтверджує дані… (назва суду, дата, № справи)
Реквізити документа
(дата) (підпис)».
На відміну від тих папірців, що їх пропонує людям горе-журналіст, удаваний дбайливець за долі коштів потерпілих членів кредитівок, керманич благодійного фонду «Взаємодопомога» та однойменної газети Володимир Бондар (приклади, нагадаю, вже наведені в попередніх дописах: «Медвежа послуга»[3]; «Відкрити приватність дияволу»[4]; «Абонентська «скринька щастя»[5]; «Нова трибуна імітатора»[6]; «Курям на сміх»[7]), змістом щойно цитованого бланку передбачено отримання більш-менш повної та об’єктивної інформації про стан заборгованості певної кредитівки перед її членами.

На цьому тлі ще чіткіше проявляється нікчемність дій пана Бондаря з так званої попередньої реєстрації. Неправомірно зібрані ним дані, навіть якщо потраплять до Комісії[8], не будуть нею враховані, оскільки не відповідають на більшість питань форми, яку заповнює ошуканий спілчанин-відвідувач приймальні при регуляторі[9].

Разом з тим, неврахування вимог Закону України «Про захист персональних даних» від 1 червня 2010 року № 2297-VI (далі – Закон 2297-VI) породжує неправомірність обліковування вкладників проблемних кредитних спілок, яке здійснює Нацкомфінпослуг[10] , на що вказують такі обставини.
По-перше, Положення про Нацкомфінпослуг, затверджене Указом Президента України від 23 листопада 2011 року № 1070/2011[11] (пп.9 п.4[12]), визначає вичерпний перелік із семи реєстрів, які цей регулятор веде, а в ньому немає реєстру споживачів фінансових послуг, в тому числі членів кредитівок.

По-друге, за час, що минув з середини осені 2012 року, коли Нацкомфінпослуг[13] заявила про роботу над списком ошуканих вкладників кредитних спілок, вона не спромоглась навіть розробити юридично грамотний бланк заяви для таких громадян. Адже в тому, що пропонується відвідувачам приймальні при Комісії[14], не визначений розпорядник бази персональних даних[15], тобто фізична чи юридична особа, якій вкладником як володільцем бази персональних даних або законом надано право обробляти цю інформацію.

По-третє, названий бланк заяви не містить відомостей про конкретну та законну мету обробки персональних даних громадян (норма статті 6 Закону 2297-VI[16]), адже розміщений в цьому бланку текст прохання заявника включити інформацію про нього до списку вкладників проблемних кредитних спілок насправді вводить громадянина в оману щодо реальних можливостей формування Комісією[17] реєстру осіб, яким може бути виплачено або компенсовано депозитні кошти.

По-четверте, Нацкомфінпослуг[18] не переймається тим, щоб пояснити ошуканому спілчанину, що вона вже займається обробкою даних про нього, і в такий спосіб, очевидно, ігнорує вимогу частини 6 статті 6 Закону 2297-VI[19], яка забороняє таку діяльність без згоди фізичної особи.

По-п’яте, Комісією досі всупереч частині 5 статті 24 Закону 2297-VI[20] не визначено ані структурний підрозділ, ані відповідальної особи, яка організовує роботу, пов’язану із захистом персональних даних при їх обробці. Саме тому,

по-шосте, трапляються випадки, коли у громадській приймальні при регуляторі[21] знаходяться кілька осіб-вкладників, між якими відсутні юридично оформлені довірчі стосунки.

По сьоме, в громадській приймальні при Нацкомфінпослуг[22] існує жахлива практика гуртового отримання інформації, коли один із ошуканих спілчан передає особисті відомості десятків і сотень своїх колег по нещастю, не маючи від кожного з них довіреності. З цієї позиції, вочевидь, варто розглядати і неправомірні, на наш погляд, оголошення керівника благодійного фонду «Взаємодопомога»[23] Володимира Бондаря про його буцімто посередництво в одержанні радником голови Нацкомфінпослуг[24] Анатолієм Курковим персональних даних конкретних вкладників кредитних спілок. У зв’язку зі сказаним,

По-восьме, Комісія[25], яка фактично, внаслідок протиправного збору індивідуальної інформації від ошуканих спілчан, уже володіє цими відомостями, навряд чи здатна обробляти такі персональні дані, бо не створила умов для їхнього захисту (див.: частина 2 статті 10 Закону 2297-VI).

Отже, оскільки наразі Нацкомфінпослуг[26] не має правових підстав для реєстрації вкладників проблемних кредитних спілок, будь-які облікові або реєстраційні послуги, що надаються нею[27] членам кредитівок, не можуть вважатися легітимними.

Це тим паче стосується Благодійного фонду «Взаємодопомога»[28] (який, нагадаю, не є об’єднанням громадян) і редакції однойменної газети[29], а також їхніх представників і працівників. Вони не мають права збирати, обробляти та передавати персональні дані ошуканих спілчан, оскільки в таких діях присутні ознаки порушення прав і свобод громадян, визначених Конституцією України[30], Законом 2297-VI[31] та іншими приписами вітчизняного, а також міжнародного права.


Постійне посилання: http://a-kryvenko.blogspot.com/2013/02/blog-post_10.html

© Олександр Кривенко. 2013

+380 63 241-36-81

akryvenko64@gmail.com





[23] http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html Код ЄДРПОУ 36382722
[28] http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html Код ЄДРПОУ 36382722
[29] Так звана газета ошуканих громадян «Взаємодопомога», єдиним фактичним видавцем, редактором та автором є особисто Володимира Бондар

Комментариев нет:

Отправить комментарий