вторник, 29 января 2013 г.

Скриня Пандори. (Синдром фаворитизму в Нацкомфінпослуг. Продовження)

22 жовтня 2012 року Нацкомфінпослуг[2] офіційно повідомила[3], що її керівництво вчергове зустрілось «з потерпілими вкладниками кредитних спілок та їхніми об’єднаннями». Цього разу піарщики регулятора чомусь не проінформували, хто конкретно з боку громадськості спілкувався з чиновниками.
Ключовою ж тезою новини[4] було те, що відомство Андрія Стасевського[5] «спільно з представниками громадських об’єднань працює над створенням списку вкладників проблемних кредитних спілок».
За словами[6] члена Комісії Віктора Берліна[7], в цьому списку «буде зафіксовано інформацію про кожного вкладника із зазначенням суми заборгованості, назви кредитної спілки, термінів затримки повернення грошей».
Зібрання відвідав і представник департаменту аналізу банківських операцій Національного банку України Андрій Фадєєв. Цікаво, невже роль підлеглого[8] Сергія Арбузова[9] полягала лише в тому, щоби відреагувати[10] на мирні зібрання під будівлею роботодавця, заявивши: «Робота повинна проводитись у вигляді діалогу, а не у вигляді мітингів», як повідомлено[11] на сайті Нацкомфінпослуг? А де ж конструктив, з огляду на те, що НБУ є співвиконавцем пункту 24 «Розвиток системи кредитної кооперації» Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава»[12], затвердженого Указом Президента України від 12 березня 2012 року № 187/2012[13] ?
Повідомлення Нацкомфінпослуг від 22.10.2012 року
На названій зустрічі, яка, за сумнівною традицією, знову не була публічною, заступник директора Департаменту регулювання та нагляду за кредитними установами Нацкомфінпослуг Дмитро Кульга зауважив[14], як на мене, найголовніше: «До 1 листопада буде підготовлено та погоджено регламент створення списку вкладників». Інакше кажучи, це означало, що без чітко визначеної процедури збір персональних даних ошуканих спілчан не можливий. Однак далі щойно процитованої заяви справа не пішла: умову, озвучену паном Кульгою дотримано не було, а Комісія безпідставно та хаотично (як саме, – про це – далі) почала списки потерпілих вкладників кредитних спілок із детальною особистою інформацією про кожного з них.
Понад те, як виявилось, згадане повідомлення регулятора відкрило скриню Пандори[15] для ділків від кредитної кооперації та правового захисту.
Постійне посилання: http://a-kryvenko.blogspot.com/2013/01/blog-post_29.html
© Олександр Кривенко. 2013
+380 63 241-36-81




[15] Скриня Пандори – джерело біди й лиха (Словник іншомовних слів. За редакцією Мельничука О.С. Головна редакція Української Радянської енциклопедії Академії наук Української РСР. Київ. 1974. – С. 496

Комментариев нет:

Отправить комментарий