суббота, 19 января 2013 г.

Передчасні реляції (Синдром фаворитизму в Нацкомфінпослуг. Початок)

На фото: вхід до Нацкомфінпослуг

Віртуальними рапортами час від часу насичує інформаційний простір Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (далі – Нацкомфінпослуг, Комісія, регулятор). Щомісячними та щоквартальними звітами рясніє офіційний сайт небанківського регулятора.
Заявою від 23 листопада 2012 року Комісія відзначила буцімто річницю свого існування.
Це стало несподіванкою для тих, хто знає, що 17.02.2012 р. ще не ліквідована Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України (Держфінпослуг) оприлюднила свій останній циркуляр – про чергову атестацію керівників і головних бухгалтерів кредитних спілок.
Нацкомфінпослуг же фактично лише 20 лютого 2012 року було внесено до Єдиного Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а Стасевський Андрій Леонідович, згідно з Указом Президента України, став її повноважним головою.
Зверніть увагу, що за чинним законодавством «Нацкомфінпослуг набуває повноважень з моменту призначення більше половини її загального кількісного складу». Природно, що кадрові питання не швидко вирішуються.
Проте, у відомстві Андрія Стасевського, яке вже отримало заслужену критику з боку журналістів, правозахисників і учасників небанківського фінансового ринку (детальніше, читайте, будь ласка, тут: Як Нацкомфінпослуг правозахисника здивував?; Оберіг кредитної кооперації: міфи та реальність; Чи існує Нацкомфінпослуг?), названими «дрібницями» не переймаються та чомусь поспішили заявити вустами свого очільника про буцімто завершення «становлення національного регулятора, створеного Президентом».
Новина, оприлюднена на офіційному сайті згаданого відомства, рясніє, серед іншого, і переможними реляціями Комісії з фронту оборони членів неплатоспроможних кредитівок, де вона буцімто є надійним союзником вкладників і їхніх громадських утворень.
Однак фактиріч уперта – спонукають нас сумніватися: успіх чи провал отримав регулятор на названому напрямку? Він справді опікується долею вкладів ошуканих спілчан чи лишень імітує турботу про останніх, наражаючи на ризики безпеку кожного з них?
Саме про ці факти

© Олександр Кривенко. 2013
+380 63 241-36-81
akryvenko64@gmail.com
http://a-kryvenko.blogspot.com/

Комментариев нет:

Отправить комментарий