пятница, 25 января 2013 г.

Зухвалі витівки аутсайдера (Синдром фаворитизму в Нацкомфінпослуг. Продовження)

Зухвалі витівки аутсайдера / Синдром фаворитизму в Нацкомфінпослуг, або як захистити вкладників кредитних спілок від подвійного ошуканства?
© Олександр Кривенко. 2013
17 липня 2012 року на арену стурбованості за долю нашого кредитно-кооперативного руху знову вийшов Голова Правління Всеукраїнської об’єднаної кредитної спілки «Сузір’я» [1] (м. Київ) Ростислав Гайдаєнко[2] сумнівно відомий фінансист, аутсайдер ринку та багаторічний поплічник горе-благодійника і псевдозахисника Володимира Бондаря. 
На фото: Р. Гайдаєнко
Опуси пана Гайдаєнка час від часу струшують повітря патяканнями про те, як облаштувати вітчизняну систему кредитної кооперації. Взагалі, даруйте за порівняння, ці теоретизування не можна сприймати інакше, як демагогію канібала[3] про цінність людського життя. Оскільки не кожний читач обізнаній з хитрощами цього «експерта», щоби відрізнити брехню від правдивого слова, мусимо її коментувати.
Отже, посеред літа пан Гайдаєнко, як керманич ВОКС «Сузір’я»[4], «ощасливив» читачів так званим відкритим віртуальним листом[5] до Прем’єр-Міністра України Миколи Азарова, в якому поділив усі кредитівки на три групи.
Під тиском об’єктивних професійних оцінок стану кредитно-кооперативного руху з боку нормально працюючих конкурентів[6] [7](кредитівок та їхніх асоціацій), а також журналістів[8] автор, нарешті, визнав, що значна частина кредитних спілок, зареєстрованих державою до 2008 року, відносно успішно пережила фінансову кризу та її наслідки і продовжує обслуговувати громадян... Ці фінансові установи Р.Гайдаєнко удостоїв наймення «1-ша група».
Кредитівки, віднесені автором до 2-ї групи, знаходяться у вкрай тяжкому стані та не мають іншої перспективи, ніж ліквідація. Проблеми вкладників цих фінустанов, – радить, «надувши щоки», горе-експерт, – мають розв’язати держава та професійні асоціації кредитних спілок, але останні, мовляв, кинули людей напризволяще.
 Недоступні кревні вкладникам необхідно компенсувати, – нарешті адекватне дієслово (замість «рефінансувати» – у попередніх заявах) ужив автор. Витрати ж на компенсацію, за умови ефективної ліквідації кредитних спілок, не перевищать 500 млн. гривень. Це за розрахунками псевдореформатора, взятими, мабуть, зі стелі. На тлі минулих заяв купки горе-кооператорів[9] (до яких належить пан Гайдаєнко) про 4,5 млрд. грн[10] , необхідних проблемним кредитівкам, бачимо суттєву тенденцію на зменшення суми. Але, зверніть увагу, що про стягнення коштів з певних посадових осіб фінустанов, діяннями яких спричинені відповідні збитки та втрати, автор – ані пари з вуст, бо ж у самого, вочевидь, рильце в пушку[11] (подробиці, будь ласка, - тут [12]).
На «десерт» читачу автор залишив свої міркування про 3-тю групу спілок: це організації, які мають «основні передумови для відновлення своєї планомірної роботи» і потребують «не компенсації вкладів, а рефінансування», тобто тимчасової грошової підтримки на суму «не більше 300 млн. грн.». Ось де пастка – від Ростислава Гайдаєнка спеціально Миколі Азарову та іншим споживачам його відкритого звернення! Адже у списку претендентів на чималі бюджетні витрати псевдореформатор вже бачить, поза сумнівом, і свою кредитівку «Сузір’я»[13], і «Перше кредитне товариство»[14] (м. Одеса), й «Альянс»[15] (м. Черкаси), якими керують такі ж, як він, сумнозвісні спеціалісти в уведенні в оману і спілчан, і широкого загалу – відповідно Андрій Азаров [16]і Геннадій Мельниченко[17]. Невипадково ж, наприклад, копію [18] гайдаєнківського листа оприлюднено на інтернет-сторінках структур належних його колезі з Південної Пальміри пану Азарову. Як-то мовиться, рука руку миє.
Чергова інформаційна пастка опусу Р.Гайдаєнка міститься в критиці ним мирних масових протестів вкладників проблемних кредитних спілок, які, звісно дошкуляють іміджу та спокою Уряду. Намагаючись прихилити у такий спосіб до себе Прем’єр-міністра України, автор наведеного звернення, як запеклий лицедій, звісно, приховує власну та спільників причетність до причин виникнення протестних явищ.
У відкритому листі Ростислав Гайдаєнко нарешті визнав, що спілчан, які протиправно позбавлені доступу до своїх депозитних коштів, разів у 100 менше, ніж про це відносно недавно він разом із горе-союзниками заявляв [19].
Але далі автор звернення цинічно прокоментував дії ошуканих громадян. «Десятки тисяч вкладників… завалюють правоохоронні органи, адміністрацію Президента, Кабінет Міністрів, профільного регулятора, міжнародні організації скаргами і листами. Їх критика як правило позбавлена серйозних підстав і виглядає огульною». Необхідно, повчав псевдодбайливець, «спрямувати енергію цієї маси людей в конструктивне русло роботи з позичальниками».
Ми можемо уявити, з якою огидою прочитали цю цитату справжні оборонці спілчан проблемних кредитівок. Адже, перш ніж скаржитись та організовувати людей на пікети, вони намагались порозумітись з позичальниками, хоча вимагати повернення прострочених кредитів – це право кредитора, тобто спілки, а не вкладників. Понад те, зазвичай, найбільшими боржниками неплатоспроможних фінустанов є особи підставні, фіктивні, або пов’язані з керівництвом кредитівок. Порушені ж кримінальні справи і затримання посадовців низки проблемних кредитних спілок, таких, наприклад, як «Український фінансовий союз»[20] і «Тринадцята зарплата»[21] , «Турбота»[22], усе це відбулось значною мірою завдяки заявам, скаргам, а також вуличним протестам громадян, що постали на захист своїх прав.
В іншому місці гайдаєнківського звернення міститься заклик сформувати максимально повний реєстр кредитних спілок з даними про кредитівки, виключені в 2008 – 2012 роках з державного реєстру фінустанов, а також про ініціативні групи вкладників.
Постає питання: навіщо Ростиславові Гайдаєнку потрібні такі відомості? Чи не для того, щоб у тандемі з Володимиром Бондарем, Геннадієм Мельниченком та їм подібним маніпулювати свідомістю вкладників, а також можновладців, уводячи перших від активної боротьби за свої права, а других – від виявлення справжніх причин неплатоспроможності певних кредитівок та притягнення зловмисників до відповідальності.
Наступна історія може слугувати ілюстрацією сказаному.
Далі буде[23]
Постійне посилання: http://a-kryvenko.blogspot.com/2013/01/blog-post_25.html
© Олександр Кривенко. 2013
+380 63 241-36-81
akryvenko64@gmail.com
http://a-kryvenko.blogspot.com/

[1] Єдиний державний реєстр, http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html Ідентифікаційний код юридичної особи 25881964; http://217.76.195.214/Home/SrchViewIMDetail/20000036058
[4] http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html Код ЄДРПОУ 25881964
[13] http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html Код ЄДРПОУ 25881964

Комментариев нет:

Отправить комментарий