суббота, 26 января 2013 г.

Фальшиве реноме (Синдром фаворитизму в Нацкомфінпослуг. Продовження)

Фальшиве реноме / Синдром фаворитизму в Нацкомфінпослуг, або як захистити вкладників кредитних спілок від подвійного ошуканства?

© Олександр Кривенко. 2013


На фото: вкладники кредитівок пікетують Нацкомфінпослуг

Влітку минулого року активізувала свою публічну роботу ініціативна група вкладників однієї з кредитних спілок. Її дошкульні та регулярні протестні акції (підтримані активістами із числа спілчан, ошуканих кредитівками «Український фінансовий союз»[2] «Тринадцята зарплата»[3], «Партнерський кредит»[4], «Профіт-центр 2004»[5] тощо) біля приміщень Нацкомфінпослуг, Міністерства фінансів, Генеральної прокуратури України й інших державних органів змусили Комісію на «побачення» з лідерами пікетувальників.
Утім, згідно з офіційним повідомленням регулятора[6], лише 15 жовтня 2012 року Голова Нацкомфінпослуг Андрій Стасевський зустрівся з представниками буцімто об’єднань ошуканих вкладників із нібито понад 16 кредитних спілок, до числа яких потрапили: Володимир Бондар, Святослав Десятников, Ірина Торова, Віктор П’янов, Анатолій Захарчук.
У непоінформованого читача може скластися враження що на нараду до високопосадовця з’їхались делегати від постраждалих спілчан з усієї України.
Насправді ж, як з’ясувалося, перераховані щойно особи, за виключенням В.Бондаря, є членами лише однієї з кредитівок і постійними учасниками столичних гучних мітингів, які вельми дошкуляють урядовцям. Ймовірно, щоби напередодні виборів до Верховної Ради України вгамувати протестний дух вкладників, її представників і було запрошено до офісу на Грінченка, 3.
Присутність же президента благодійного фонду «Взаємодопомога»[7] Володимира Бондаря на зустрічі, яка не була публічною, виглядає сумнівною, насамперед, з точки зору інформаційної та майнової безпеки інших учасників та осіб, яких вони представляють. По-перше, цей пройдисвіт[8]сам не належить до числа ошуканих спілчан і не представляє інтереси жодного з них і жодної з груп таких громадян. Звісно, він також не є ані штатним, ані позаштатним працівником Комісії.
Тож вельми дивно, що із числа гостей лише пана Бондаря відомчі речники процитували у названій новині. Щоправда, нічого путнього наш «герой» там не промовив, але бажаної цілі досяг. Мова йде про те, щоби створити собі імідж авторитетного громадського правозахисника, з яким рахується влада, та, використовувати його, маніпулювати свідомістю довірливих вкладників і легковажних політиків.
На жовтневій, 2012 року, зустрічі з ошуканими спілчанами керівник Нацкомфінпослуг Андрій Стасевський повідомив[9], що для розв’язання питання повернення вкладів разом з ініціативними групами обкрадених спілчан створюється Реєстр ошуканих вкладників кредитних спілок, що слугуватиме захисту прав останніх на державному рівні.
«Для цього, – заявив пан Стасевський, залучено громадську приймальню Нацкомфінпослуг», яка «розпочне свою роботу вже з 1 листопада» і «яку очолює Анатолій Курков, радник Голови Нацкомфінпослуг».
На фото: Анатолій Курков
Однак це повідомлення виявилося лише декларацією, а не справжньою турботою високопосадовця про долю вкладів ошуканих членів кредитних спілок, оскільки, як з’ясувалось, анонсований керівник названої приймальні Курков Анатолій Федорович[10] не перебуває в трудових відносинах з Комісією, а дає рекомендації її очільнику виключно на громадських (!?!) засадах[11]. І тут мова йде не тільки про те, що з радника, юридично незалежного від державного органу, не спитати за стан справ у практичній ділянці. Питання в тому, чи можна допускати сторонню особу до роботи, пов’язаної зі службовою інформацією, а також з обробкою персональних даних громадян, адже саме це є складовою функціонування приймальні.
Понад те, як з’ясувалося, розпіарений підрозділ Нацкомфінпослуг, що повинен приймати громадян, не забезпечений власним приміщенням. Сам же пан Курков станом на 15.10.2012р. як радник працював – увага! - в офісі благодійного фонду «Взаємодопомога»[12], президентом якого є сумнозвісний благодійник, псевдозахисник вкладників і горе-журналіст Володимир Бондар (!?!).
Ба, в такій ситуації є конфлікт інтересів, від якого вже тхне корупцією! – Звісно, вигукне уважний читач і буде правий…
Повертаючись до згаданої зустрічі, зазначимо, що там було також наголошено на необхідності:
«чітко визначити кількість ошуканих вкладників кредитних спілок»;
«з’ясувати загальну суму коштів, що має бути повернена вкладникам»;
«погодити форму Реєстру та єдиний перелік документів, на підставі якого буде вноситись запис» до нього.
І ще одна важлива для осмислення теза із відомчого повідомлення: «спільній роботі з боку об’єднань ошуканих вкладників кредитних спілок готові сприяти ініціативні групи, у деяких випадках вже наявні реєстри ошуканих певною кредитною установою вкладників, підкріплені рішеннями судів», що «дозволить значно прискорити розв’язання … питання повернення або компенсації вкладів».
На тлі усіх перерахованих аспектів того жовтневого рандеву пана Стасевського з громадськими активістами, єдино здатною до негайної реалізації могла бути декларація його учасників про необхідність виключити зловживання, в тому числі політичного характеру, навколо цієї соціально-важливої теми, що, звісно, мало особливе значення в той час – час, який передував виборам до Верховної Ради України.
Однак саме Володимир Бондар ганебно та за звичкою порушив цю домовленість, ще більше розкручуючи власноруч запущений маховик маніпулювання політичною свідомістю вкладників проблемних кредитних спілок. Як саме? – 
Далі буде[13]
Постійне посилання: http://a-kryvenko.blogspot.com/2013/01/blog-post_26.html

© Олександр Кривенко. 2013
+380 63 241-36-81
akryvenko64@gmail.com
http://a-kryvenko.blogspot.com/







[7] http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html Код ЄДРПОУ 36382722



[10] Див. також: 2012121306.kurkov.png


[12] http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html Код ЄДРПОУ 36382722


Комментариев нет:

Отправить комментарий