вторник, 12 февраля 2013 г.

Облік вкладників – не панацея (Синдром фаворитизму в Нацкомфінпослуг. Продовження)

Облік вкладників – не панацея / Синдром фаворитизму в Нацкомфінпослуг, або як захистити вкладників кредитних спілок від подвійного ошуканства?
© Олександр Кривенко. 2013
На фото: Борис Бричук
Що робити для вирішення проблем ошуканих членів кредитівок? – Ось, що думає про це заступник голови виконавчої ради громадської організації «Захист депозитних вкладників»[2] Борис Бричук (м. Київ):
«Для того, щоб вирішити проблему ошуканих вкладників кредитних спілок, природно, потрібно визначити її масштаб. Ми давно це зрозуміли, і тому обліковуємо членів своєї організації, ведемо реєстри по кільком кредитівкам, зокрема, таким, як «Акорд»[3], «Бізнеспартнерство»[4], «Профіт-центр 2004»[5] «Тринадцята зарплата[6]», «Український фінансовий союз»[7].
Аналогічною роботою займаються й інші громадські утворення, кожне з яких накопичує відомості по своїм членам. Але для того, щоби вирішити комплексно проблему для вкладників певної кредитівки та усієї групи неплатоспроможних спілок, потрібен єдиний накопичувач такої інформації.
Тому ми ще в липні 2012 року звернулись до Уряду[8] з пропозицією створити державні підприємства: «Єдиний реєстр потерпілих вкладників», яке мало б вести облік даних по кожній кредитній спілці окремо, а також «Єдиний державний розрахунковий центр», якому підпорядкувати всі активи та пасиви проблемних кредитівок.
Ініціативу Нацкомфінпослуг[9] зі створення списку ошуканих спілчан ми зустріли з радістю, але те, як вона реалізується, нас бентежить. Дивно, що цією роботою займається громадська приймальня, а не спеціальний підрозділ регулятора[10]. Не зрозуміло, чи є регламент збору та обробки даних про вкладників.
Звісно, ми розуміємо, що одним лише обліком ошуканих спілчан справу не вирішити.
Тому ми пропонуємо розпочати, нарешті, роботу зі створення Фонду гарантування вкладів для членів кредитних спілок. Необхідно також активізувати роботу правоохоронних органів з протидії подальшому шахрайству та розкраданню коштів посадовцями окремих кредитівок, а також притягнення їх до кримінальної відповідальності.
Крім того, ми вважаємо, що для відновлення контролю та нагляду за ще не ліквідованими проблемними кредитними спілками з боку Нацкомфінпослуг[11] необхідно повернути їх в реєстр фінансових установ, звісно, з певними обмеженнями у видах їхньої діяльності».
Постійне посилання: http://a-kryvenko.blogspot.com/2013/02/blog-post_12.html
© Олександр Кривенко. 2013
+380 63 241-36-81
akryvenko64@gmail.com
http://a-kryvenko.blogspot.com/




[2] http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html Код ЄДРПОУ 36677964

Комментариев нет:

Отправить комментарий