вторник, 30 августа 2011 г.

Кому не йметься дістати влади ... (Частина 1)

30.08.2011 - 05.09.2011
або 
Хто захистить вкладників кредитних спілок?

Тільки-но очільник Держфінпослуг опинився за ґратами і був звільнений з посади, як в Одесі вже заявлено претензію на ласе місце. Хто цей самопроголошений претендент: правдо- чи владоборець? Чи здатний він гарантувати права та законні інтереси споживачів небанківських послуг, насамперед – вкладників кредитних спілок?

Олександр Кривенко,
керівник громадської організації
«Асоціація захисту прав вкладників» 
(м. Київ),
журналіст, юрист
+380 63 241 3681
Частина 1

30.08.2011

Поперед слідства в пекло?

 За повідомленням відділу зв'язків із засобами масової інформації Генеральної прокуратури України від 19 липня 2011 року, « … слідчим Генеральної прокуратури України спільно з працівниками Служби безпеки України за вчинення злочину, пов’язаного з корупцією, затримано та доставлено до ізолятора тимчасового тримання голову Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України Василя Волгу». 
Екс-голова Держфінпослуг України Василь Волга 
По цій справі в ГПУ ще «проводяться необхідні слідчі дії», – повідомив речник силового відомства.

Натомість окремі учасники ринку кредитної кооперації вже 20 липня провели в Інформаційному агентстві ЛІГАБізнесІнформ прес-конференцію з гучною назвою: «Причини арешту Василя Волги!». Під час заходу один із його спікерів Андрій Азаров заявив:

У схемі, що передбачає введення тимчасової адміністрації в кредитні спілки, у кожного учасника була своя функція. Василь Волга вів керівництво і займався фактично контролем всієї групи.
Голова спостережної ради
кредитної спілки
«Перше кредитне товариство»
Андрій Азаров

  


При цьому промовець позиціонував себе, зокрема, як голова спостережної ради кредитної спілки «Перше кредитне товариство» (ПКТ), головний офіс якої розташований в Одесі.


Адекватний кандидат?

А вже за тиждень-півтора потому керманич кредитної спілки «Перше кредитне товариство» Андрій Азаров був згадуваний як «претендент на роль адекватного керівника» Держфінпослуг, бо начебто «має колосальний досвід розвитку національних фінансових систем і репутацію борця з корупцією», «якого так боялися за твердість позиції і В. Суслов, і В. Волга (кожен з них очолював Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України, відповідно з березня 2009 по березень 2010 рр. та з березня 2010 по липень 2010 рр. – Прим. автора) ». Це цитати із статті головного редактора інформаційного агентства «100%», яке входить до складу медіахолдингу «100 %», є вельми близьким за засновницькими та родинними ознаками пану Азарову. Зважаючи на таке, не складно здогадатись, на чиї амбіції розраховані подібні прогнози.
 Ким є насправді самопроголошений кандидат? Чи здатний цей чоловік очолити державний орган, що має встановлювати чесні та прозорі правила для учасників ринку небанківських операцій, наглядати за їх дотриманням, а також (і головне!) гарантувати дотримання прав споживачів фінансових послуг, особливо вкладників кредитних спілок?

Одеський месія чи лицедій

Попередньо відомо, що нині 43-річний Андрій Азаров, подавши у 2008 році у відставку з посади голови правління кредитної спілки «Перше кредитне товариство», очолив спостережну раду спілки. 

Певний час він також керував наглядовим комітетом Національної асоціації кредитних спілок України (НАКСУ). Проте, за інформацією нинішнього керівника цього керівного органу, зі скандалом вийшов з неурядової організації. Чому? Бо не отримав підтримки колег на чергових виборах до складу наглядового комітету НАКСУ.
На конкретні результати діяльності керівництва ПКТ на ринку кредитної кооперації в останні роки вказують документи.

Репутація – мовою документів

 По-перше, згідно з оприлюдненою регулятором «Інформацією про підсумки роботи Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України за перше півріччя 2011 року» серед понад 1800 звернень громадян щодо діяльності кредитних спілок у 1 півріччі 2011 року більшість скарг припадає на кредитну спілку «Перше кредитне товариство».

 По-друге, тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань розслідування обставин та причин сучасного стану справ в системі кредитної кооперації (далі – ТСК. – Прим. автора) віднесла кредитну спілку «Перше кредитне товариство» до переліку таких організацій на ринку кредитної кооперації, де «склалася критична ситуація у розрахунках з вкладниками».
Про це йдеться в звіті ТСК від 24 грудня 2010 року. Стосовно ПКТ комісія встановила:

По-третє, невтішною для керівництва ПКТ є офіційна статистика звернень її членів за захистом своїх прав до судів. Служителями Феміди по усій Україні з квітня 2009 по липень 2011 року прийнято понад тисячу рішень, якими задоволено позовні вимоги про стягнення з кредитної спілки «Перше кредитне товариство» вкладів та внесків громадян.
По-четверте, у березні 2010-го року Держфінпослуг, реагуючи на порушення з боку кредитної спілки «Перше кредитне товариство» умов договорів з її членами щодо повернення депозитів і відсотків по ним, зупинив дію ліцензії цієї фінансової установи по залученню внесків.
По-п’яте, 8 липня 2010 року регулятор своїм розпорядженням № 532 відсторонив від управління кредитною спілкою «Перше кредитне товариство» весь склад її правління та спостережної ради. Підставою для такого рішення стало, за повідомленням прес-служби відомства від 16 серпня 2011 року (http://a-kryvenko.blogspot.com/2011/08/blog-post_16.html), систематичне невиконання КС «ПКТ» законних вимог Держфінпослуг, спрямованих на захист інтересів її вкладників. Названим документом регулятор запровадив тимчасове адміністрування спілкою.

 По-шосте, постановою Генеральної прокуратури України від 1 жовтня 2010 року порушено кримінальну справу № 49-3024 за фактом заволодіння службовими особами кредитної спілки «Перше кредитне товариство» коштами в особливо великих розмірах.

По-сьоме, 31 травня 2011 року за ініціативою вкладника-кредитора господарським судом Одеської області порушено справу про банкрутство кредитної спілки «Перше кредитне товариство».

Такою виглядає загально доступна сторона репутації Андрія Азарова. Втім, диявол криється у дрібницях. Щоб виявити їх, звернемось до тих джерел інформації, які на практиці відчули результати діянь здобувача владних повноважень. Це вкрай важливо для розуміння, хто дійсно опікується суспільними та державними інтересами, а хто лише імітує таку діяльність, порушуючи права інших.
Далі буде
Олександр Кривенко,
керівник громадської організації
«Асоціація захисту прав вкладників» (м. Київ),
журналіст, юрист
+380 63 241 3681 
Постійна адреса частини 1 статті: http://a-kryvenko.blogspot.com/2011/08/blog-post.html
Усі частини статті - тут: Частина 1  Частина 2 Частина 3 Частина 4 Частина 5 Частина 6 Частина 7

Усі права застережено.
Інформація, яку публікує Кривенко Олександр Григорович і Блог Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/, є власністю Кривенка Олександра Григоровича. Право власності на продукцію Кривенка Олександра Григоровича охороняється законодавством України. Будь-яке копіювання, у тому числі окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук або будь-яке інше поширення інформації Кривенка Олександра Григоровича і Блогу Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з боку Кривенка Олександра Григоровича. Допускається цитування матеріалів Блогу Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/ http://a-kryvenko.blogspot.com/ без отримання попередньої згоди, але виключно в межах одного речення та з обовязковим активним гіперпосиланням на блог Блог Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/. Під час цитування інформації Кривенка Олександра Григоровича і Блогу Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/ посилання на Блог Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/ обов'язкове.

Комментариев нет:

Отправить комментарий