среда, 13 февраля 2013 г.

Запобіжники від омани (Синдром фаворитизму в Нацкомфінпослуг. Продовження)

Запобіжники від омани / Синдром фаворитизму в Нацкомфінпослуг, або як захистити вкладників кредитних спілок від подвійного ошуканства?
© Олександр Кривенко. 2013
На фото: Володимир Стадник
Чи існують ризики у відомчому обліковуванні потерпілих учасників кредитних спілок? – про це і не тільки розмірковує голова Черкаського обласного громадського об’єднання «Досить Нас Дурити» (ЧОГО ДНД)[2] Володимир Стадник:
«Створення реєстру вкладників потрібно починати на місцевому рівні, тому що в Київ люди не наїздяться. Взагалі, ми[3] вважаємо, що Нацкомфінпослуг[4] не здатний це завдання вирішити: занадто великий обсяг інформації.
Таку роботу необхідно проводити на громадських засадах, але виключно силами тих організацій, які спеціалізуються на захисті ошуканих спілчан.
На проблемі ошуканих спілчан спекулюють деякі політичні сили. Перед виборами вони збирають відомості про цю категорію громадян, поповнюючи у такий спосіб свій електоральний ресурс.
Аналогічно зловживають довірою громадян і представники деяких так званих благодійних і соціальних проектів. Вони особливо активізувались після того, як Нацкомфінпослуг[5] оголосила про створення списку вкладників проблемних кредитних спілок. Аферисти поширюють серед ошуканих спілчан бланки анкет-заяв, пропонують вписати в них паспортні дані, місце проживання, телефон, назву проблемної спілки. Але, зверніть увагу, ці ділки не завжди навіть цікавляться, яку суму вкладу кредитівка не повернула громадянину! Без будь-яких актів прийому-передачі, або навіть розписок, – лише на словах людині обіцяють, що ці відомості будуть передані в Комісію[6], яка, в свою чергу, внесе їх в реєстр вкладників. ДНД[7] має сигнали, що за таку сумнівну послугу з громадян ще й гроші беруть, гривень по десять, буцімто на організаційні витрати.
Ми[8] застерігаємо вкладників від будь-яких контактів із горе-благодійниками. Пояснюємо, що не можна передавати відомості про себе іншій особі, якщо ви не перебуваєте з нею в постійних зв’язках і не здатні проконтролювати, як вона скористається отриманою інформацією.
На власному прикладі пояснюємо, що ДНД[9] веде облік усіх своїх членів, у тому числі понад тисячі ошуканих спілчан Черкащини. Кожен з них має доступ до відомостей про себе, а також до інформації про те, як вони використовуються.
Якщо потерпілий спілчанин звертається до нас[10], але не перебуває в ЧОГО «ДНД»[11], ми[12] не відмовляємо йому в консультації, але й не вписуємо його в наші реєстри.
Разом з тим, ми[13] не радимо членам ДНД[14] подавати в громадську приймальню Нацкомфінпослуг[15] так звані заяви про включення до списку вкладників проблемних кредитних спілок. На це є дві причини: об’єктивна – регулятор[16] не має навіть чіткого регламенту збору такої інформації, не кажучи вже про відсутність в нього[17] законних підстав на таку реєстрацію; суб’єктивна – керівництво Нацкомфінпослуг[18] допустило до цього процесу сторонніх осіб, та ще й із сумнівною репутацією, які лише шкодять реалізації цієї, взагалі корисної, ідеї».
Постійне посилання: http://a-kryvenko.blogspot.com/2013/02/blog-post_13.html
© Олександр Кривенко. 2013
+380 63 241-36-81
akryvenko64@gmail.com





[2] http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html Код ЄДРПОУ 35754576
[3] ЧОГО ДНД http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html Код ЄДРПОУ 35754576
[7] http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html Код ЄДРПОУ 35754576
[8] ЧОГО ДНД http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html Код ЄДРПОУ 35754576
[9] http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html Код ЄДРПОУ 35754576
[10] ЧОГО ДНД http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html Код ЄДРПОУ 35754576
[11] http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html Код ЄДРПОУ 35754576
[12] ЧОГО ДНД http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html Код ЄДРПОУ 35754576
[13] ЧОГО ДНД http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html Код ЄДРПОУ 35754576
[14] http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html Код ЄДРПОУ 35754576

Комментариев нет:

Отправить комментарий