четверг, 12 июля 2012 г.

Оберіг кредитної кооперації. Глава 9

Олександр Кривенко                                   Розслідування
Оберіг кредитної кооперації: міфи та реальність, або Розповідь про те, хто і як дбає про ошуканих членів кредитних спілок?
 
На фото: Олександр Кривенко
Журналістське розслідування Олександра Кривенка 
на блозі 
Продовження.
Попередні частини тут: 
«Поганому танцюристу завжди щось заважає, крім нього самого», – кажуть у народі про людину, яка скиглить на всю округу про купу нездоланих зовнішніх перепон на її доброчинному шляху. 
Г.Мельниченко
 Саме таким видався мені керівник кредитної спілки «Альянс» із міста Черкаси й одночасно член правління Всеукраїнської асоціації кредитних спілок військовослужбовців та працівників силових відомств (ВАКСВУ) Мельниченко Геннадій Петрович.
Він відзначився своїми дуже дивними публічними та іншими вчинками.
Так, наприклад, влітку 2010 року цей черкащанин чомусь раптово опинився на північно-західному узбережжі Чорного моря – майже за півтисячі кілометрів від рідного міста на Дніпрі. Не лагідні і солені хвилі звабили Геннадія Мельниченка в подорож до Одеси, не бажання відпочити від важкої фінансової праці, не пошук рятівного кола для очолюваної ним кредитівки, яка стрімко спускалась на дно. Вочевидь, покликало черкащанина в дорогу, як і його колегу із Києва – голову правління Всеукраїнської об’єднаної кредитної спілки «Сузір'я» Ростислава Гайдаєнка, намагання вислужитися перед тамошнім, можливо, і більш грошовитим, утім не менш сумнівним і скандальним представником небанківського фінансового сектору Андрієм Азаровим – керівником проблемної вже на той час кредитної спілки «Перше кредитне товариство».
Річ у тім, що 8 липня 2010 року Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України (Держфінпослуг) ухвалила розпорядження № 532 про відсторонення керівництва фінансової установи «Перше кредитне товариство» від управління та призначення тимчасового адміністратора. Цей захід впливу був вмотивований тим, що менеджмент названої спілки проігнорував 25 (!) приписів регулятора, викликаних невиконанням нею зобов’язань перед своїми членами щодо повернення коштів по великій кількості договорів.
А.Азаров
Однак на заваді реалізації згаданого і законного рішення Держфінпослуг постала, окрім персоналу фінустанови та, вочевидь, спеціально залучених для цього сторонніх осіб, і трійця Азаров-Гайдаєнко-Мельниченко.
Згідно з офіційним повідомленням Держфінпослуг від 21.07.2010
«16 липня 2010 року відділом державної виконавчої служби Приморського району м. Одеси в порядку примусового виконання розпорядження № 532 було забезпечено відкриття приміщень Кредитної спілки «Перше кредитне товариство» та вилучення її печаток.
Після того, як державний виконавець залишив приміщення Спілки, сторонні особи з числа відстороненого керівництва кредитної спілки: Азаров А.С. – голова спостережної ради, Найда В.І. – голова правління, голова правління об'єднаної кредитної спілки «Сузір’я» (Ростислав Гайдаєнко. Прим. авт.), голова правління кредитної спілки «Альянс» (Геннадій Мельниченко. Прим. авт.), а також інші невстановлені особи, зайняли службові приміщення Спілки та почали створювати перешкоди для роботи тимчасової адміністрації. Зазначені особи відмовилися покинути приміщення, створили перепони для забезпечення належної охорони приміщень Спілки, збереження наявних в них документів та матеріальних цінностей».
Р.Гайдаєнко

Доречно зауважити, що згадані вище одеська та черкаська кредитівки входять до складу Всеукраїнської асоціації кредитних спілок військовослужбовців та працівників силових відомств (ВАКСВПСВ або ВАКСВУ) (м. Київ), керівником якої є раніше вже означений пан Гайдаєнко.
Варто підкреслити, що ні норми вітчизняного права, ні положення статутів перерахованих організацій, не дозволяли вказаним особам, в тому числі Андрію Азарову, Ростиславу Гайдаєнку та Геннадію Мельниченку, чинити опір членам тимчасової адміністрації як представникам влади, повноваження та законність дій яких була очевидною, що додатково підтверджено судовим рішенням, яке набуло чинності.
Однак описане правопорушення (зверніть увагу, подію зафіксовано на відео обома конфліктуючими сторонами) чомусь не стало поштовхом для одеських правоохоронців відкрити кримінальну справу. Про наявні ознаки злочину в діях указаних осіб, що передбачені частиною 3 статті 342 Кримінального кодексу України, їм офіційно заявив тодішній тимчасовий адміністратор кредитної спілки «Перше кредитне товариство» Віталій Сильчук.
(Інтерв’ю з чиновником Держфінпослуг, в якому оприлюднено факти чисельних зловживань з боку посадовців названої кредитівки та дивного прихованого потурання їм з боку представників силових структур від місцевого до найвищого рівня, читайте, будь ласка, в матеріалах журналістського розслідування «Кому не йметься дістати влади, або Хто захистить вкладників кредитних спілок?» Прим. авт.). 
До речі, кримінальним законом встановлено покарання у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або ув’язнення на строк від двох до п’яти років за опір представникові влади, поєднаний з примушенням його шляхом насильства або погрози застосування такого насильства до виконання явно незаконних дій.
Втім, зухвала витівка києво-одесько-черкаської трійки, мабуть, до міліцейських звітів навіть не потрапила. Відчувши свою безкарність на рівні недоторканості, кожен із учасників цієї групи ще з більшою завзятістю афішував себе як захисник кредитно-кооперативного руху від державного свавілля.
А за рік, як уже повідомлялось, вони зібрались в Києві, де провели прес-конференцію з гучною назвою «Причини арешту Василя Волги!». 

Користуючись тим, що головний опонент – очільник Держфінпослуг – за ґратами, куди потрапив за вчинення буцімто корупційних діянь (судовий процес над ним, нагадаю, досі триває), Геннадій Мельниченко не цурався гострих випадів у бік поваленого противника:
Комісія перекривала роботу кредитних спілок, в тому числі, шляхом невидачі ліцензій, відмови у продовженні ліцензій, виключення з реєстру фінансових установ, а також за рахунок постійних перевірок.
Причому спікер із Черкас був представлений журналістській публіці у ролі не очільника конкретної фінансової установи – кредитної спілки «Альянс», а під брендом громадської організації. На названому медіа-заході горе-кооператор позиціонував себе лише під вивіскою мало відомої широкому загалу майстрів пера Всеукраїнської асоціації кредитних спілок військовослужбовців та працівників силових відомств – як член її правління. Так йому, мабуть було комфортніше, адже за кілька днів до зустрічі зі ЗМІ рішенням Держфінпослуг кредитівку «Альянс» було позбавлено усіх формальних атрибутів фінансової установи «у зв’язку із систематичним невиконанням заходів впливу».

Серед приписів регулятора, проігнорованих менеджментом цієї організації привертає увагу той, що датований 4 грудня 2009 року. Відповідною постановою, про яку йдеться в повідомленні Держфінпослуг від 17.12.2009 року, кредитну спілку «Альянс» було зобов’язано «провести позачергові збори своїх членів у строк до 01 лютого 2010 року та включити до порядку денного такі питання: стан виконання її органами управління обов’язків, передбачених законодавством, статутом та внутрішніми положеннями; стан повернення внесків (вкладів) на депозитні рахунки».
Із названого документа можна припустити, що, кредитівка «Альянс» порушила права власності спілчан на доступ до своїх коштів, розміщених на чітко визначений строк і під певний процент.
По тому ж, як на цей припис відреагував пан Мельниченко, не складно дійти також висновку: проблема з поверненням внесків на депозитні рахунки набула такої гостроти, що викликає сумнів у здатності, а головне – бажанні діючого правління спілки вирішити її самостійно.
Як з’ясувалось, ще 6 жовтня 2009 року Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України, перевіривши фінансову установу «Альянс», виявила в її діяльності низку порушень Законів України «Про кредитні спілки» та «Про звернення громадян», а також Ліцензійних умов провадження діяльності кредитних спілок з надання фінансових послуг. Відповідним актом зафіксовані факти невиконання названою кредитівкою:
вимоги щодо забезпечення членам кредитної спілки «Альянс» права одержувати належні їм внески (вклади) на депозитні рахунки у порядку і строки, які визначені укладеними з ними договорами;
зобов’язання при розгляді заяв громадян забезпечувати поновлення порушених прав, реальне виконання прийнятих у зв’язку з заявами рішень та вжити заходів до усунення причин, що їх породжують. 
Саме на підставі цього акту перевірки 4 грудня 2009 року Держфінпослуг прийняла згадану постанову. Зверніть увагу, претензії профільного регулятора до кредитної спілки «Альянс» стосувались питань, розв’язання яких не потребує додаткових витрат. Це ж не вирішення технічних проблем в діяльності установи, як-то відсутність комп’ютерів, комунікаційних засобів, або належного програмного забезпечення. Мова йде, по суті, про відновлення довіри членів кредитівки до її управлінців, яке, звичайно, можливе за умови відновлення майнових прав спілчан.
Тут також треба підкреслити, що вкладники кредитних спілок – це, як правило, переважно люди похилого віку з відносно невеликого достатку. Для таких громадян втрата вільного доступу до належних їм за законом та договором коштів на депозитних рахунках дуже чутлива. Така ситуація примушує пенсіонерів відмовлятись від звичних харчування та лікування, комунальних розрахунків, інших побутових речей, а також від можливої фінансової підтримки дітей або онуків, які того потребують.
Та, схоже, такі міркування не спадають на думку пану Мельниченку, якому нещодавно виповнилось 46 років і якому, як ветерану розвідки, багато членів кредитної спілки «Альянс», в тому числі ті, що годяться Геннадію в батьки, особисто довірили свої кревні. Навряд чи варто сподіватися на те, що заклики дотримуватись моральних засад людського буття здатні змусити таку особу не просторікувати про зовнішні перепони, а добровільно повернути вкладникам кошти. 
Будьте певні, шановні читачі, що тільки щире каяття та сила державного примусу в усіх її законом передбачених формах спонукатиме названого горе-кооператора шанувати права громадян, яких, певна річ, було ошукано ним як керівником кредитної спілки «Альянс»!
Попередні частини тут: 
© Олександр Кривенко 
+380 63 241-36-81  
akryvenko64@gmail.com   
Постійна адреса цієї статті: http://a-kryvenko.blogspot.com/2012/07/9.html

© Олександр Кривенко +380 63 241-36-81
akryvenko64@gmail.com 
http://a-kryvenko.blogspot.com/
skype: kryvenko8 
Copyright © 2011 – 2012 Олександр Кривенко.
Усі права захищені. Інформація на блозі http://a-kryvenko.blogspot.com/ є власністю Олександра Кривенка. Право власності охороняється законодавством України. Будь-яке копіювання, у тому числі окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук або будь-яке інше поширення інформації, яка міститься на блозі http://a-kryvenko.blogspot.com/, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з боку Олександра Кривенка.

Комментариев нет:

Отправить комментарий