четверг, 29 марта 2012 г.

Як Нацкомфінпослуг правозахисника здивував?


29 березня 2012 року
Голова Нацкомфінпослуг Андрій Стасевський
Новина про те, що «20 березня 2012 року в приміщенні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг відбулась зустріч Голови Нацкомфінпослуг Андрія Стасевського з Президентом благодійного фонду «Взаємодопомога» та членом координаційної ради «Взаємодопомога» при Фонді Володимиром Бондарем», не залишила байдужими фахівців ринку кредитної кооперації та правозихисників, які опікуються проблемами ошуканих вкладників кредитних спілок.
 © Олександр Кривенко
+380 63 241-36-81
akryvenko64@gmail.com
Одним з перших, хто офіційно відреагував на подію, став голова Черкаського обласного громадського об'єднання «Досить Нас Дурити» Володимир Стадник. У своєму листі відомий представник третього сектору закликав пана Стасевського до «обачності у виборі партнерів по здійсненню тих чи інших проектів на ринку кредитних спілок».
Текст цього звернення без купюр та коментарів пропонується вашій увазі:
 
2


 3
ДНД
Черкаське обласне громадське об'єднання «Досить нас дурити»
демократическая патриотическая власть
Україна 18028, м. Черкаси, пров. Чайковського, 6
№ 23 від 28.03.2012
Голові Нацкомфінпослуг Стасевському А.Л. 
Копія:
Кабінет Міністрів України
Адміністрація Президента України
Генеральна прокуратура України
Шановний Андрію Леонідовичу,
з великим здивуванням і тривогою було сприйнято оприлюднену на офіційному сайті Нацкомфінпослуг інформацію про те, що 20 березня 2012 року в приміщенні Національної комісії відбулась зустріч Голови Нацкомфінпослуг Андрія Стасевського з Президентом благодійного фонду «Взаємодопомога» та членом координаційної ради «Взаємодопомога» при Фонді Володимиром Бондарем. Судячи із змісту даного повідомлення, під час зустрічі обговорювалися питання щодо можливих шляхів повернення вкладів членам кредитних спілок, можливостей передачі контролюючих функцій за кредитними спілками до місцевих органів влади, можливостей створення регіональних фондів гарантування вкладів фізичних осіб - вкладників кредитних спілок. При цьому, від імені Фонду В. Бондар виступив з низкою пропозицій, зокрема, щодо проведення роз'яснювальної роботи з метою недопущення політичних спекуляцій серед постраждалих вкладників.
Справа в тому, що для зазначеного Фонду це уже не перший досвід співпраці з державним регулятором кредитних спілок. У 2010 році між Фондом і Держфінпослуг, яку на той час очолював Василь Волга, було укладено меморандум про співпрацю, одним із безпосередніх наслідків якого стало надходження на адресу багатьох кредитних спілок своєрідних «листів щастя». Так, наприклад, у вересні 2010 року на адресу низки кредитних спілок було отримано таке повідомлення:
«Шановний Голове Правління!!!
Пропонуємо Вам прийняти участь у службовій нараді, яку Благодійний фонд «Взаємодопомога» провадить згідно до меморандуму про співпрацю, підписаного між Фондом та Держфінпослуг. У нараді приймуть участь керівники Держфінпослуг, представники координаційного комітету БФ «Взаємодопомога» та відносно невеликої кількості кредитних спілок. Головною метою даної наради є підготовка до всеукраїнської конференції вкладників кредитних спілок, що відбудеться на наступному тижні у м.Черкаси, та обговорення основних тез концепції розвитку та оздоровлення кредитної кооперації України, а також алгоритмів взаємодії ринку із Держфінпослуг. Нарада відбудеться у п'ятницю, 24 вересня о 13 годині у Києві за адресою Хрещатик 16, буд профспілок, к. 205.
Вашу спілку було обрано до кола запрошених з огляду на її інвестиційну привабливість, багаторічну присутність на ринку та добру репутацію керівництва серед вкладників. Кількість учасників наради обмежена, тому просимо протягом дня повідомити про Вашу участь у нараді представнику координаційного комітету за тел. (098) 5999755. З повагою, Голова Фонду В. Бондар».
Пікантність ситуації полягала не лише у змісті такого роду повідомлень, але й у персоналіях осіб, що виступали в якості координаторів подібних акцій. В першу чергу це стосується Геннадія Мельниченка (саме номер його мобільного телефонна вказано наприкінці тексту послання як представника координаційного комітету). Пан Мельниченко є одним із очільників так званої Всеукраїнської асоціації кредитних спілок військовослужбовців (близько 20 членів, більшість яких збанкрутіли під час останньої фінансової кризи) та головою правління кредитної спілки «Альянс» з міста Черкаси (виключена з Державного реєстру фінансових установ 07.07.2011 р. в зв'язку з систематичним невиконанням своїх зобов'язань перед більш як тисячею вкладників). В зв'язку з цим видається невипадковим надходження у той період схожих за змістом повідомлень у кредитні спілки також і по лінії ВАКСВУ. Так, у грудні 2010 року Ростиславом Гайдаєнком, виконавчим директором ВАКСВУ та за сумісництвом головою правління об'єднаної кредитної спілки «Сузір'я» (виключена з Державного реєстру фінансових установ 28.07.2011 р. в зв'язку з систематичним невиконанням вимог спеціального законодавства), у кредитні спілки було направлено таке звернення:
«Вельмишановн(ий)а голове Правління,
...Напередодні новорічних свят особливо приємно відчувати впевненість у тому, що 2011 рік для кредитних спілок України стане роком відновлення стабільності та процвітання. Адже нам вдалось досягти порозуміння із профільним регулятором практично по всіх основних питаннях, що турбують сьогодні кредитні спілки.
У зв'язку із цим Асоціація пропонує кожній кредитній спілці, що місяцями не могла вирішити своїх питань у державних органах, звертатись до нас за захистом своїх інтересів, а також по будь-якому питанню, яке стосується передліцензійної підготовки пакетів документів, отримання дозволів та інших регуляторних дій...»
Не менш по блюзнірському виглядає і намір згаданої вище команди щодо «проведення роз'яснювальної роботи з метою недопущення політичних спекуляцій серед постраждалих вкладників». Адже загальновідомо, що саме вони, вводячи в оману та маніпулюючи проблемами вкладників збанкрутілих кредитних спілок, інспірували проведення від їх імені політичних акцій під час президентської передвиборної кампанії 2009 року, а зараз намагаються задіяти ті ж самі механізми під час парламентської передвиборної кампанії 2012 року. Різниця лише в тому, що у 2009 році така діяльність проводилася під прапорами БЮТ і блоку Литвина, а тепер в інтересах окремих опозиційних політиків та КПУ.
Шановний Андрію Леонідовичу, ми закликаємо Вас до обачності у виборі партнерів по здійсненню тих чи інших проектів на ринку кредитних спілок. Від цього значною мірою залежатиме ділова репутація та ефективність подальшої діяльності Нацкомфінпослуг у справі практичного вирішення проблеми ошуканих вкладників низки кредитних спілок та притягнення до передбаченої законом відповідальності керівників таких структур.
Досить співпрацювати з шахраями, які тільки сприяють кризі на ринку кредитної кооперації. У разі непорозуміння наше об'єднання «ДНД» буде вимушене вжити непопулярні заходи, відносно владних представників, які своєю недалекоглядністю призводять до тяжких наслідків.
З повагою та сподіванням на розуміння, 
Голова Черкаського обласного 
громадського об'єднання «Досить Нас Дурити» 
В.В.Стадник  


 © Олександр Кривенко
+380 63 241-36-81
akryvenko64@gmail.com
Постійна адреса статті: http://a-kryvenko.blogspot.com/2012/03/blog-post.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий