понедельник, 9 июля 2012 г.

Оберіг кредитної кооперації. Глава 6

Олександр Кривенко                                   Розслідування
Оберіг кредитної кооперації: міфи та реальність, або Розповідь про те, хто і як дбає про ошуканих членів кредитних спілок?
 
На фото: Олександр Кривенко
Журналістське розслідування Олександра Кривенка 
на блозі 
Продовження.
09.07.2012
«Часто у людини нема іншого ворога, окрім самої себе».
(Давньогрецька мудрість).
В.Стадник
 У зв’язку з цим 10 травня 2012 року голова Черкаського обласного громадського об'єднання «Досить Нас Дурити» Володимир Стадник звернувся до Віце-прем'єр-міністра України – Міністра соціальної політики Сергія Тігіпка.
Лист В.Стадника - С.Тігіпку
Правозахисник констатує, що за півтора року з часу прийняття постанови Верховною Радою України, яка затвердила Звіт Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин та причин сучасного стану справ в системі кредитної кооперації, влада не реалізувала жодну із рекомендацій цього документа.
«На фоні повної бездіяльності держави на проблемах вкладників кредитних спілок продовжують паразитувати різного роду політикани та пройдисвіти», – зазначає громадський діяч. Володимир Стадник окреслює коло певних парламентських сил, які у гонитві за голосами виборців, «ллють воду на млин» керівників доведених до краху кредитівок та підконтрольних останнім сумнівних структур. Представник третього сектору викриває справжні цілі таких псевдозахисних угрупувань, які завдають шкоди кредитно-кооперативному та правозахисному рухам в Україні.  
С.Тігіпко
 Автор звернення закликав урядовця взяти під особистий контроль вирішення проблем десятків тисяч ошуканих вкладників кредитних спілок та покласти край будь-яким політичним спекуляціям на цих питаннях, а також сприяти тому, щоб винні у розкраданні людських коштів особи були притягнуті до передбаченої законом відповідальності.
Володимир Стадник попереджає про готовність громадськості «консолідуватися по всій Україні та діяти, виводячи на вулиці тисячі людей та апелюючи до широкої громадськості і світової спільноти», якщо влада ігноруватиме законні вимоги спілчан та правозахисників. Повний текст цього звернення оприлюднено в повідомленні «Ні – подвійномуошуканню вкладників кредитних спілок, або Термінове завдання владі».
Зверніть увагу, що під пильну увагу активного правозахисника потрапили деякі з тих осіб, діяння яких стали предметом дослідження і в цьому журналістському розслідуванні, а саме:
А.Азаров
Р.Гайдаєнко
голова правління Всеукраїнської об’єднаної кредитної спілки «Сузір'я» (м. Київ), керівник ВАКСВУ Ростислав Гайдаєнко, від зловмисних діянь якого постраждали не окремі люди, а кредитівки, про що докладно йтиметься у Главі 8 цієї статті
Г.Мельниченко
член правління ВАКСВУ, керівник кредитної спілки «Альянс» (м. Черкаси) Геннадій Мельниченко, під орудою якого завдано і моральної, і матеріальної шкоди мешканцям Черкащини – вкладникам та пайовикам названої кредитівки, про що вже повідомлено у матеріалі «Cуд вказав Держфінпослуг на Конституцію», а також йтиметься далі у цій статті;
О.Гук
голова наглядової ради ВАКСВУ Олег Гук, який усіляко підтримує дезінформаційні акції згаданого вище тріумвірату.

Означений квартет в повному складі рідко виступає публічно. Востаннє, здається, це відбулося під час минулорічної столичної прес-конференції «Причини арешту Василя Волги! (тоді ще голови Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України. – Прим. авт.)», затриманого нібито за вчинення злочину, пов’язаного з корупцією.
Судовий розгляд у названій справі й досі триває. Втім спікери медіа-заходу вже тоді поспіхом заявили: 
 Андрій Азаров:
У схемі, що передбачає введення тимчасової адміністрації в кредитні спілки, у кожного учасника була своя функція. Василь Волга вів керівництво і займався фактично контролем всієї групи.
А.Азаров, Г.Мельниченко, Р.Гайдаєнко, О.Гук
Ростислав Гайдаєнко:
Ситуація, яка склалася навколо Держфінпослуг, ґрунтувалася, серед іншого, на неоднозначному тлумаченні законів України через їх нечітке формулювання. Крім того, деякі учасники ринку самі провокували регулятора до корупційних дій.
Геннадій Мельниченко:
Комісія перекривала роботу кредитних спілок, в тому числі, шляхом невидачі ліцензій, відмови у продовженні ліцензій, виключення з реєстру фінансових установ, а також за рахунок постійних перевірок
 Про те що, в кожного з цих промовців, вочевидь, без «допомоги» працівників держрегулятора рильце, як то кажуть, опинилось в пушку, тобто у величезних боргах перед вкладниками та / або пайовиками, речники, звісно, промовчали.
Їм тоді, за дурною традицією, підспівав Олег Гук, заявивши: «Ми, офіцерський корпус, будемо судити Волгу судом офіцерської честі – публічно», щоправда і донині жодного кроку на виконання свої обіцянки не здійснив.
Панів Азарова, Гайдаєнка, Мельниченка також об’єднує скандальна історія від 16 липня 2010 року, коли вони в Одесі чинили незаконний опір діям службовців Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України щодо введення тимчасової адміністрації до кредитної спілки «Перше кредитне товариство». В згаданій уже статті «Кому не йметься дістати влади, або Хто захистить вкладників кредитних спілок?» на основі ретельно досліджених документів та інтерв’ю з представником регулятора як однієї із конфліктуючих сторін (сам Андрій Азаров від об’єктивного спілкування ухилився) розкрито суть протистояння, що дозволяє читачу самостійно сформувати відповідь на питання: чи правомірною була реакція Держфінпослуг на скарги вкладників про порушення прав останніх кредитівкою «Перше кредитне товариство».
Нагадаю лише, що Рішенням Вищого адміністративного суду України від 22 червня 2011 року, яке набуло чинності, визнано, що «фактичною підставою для застосування заходу впливу у вигляді відсторонення керівництва (кредитної спілки «Перше кредитне товариство». – Примітка автора) від управління фінансовою установою та призначення тимчасової адміністрації було невиконання зобов'язань кредитною спілкою перед членами спілки щодо повернення коштів по великій кількості договорів, вказаних у відповідних розпорядженнях Держфінпослуг, які на момент застосування заходу виконані не були».
Нажаль, цей вердикт не послужив сигналом для правоохоронців застосувати силу кримінального закону до усіх учасників вчинення 16 липня 2010 року діянь з ознаками злочину, передбаченого частиною 3 статті 342 Кримінального кодексу України. Мова йде про «опір представникові влади, поєднаний з примушенням його шляхом насильства або погрози застосування такого насильства до виконання явно незаконних дій», який карається обмеженням волі на строк до п’яти років або ув’язненням на строк від двох до п’яти років.
Учергове вийшовши сухими із води, зловмисники продовжують обіймати керівні посади в ними ж доведеними до краху кредитних спілках, демонструючи зневагу до членів кредитівок, до профільних регулятора і реально діючих професійних асоціацій, а головне – до принципів кредитної кооперації та прав людини.
Зверніть увагу, кожного із четвірки «А.Азаров, Р.Гайдаєнко Г.Мельниченко, О.Гук» об’єднує причетність до Всеукраїнської асоціації кредитних спілок військовослужбовців та працівників силових відомств (ВАКСВПСВ або ВАКСВУ), троє з них знаходяться в ній на ключових позиціях. Номінально в організації перебувають близько 30 спілок, значна частина з яких не виконує свої зобов’язання перед вкладниками. Деякі «ВАКСВусівці» позбавленій ліцензій, виключені з реєстру фінансових установ або ліквідуються. До числа проблемних членів організації потрапили «Перше кредитне товариство» (м. Одеса) та «Флагман» (м. Миколаїв) – єдині в Україні кредитівки, стосовно яких було застосовано процедуру тимчасового адміністрування.
Взагалі, як з’ясувалося, ВАКСВУ знаходиться у занепаді, до якого її, вочевидь, призвели названі особи. У зв’язку з цим дивує, що вони й надалі керують названою громадською структурою. Складається враження, що справжньої статутної роботи в ній не ведеться, і тільки верхівка ВАКСВУ користується правами членів організації, причому у досить сумнівних цілях. Ось, де поле для працівників системи Міністерства юстиції України, уповноважених державою давати путівку в життя певному об’єднанню громадян і перевіряти, чи відповідає закону її діяльність!
Та ж доки на хвіст ніхто не наступив, ділки від кредитної кооперації та громадської діяльності сиплють, як з рогу достатку, «перлини» брехні, паплюжачи Держфінпослуг та конкурентів. Як це часто трапляється, у негідників з’являються союзники-сателіти в середовищі тих спільнот, які, за в суспільстві апріорі сприймаються з довірою. Саме таку роль в дезінформації людей в останні роки відіграють: керівник неформальної організації – так званої Об’єднаної ініціативної групи ошуканих вкладників Черкащини Віктор Пилипенко та президент благодійного фонду «Взаємодопомога» Володимир Бондар.
На тлі інформації про справжню реформаторську активність Держфінпослуг, про що докладно повідомлялось у Главах 5 і 7 цього журналістського розслідування, варто послухати «співи» байки тих, хто порушує принципи кредитної кооперації, благодійництва та правозахисту:
1) Держфінпослуг замість професійного вирішення проблеми шляхом рефінансування ініціював за порадою своїх радників масштабні переслідування голів правлінь кредитних спілок. (Із звернення, поширеного від імені ВАКСВУ 2 жовтня і 23 грудня 2010 року).
2) Держфінпослуг прямо відповідає за відсутність професійного регулювання ліквідності кредитних спілок та механізмів завчасного попередження банкрутств. Можновладці всю провину за невиплати намагаються перекласти на самі кредитні спілки, що мовляв самі винні, погано саморегулюються, непрозорі... Позбавте нас своєї руйнуючої «батьківської» опіки і ви побачите, що спілки в Україні нічим не гірше за своїх зарубіжних аналогів. Припиніть переслідування менеджерів кредитних спілок, цькування силовими органами, хабарництво при ліцензуванні, втручання у процеси самоуправління! Нам не потрібні гроші рефінансування у якості комерційних кредитів від будь-якого з «уповноважених банків». Нам потрібна реальна підтримка через контрольовані нами об’єднані кредитні спілки, якими управляють не з чиновницьких кабінетів, а професіонали з нашого кола» (Ростислав Гайдаєнко. Надруковано в Інформаційному бюлетені благодійного фонду «Взаємодопомога», керівником якого є Володимир Бондар).
3) З вини державного регулятора запас ліквідних активів у кредитних спілок України відсутній. Держфінпослуг бачив у позбавленні кредитних спілок ліцензії мало не єдиний захід впливу, який використовував часто-густо з легкістю самогубця на краю прірви. Дії держрегулятора спрямовані на знищення ринку кредитної кооперації України. Держрегулятор вирішив, що його вертикаль – це не асоціації та кредитні спілки, а безпосередньо члени кредитних спілок, так би мовити, «електорат». Регулятор винен в тому, що своїм втручанням у внутрішні справи спілок, систематичним перевищенням дарованих йому законодавством повноважень, обумовив кризу ліквідності системи кредитної кооперації, а в деяких випадках – повний управлінський колапс (Із Блогу Ростислава Гайдаєнка).
4) Оскільки Держфінпослуг за скаргами громадян дозволяє собі давати прямі вказівки щодо виплат конкретних сум конкретним скаржникам, це свідчить по те, що для ДФП не мають вартісного значення інтереси самих кредитних спілок, як юридичних осіб (Ростислав Гайдаєнко, часопис «Біржа» – видання, підконтрольне Андрієві Азарову).
5) Рухи, що здійснюються нашими шановними асоціаціями, робляться або нам в навздогін (щоби хоч якось виправдати своє існування) або на противагу. Самодостатня і вільна кооперація «псевдо-лідерам» не потрібна – потрібне пригнічене стадо, яке легко втримати в стійлі! Ті, хто зараз стоїть на передовій і бореться за інтереси всіх – на їхню думку – просто прокралися, і проявляють активність від безвиході та палаючої ситуації. Вони вважають, що ринку зараз не потрібні гроші, а потрібен лише примарний фонд гарантування вкладів, і звичайно ж ще один Регулятор, який і очолять наші «псевдо лідери». Хоч на цьому Груні лідери деяких наших асоціації зійшлися в єдиній думці (Геннадій Мельниченко, із звернень до членів ВАКСВУ).
6) Закон України «Про кредитні спілки», як показала практика, жодним чином не захищав від пограбування ошуканих вкладників. Посадовцями Держфінпослуг була практично знищена кредитна кооперація в Україні (Віктор Пилипенко. Із виступу на мітингу 26 березня 2012 року в Черакасах).
Чи варто це коментувати?
Наведені цитати зайвий раз доводять, що горе-кооператори своєю демагогією намагаються знівелювати в суспільному сприйнятті:
по-перше, законні дії Держфінпослуг, спрямовані на припинення порушень в діяльності кредитних спілок;
по-друге, реформаторські кроки регулятора, які, у разі їх реалізації значно звузили би поле для таких порушень. 
Агресія з боку аутсайдера, який не бажає визнавати поразки, має додавати впевненості в тому, що Держфінпослуг завжди усвідомлювала ризики дискредитації кредитно-кооперативного руху через протиправні, в тому числі відверто кримінальні діяння окремих його учасників, вона чітко ідентифікувала наявні та спрогнозувала можливі проблеми в діяльності кредитівок, а також накреслила шляхи їх попередження та вирішення.

Попередні частини тут: 
© Олександр Кривенко 
+380 63 241-36-81  
akryvenko64@gmail.com   
Постійна адреса цієї статті: http://a-kryvenko.blogspot.com/2012/07/6.html

© Олександр Кривенко +380 63 241-36-81
akryvenko64@gmail.com 
http://a-kryvenko.blogspot.com/
skype: kryvenko8 
Copyright © 2011 – 2012 Олександр Кривенко.
Усі права захищені. Інформація на блозі http://a-kryvenko.blogspot.com/ є власністю Олександра Кривенка. Право власності охороняється законодавством України. Будь-яке копіювання, у тому числі окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук або будь-яке інше поширення інформації, яка міститься на блозі http://a-kryvenko.blogspot.com/, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з боку Олександра Кривенка.

Комментариев нет:

Отправить комментарий