среда, 16 мая 2012 г.

Ні – подвійному ошуканню вкладників кредитних спілок

16.05.2010
На фото: Сергій Тігіпко. Джерело: Facebook
Не дамо купці фінансових шахраїв та їх приспішників ошукати вкладників кредитних спілок вдруге: спочатку вони украли у нас наші кровно зароблені гроші, а тепер намагаються украсти у нас правду. Змусимо їх розрахуватися особисто, повернувши украдені ними вклади. Доберемося до їх тіньових активів і заставимо державу повернути та спрямувати ці активи на відшкодування вкладникам. А в тій частині, в якій цих активів буде недостатньо для виконання всіх зобов'язань за вкладами у збанкрутілих кредитних спілках, з нами має розрахуватися безпосередньо держава, забезпечивши таким чином безумовне дотримання гарантованих Конституцією України прав громадян, –  таким є лейтмотив листа, з яким 10 травня 2012 року голова Черкаського обласного громадського об'єднання «Досить Нас Дурити» Володимир Стадник звернувся до Віце-прем'єр-міністра України – Міністра соціальної політики Сергія Тігіпка.
© Олександр Кривенко
+380 63 241-36-81
akryvenko64@gmail.com 
У зверненні до пана Тігіпка пан Стадник констатує, що за півтора року з часу прийняття постанови Верховною Радою України, яка затвердила Звіт Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин та причин сучасного стану справ в системі кредитної кооперації, влада не реалізувала жодну із рекомендацій цього документа.
На тлі бездіяльності держави на проблемах вкладників кредитних спілок паразитують різного роду політикани та пройдисвіти, – зазначає громадський діяч. Володимир Стадник окреслює коло певних парламентських сил, які у гонитві за голосами виборців, «ллють воду на млин» керівників доведених до краху кредитівок та підконтрольних останнім сумнівних структур. Представник третього сектору викриває справжні цілі таких псевдозахисних угрупувань, які завдають шкоди кредитно-кооперативному та правозахисному руху в Україні.  
Автор звернення закликає урядовця взяти під особистий контроль вирішення проблем десятків тисяч ошуканих вкладників кредитних спілок та покласти край будь-яким політичним спекуляціям на цих питаннях, а також сприяти тому, щоб винні у розкраданні людських коштів особи були притягнуті до передбаченої законом відповідальності.
Володимир Стадник попереджає про готовність громадськості «консолідуватися по всій Україні та діяти, виводячи на вулиці тисячі людей та апелюючи до широкої громадськості і світової спільноти», якщо влада ігноруватиме законні вимоги спілчан та правозахисників.
Повний текст цього звернення пропонується вашій увазі:

 1


   2
 3
  4
ДНД
Черкаське обласне громадське об'єднання «Досить нас дурити»
демократическая патриотическая власть
Україна 18028, м. Черкаси, пров. Чайковського, 6
Віце-прем'єр-міністру України - Міністру соціальної політики Тігіпку С.Л.
Копія:
Адміністрація Президента України
Кабінет Міністрів України
Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики
Генеральна прокуратура України
Служба безпеки України
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг
Черкаська обласна державна адміністрація
Шановний Сергію Леонідовичу!
Звертаємося до Вас як до впливового урядовця, одного з керівників правлячої політичної сили та міністра, що відповідає за реалізацію соціальних ініціатив Президента України, з вимогою захистити гарантовані законом права та соціальні інтереси тисяч малозабезпечених українських громадян.
Як Вам відомо, 24 грудня 2010 року Верховна Рада України затвердила Звіт Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин та причин сучасного стану справ в системі кредитної кооперації.
Тимчасова слідча комісія у своєму звіті, зокрема, зазначила таке: «...говорячи про ринок кредитних спілок в цілому, певна частина кредитних спілок (біля 10% від усієї кількості) сьогодні мають значні проблеми з фінансовим станом, а, відповідно, із розрахунками за депозитними зобов'язаннями. Причому, причина такого стану справ у половині випадків пов'язана із зловживанням з боку керівництва спілок, включаючи кримінальні дії... Проблемою є й те, що серед кредитних спілок, які мають суттєві труднощі, - значна частина великих кредитних спілок...Іншими словами...труднощі повернення виникають у тисяч громадян...»» Тимчасова слідча комісія зробила низку важливих висновків, з яких найбільш актуальними для вкладників кредитних спілок є такі: необхідність утворення за участю та під контролем держави системи гарантування вкладів, як це має місце у випадку з вкладниками банків (висновок 1); забезпечення доступу кредитних спілок до рефінансування з боку Національного банку України як кредитора останньої інстанції з метою підтримки їх короткострокової ліквідності та відновлення поточної платоспроможності (висновок 3); забезпечення реального захисту на державному рівні управлінських та майнових прав членів кредитних спілок (висновок 4); і найголовніше - запровадження механізму компенсації з боку держави вкладів громадян, втрачених у збанкрутілих кредитних спілках з одночасним проведенням ретельного розслідування причетності їх посадових осіб до доведення таких кредитних спілок до стану фактичного банкрутства, з подальшим відшкодуванням зазначених коштів за рахунок наявних у таких кредитних спілках кредитних портфелів та інших видів активів, а також шляхом стягнень з винних осіб (висновок 5).
При цьому, пунктом 5 Постанови ВРУ N 2891-VI було рекомендовано Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня прийняття цієї постанови розробити з урахуванням звіту Тимчасової слідчої комісії комплекс першочергових заходів з метою підтримки подальшого розвитку системи кредитної кооперації та подолання існуючих на сьогодні негативних явищ у її діяльності.
Однак, ми змушені констатувати, що, не зважаючи на те, що з часу прийняття відповідної постанови пройшло уже більше 16 місяців, жодних реальних зрушень у запровадженні рекомендацій Тимчасової слідчої комісії не відбулося. Тому ми не збираємося далі мовчки чекати і готові відстоювати свої права, застосовуючи всі конституційні методи громадської непокори та протесту. Ми ніколи не погодимося та не змиримося з таким станом справ, коли інтереси сотень тисяч членів кредитних спілок залишаються по суті незахищеними, а десятки тисяч вкладників збанкрутілих під час останньої фінансової кризи кредитних спілок практично залишені напризволяще.
Натомість на фоні повної бездіяльності держави на проблемах вкладників кредитних спілок продовжують паразитувати різного роду політикани та пройдисвіти.
Так, під час останньої президентської передвиборної кампанії 2009-2010 рр. тему ошуканих вкладників кредитних спілок активно експлуатували БЮТ та блок Литвина, а на цій парламентській передвиборній гонці не проти в такий спосіб здобути додаткові голоси виборців КПУ та новоявлена опозиція. Але пікантність ситуації полягає в іншому. В усіх зазначених випадках основним партнером політичних сил незалежно від їх забарвлення виступала організована злочинна група, до якої в першу чергу входять керівники 10 кредитних спілок, які збанкрутували під час нещодавньої фінансової кризи, позбавлені всіх ліцензій та виключені з відповідного державного реєстру. Зокрема, це такі кредитні спілки, як «Перше кредитне товариство» з Одеси (керівник - Андрій Азаров), «Флагман» з Миколаєва (керівник - Наталя Копецька), «Альянс» з Черкас (керівник - Геннадій Мельниченко), «Сузір'я» з Києва (керівник - Ростислав Гайдаєнко), «Турбота» з Києва (керівник -Галина Жулинська) та інші. Внаслідок їх безвідповідальних, а часто і відверто шахрайських дій, тисячі вкладників втратили сотні мільйонів гривень своїх заощаджень.
Зазвичай зазначені особи діють під прикриттям бутафорних та підконтрольних їм структур, зокрема, таких:
- Всеукраїнська асоціація кредитних спілок військовослужбовців та працівників силових відомств (ВАКСВУ) (керівник - Олег Гук), до її складу номінально входить всього близько двох десятків «карманних» кредитних спілок, переважно банкрутів та схемників;
- благодійний фонд "Взаємодопомога" (керівник - Володимир Бондар), відомий у відповідних колах участю в корупційних схемах по «вирішенню питань»;
- юридично неіснуюча Об'єднана ініціативна група ошуканих вкладників Черкащини (керівник - Віктор Пилипенко), головним призначенням якої є відведення гніву вкладників збанкрутілих кредитних спілок "Імперія" та "Експресія" м. Черкаси від безпосередніх винуватців втрати ними їх коштів. Основним завданнями, які намагаються вирішувати названі вище особи в процесі реалізації різноманітних політичних проектів та публічних інформаційних і вуличних акцій є:
1. відвести відповідальність від себе особисто (щоб не попасти за грати за доведення до банкрутства керованих ними кредитних спілок та розкрадання їх активів). По них уже відкрито не одну кримінальну справу, про сучасний стан розслідування яких громадськість належним чином не поінформована.
2. перевести увагу ошуканих вкладників на державу та в повному обсязі погасити свої особисті зобов'язання перед вкладниками за рахунок державного бюджету, тобто пересічних платників податків. Зробити винним у пропажі грошей кого завгодно, але не керівника - шахрая! Вони звинувачують всіх і вся та погане законодавство, але не можуть дати відповіді на прості та логічні питання - куди саме у їхніх кредитних спілках поділися принесені вкладниками депозити і яким чином у них особисто з'явилися нерухомість, земля, особистий бізнес, банківські рахунки за кордоном тощо? Чому, на відміну від керованих ними кредитних спілок, ті спілки, які порядно працювали і не проводили сумнівні фінансові схеми, не збанкрутували під час останньої фінансової кризи? А таких налічується велика кількість і вони присутні у всіх регіонах України.
3. переконати громадську думку у тому, що всі кредитні спілки збанкрутували і сьогодні налічується мільйони ошуканих вкладників, які втратили у кредитних спілках 4,5 млрд. гривень заощаджень. Однак, все це не відповідає дійсності, а декларовані цифри суттєво відрізняються від того стану який склався на сьогодні. На цьому фоні губляться голоси десятків розрізнених ініціативних груп України, що реально об'єднують вкладників збанкрутілих кредитних спілок і намагаються в силу своїх можливостей захистити їх інтереси.
Однак, ця цинічна афера не залишиться безкарною. Ми не дамо купці фінансових шахраїв та їх приспішників ошукати вкладників кредитних спілок вдруге: спочатку вони украли у нас наші кровно зароблені гроші, а тепер намагаються украсти у нас правду. Ми змусимо їх розрахуватися особисто, повернувши украдені ними вклади. Ми доберемося до їх тіньових активів і заставимо державу повернути та спрямувати ці активи на відшкодування вкладникам. А в тій частині, в якій цих активів буде недостатньо для виконання всіх зобов'язань за вкладами у збанкрутілих кредитних спілках, з нами має розрахуватися безпосередньо держава, забезпечивши таким чином безумовне дотримання гарантованих Конституцією України прав громадян.
Підсумовуючи сказане вище, ми звертаємося до Вас, Сергію Леонідовичу, як до соціального міністра з вимогою взяти під особистий контроль підняті питання та забезпечити їх практичне вирішення, та вжити в дію Указ Президента від 12.03.12. №187/2012 «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава». Ми наполягаємо на тому, що в той час, коли держава проявляє турботу про вкладників Ощадбанку давно неіснуючого СРСР, то тим більше заслуговують на увагу проблеми десятків тисяч вкладників, ошуканих уже в часи незалежної України. Ми вважаємо, що при цьому має бути покладено край будь-яким політичним спекуляціям на проблемах вкладників кредитних спілок, а винні у розкраданні людських коштів особи мають бути притягнуті до передбаченої законом відповідальності.
Ми чекаємо від влади не чергових слів, а конкретних дій. Інакше уже ми будемо вимушені консолідуватися по всій Україні та діяти, виводячи на вулиці тисячі людей та апелюючи до широкої громадськості і світової спільноти.
ДОСИТЬ НАС ДУРИТИ! ЛЮДЯМ - ЇХ ТРУДОВІ ЗАОЩАДЖЕННЯ! ЗЛОДІЯМ - ГРАТИ! ДЕРЖАВІ - ДОВІРУ ЇЇ ГРОМАДЯН!
З повагою,
Голова Черкаського обласного громадського об'єднання "Досить Нас Дурити" В.В. Стадник
Примітка автора повідомлення: у тексті свого звернення Володимир Стадник, як видається, помилково назвав пана Гука керівником ВАКСВУ. За офіційними даними, Ростилав Гайдаєнко – керівник Всеукраїнської асоціації кредитних спілок військовослужбовців та працівників силових відомств.  Олег Гук називає себе головою наглядової ради ВАКСВУ.
© Олександр Кривенко
+380 63 241-36-81
akryvenko64@gmail.com 
Постійна адреса статті: http://a-kryvenko.blogspot.com/2012/05/blog-post_16.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий