пятница, 13 июля 2012 г.

Оберіг кредитної кооперації. Глава 10

Олександр Кривенко                                   Розслідування
Оберіг кредитної кооперації: міфи та реальність, або Розповідь про те, хто і як дбає про ошуканих членів кредитних спілок?
 
На фото: Олександр Кривенко
Журналістське розслідування Олександра Кривенка 
на блозі 
Продовження.
Попередні частини тут: 
Глава 6 
Глава 7
Глава 8 
Глава 9
Наступні частини тут
Г.Мельниченко
 Без довіри ошуканство не можливе. Вочевидь, цю істину давно засвоїв керівник кредитної спілки «Альянс» із міста Черкаси та член правління Всеукраїнської асоціації кредитних спілок військовослужбовців та працівників силових відомств (ВАКСВУ) Мельниченко Геннадій Петрович.
Для просування своїх оманливих ідей та іншої необ’єктивної інформації він активно використав недостатню освіченість разом з необачною довірливістю окремих газетярів і телевізійників у питаннях кредитної кооперації: теоретичних та практичних, а також стосовно реального стану справ у керованій ним фінансовій установі.
Один із прикладів сказаного описаний в Главі 9 цього журналістського розслідування, де повідомлялось про участь нашого «героя» в столичній прес-конференції під назвою «Причини арешту Василя Волги!».
Герб м. Черкаси
Як з’ясувалося, значно більший досвід інформаційного дурисвітства Геннадій Мельниченко здобув на своїй малій батьківщині, ставши дуже запитаним журналістами друкованих та електронних видань, а також Інтернет-агенцій Черкащини. Він періодично коментує ситуацію на кредитно-кооперативному ринку не тільки рідної області, а й усієї України. Пан Мельниченко жаліється на світову фінансову кризу і підступну Держфінпослуг, на непатріотичних вкладників і недовірливих позичальників.
І поки там що, горе-кооператор аналізує, дає поради, прогнозує, інакше кажучи, поводить себе так, ніби стосовно очолюваної ним кредитівки не було застосовано санкцій, які обмежують або забороняють її діяльність. Таку свою поведінку Геннадій Мельниченко не припинив навіть після того, як 7 липня 2011 року Держфінпослуг прийнято рішення відносно кредитної спілки «Альянс» про виключення інформації з Державного реєстру фінансових установ та анулювання свідоцтва про реєстрацію фінансової установи.
 Виникає уявлення, що названа кредитівка працює: приймає гроші в депозит, видає в кредит. Якщо це дійсно так, то варто вчергове закликати тих чиновників, які мають перевіряти законність описаної діяльності, кинути свій державницько-прискіпливий погляд в бік кредитної спілки «Альянс» та її керівника.
Нехай в пригоді їм стане нижче наведена добірка витягів із публікацій черкаських ЗМІ, дещо прокоментованих мною. Нехай вона розворушить доброчесних казенних людей, а посилання на досвід кіровоградських колег надихне і на нові звершення в інтересах ошуканих вкладників кредитівки «Альянс».
Отже, будь ласка, читайте, ставлячи собі питання: чи не ошукував Геннадій Мельниченко на додаток до вкладників фінансової установи «Альянс» ще й працівників видань та їхніх дописувачів, принаймні інформаційно?
23 вересня 2009 року, газета «Прес Центр»
«…За словами голови правління кредитної спілки «Альянс» Геннадія Мельниченка, у період з 1 вересня 2008 по 17 січня 2009 року спілка змушена була видати вкладникам близько півтора мільйона гривень. Кошти були видані за рахунок резервного фонду. Нині ж, щоб кредитна спілка вижила, її керівники збираються реалізувати антикризовий план. Серед основних його пунктів такі: суттєво знизити відсотки по депозитних внесках, зменшити витрати на утримання персоналу і оренди приміщень у півтора разу. Але продовжиться кредитування і повернення вкладів невеликими сумами. Поки що цей план обговорений у Держфінпослуг
 Ключовим питанням, над яким нині працюють кредитні спілки, їхнє керівництво називає рефінансування.
– Всеукраїнська Асоціація кредитних спілок військовослужбовців та працівників силових відомств, до якої ми входимо, звернулася по грошову допомогу до держави, – наголошує голова правління кредитної спілки «Альянс» Геннадій Мельниченко. – Ми нині володіємо багатьма об’єктами нерухомості, які нам передала виконавча служба. Але вони не продані з аукціону – немає покупців. Тобто маємо в себе на балансі нерухомість, але не можемо її продати і, відповідно, повернути кошти. Через відсутність готівки пропонуємо вкладникам повернення коштів майном боржників. Це є криза ліквідності, коли на балансі начебто щось є, а фактично немає. Тому нам потрібні на невеликий термін грошова допомога держави. Тоді б ми змогли погасити ажіотажний попит населення і запустити механізм кредитування».
Коментар
Відповідно до частини 1 статті 23 Закону України «Про кредитні спілки» внески (вклади) членів кредитної спілки на депозитні рахунки, а також нарахована на такі кошти та пайові внески плата (проценти) належать членам кредитної спілки на праві приватної власності.
Згідно з частиною 3 статті 23Закону України «Про кредитні спілки» кожний член кредитної спілки має право одержати належні йому кошти, зазначені в частині першій цієї статті, у порядку і строки, які визначені відповідно до частини сьомої статті 10цього Закону, статуту кредитної спілки або укладеними з членом кредитної спілки договорами.
На відміну від пайового внеску спілчанина, дохідність якого не може бути наперед визначена, розмір процентів на його депозитний вклад є прогнозованим. Він заздалегідь визначається умовами відповідного договору так само як і для банків, тобто за нормами статті 1061 Цивільного кодексу України, згідно з частиною третьою якої встановлений договором розмір процентів на строковий вклад не може бути односторонньо зменшений банком.
Отже, кредитна спілка «Альянс» протиправно не повертала кошти вкладникам, незаконно намагалась погасити свої зобов’язання іншим, ніж гроші майном, а також, в порушення приватної власності вкладників на депозитні гроші, знижувати відсотки на вклади
Вірність такого висновку підтверджена судовою практикою, зокрема, рішеннями Соснівського районного суду м. Черкаси, прийнятими у цивільних справах № 2-3482/11, 2-6688/09, 2-4166/09, 2-4432/09 (суддя Валентина Пироженко) за позовами до кредитної спілки «Альянс» про стягнення боргу. Цими документами зафіксовано потрійне (!!!) порушення прав вкладників, яким 2009 року кредитівка протиправно відмовила у поверненні всіх належних їм коштів (1-ше порушення!), мотивуючи це рішенням позачергових загальних зборів від 17 січня 2009 року не виплачувати внески членам кредитної спілки до 01 серпня 2009 року як правом кредитівки пролонгувати дію депозитних договорів (2-ге порушення!) зі зменшенням удвічі річної ставки по ним (третє порушення!).
В одному із судових рішень служитель Феміди Валентина Пироженко зазначила: «Дії кредитної спілки «Альянс» суперечать самим договорам «про залучення внеску на депозитний рахунок». Крім того, корпоративні права членів кредитної не мають відношення до договірних зобов’язань та їх виконання чи невиконання».
Отже, очевидно, що Геннадій Мельниченко клеїв дурня, коли розповідав про майже готовність Держфінпослуг «освятити» запропоновані ним протиправні пункти так званого антикризового плану кредитної спілки: суттєве зниження відсотків по депозитних внесках та повернення вкладів невеликими сумами.
«Черкащанин Володимир Тофтул вже близько року намагається повернути собі майже 4 тисячі гривень, вкладених у кредитну спілку. Ця сума допомогла б чоловіку віддати позичені на операцію кошти.
31 травня 2010 року, газета «Прес Центр»
 – Переніс уже дві операції в урологічному відділенні лікарні. А після цього ще й ускладнення отримав – майже відняло ноги. Ще після першої операції звертався до правління кредитної спілки «Альянс» з проханням повернути мені гроші, що там лежать, щоб оплатити операцію. Так, тоді вже діяв мораторій на видачу вкладів. Але я звернувся, бо торік голова правління цієї кредитної спілки казав, що у особливих випадках гроші в індивідуальному порядку таки видаватимуть вкладникам, – розповідає Володимир Тофтул. – Я навіть пропонував написати заяву про відмову від відсотків, що наросли. Аби ті 4 тисячі отримати. Але… мені запропонували замість грошей майно боржників по кредитах: телевізор, недобудований будинок у якомусь селі, земельну ділянку. Нащо мені це? Реалізувати щось я не зможу, бо не в тому стані, а розраховуватись паєм за операцію – тим більше.
За словами голови правління кредитної спілки «Альянс» Геннадія Мельниченка, надії у їхніх вкладників повернути свої кошти поки що немає.
– Ми нині маємо 1568 вкладників. З них 1400 людей написали заяви з проханням повернути кошти: у когось хвороба, у когось дитина вступає в університет, – говорить Геннадій Мельниченко. – Так, на загальних зборах спілки було визначено, що ми повинні певну суму щомісяця виплачувати вкладникам, а решту запускати в механізм кредитування. Але виплачуючи кошти, ми побачили, що спілка довго не протримається. І тому був заборонений прийом заяв від вкладників. Тож нині лише відсотки за вкладами виплачуються».
Коментар
Відповідно до статті 41 Конституції України «кожен має право володіти, користуватись і розпоряджатись своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є недоторканим».
А згідно із статтею 27 Основного Закону України «кожен має право захищати своє життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей від протиправних посягань».
Відповідно до статті 7 Закону України «Про звернення громадян», яка має назву «Заборона відмови в прийнятті та розгляді звернення» «звернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов’язковому прийняттю та розгляду».
Історія ж спілкування черкащанина і члена кредитної спілки «Альянс» Володимира Тофтула з головою правління цієї фінансової установи Геннадієм Мельниченком свідчить,
з одного боку, про усвідомлення вкладником своїх конституційних прав на депозитні кошти і захист власного здоров’я (зверніть увагу, мужня людина не побоялась зізнатись у хворобі і заради одужання готова жертвувати належними їй відсотками!),
а з іншого боку, про грубе порушення цих прав персоналом кредитної спілки, який, поза сумнівом, діє за вказівкою її голови правління (врешті-решт, якби пан Мельниченко був не причетний до таких ситуацій, він мав би постати на сторожі інтересів вкладника!).
Далі. Про яке кредитування можна вести мову, коли, вочевидь, чи то недолуга, чи то зловмисна політика у цій царині призвела фінансову установу «Альянс» до неплатоспроможності?
Досить дивною виглядає аргументація Геннадія Мельниченка необхідності встановлення в кредитній спілці «Альянс» заборони приймати заяви від вкладників. Це не тільки грубе потурання закону і прав людини, в даній ситуації – ще й прояв зневаги до співвласників фінансової установи. Пригадаймо тут, що в акті перевірки вказаної кредитівки, здійсненої Держфінпослуг 6 жовтня 2009 року, зафіксовано факти невиконання кредитівкою «Альянс» передбаченого законом «зобов’язання при розгляді заяв громадян забезпечувати поновлення порушених прав, реальне виконання прийнятих у зв’язку з заявами рішень та вжити заходів до усунення причин, що їх породжують».
Нарешті, цілком очевидно, що одностороннє рішення кредитної спілки «Альянс» про припинення виконання зобов’язань за договорами депозиту в частині повернення спілчанам сум їхніх вкладівНині лише відсотки за вкладами – виплачуються» (Г.Мельниченко)) є таким, що суперечить наведеним вище нормам законів, а також статті 525 Цивільного кодексу України, згідно з якою «одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом».
А.Азаров, Г.Мельниченко, Р.Гайдаєнко
 Ця ситуація нагадує мені історію кредитної спілки «Перше кредитне товариство» із Одеси, фактичним керівником якої вважається Андрій Азаров, незмінний союзник черкащаниа Геннадія Мельниченка та киянина Ростислава Гайдаєнка (останній, нагадаю, є керманичем Всеукраїнської об’єднаної кредитної спілки «Сузір’я»)
Розпорядження ПКТ від 20.03.2009
В матеріалах журналістського розслідування «Кому не йметься дістати влади, або Хто захистить вкладників кредитних спілок?» повідомлялось про те, що в 2009 році локальними документами працівникам усієї мережі одеської кредитівки була дана команда: з 21 березня і до особливого розпорядження не видавати гроші по тілу депозитного внеску; натомість акумулювати готівку, що надходить за договорами, в касах кредитної спілки «Перше кредитне товариство». Персоналу заборонили також: спілкуючись з клієнтами, посилатися на відповідні інструкції; надавати їх копії вкладникам, або розміщувати їх на касових стійках. Не можна було навіть усно повідомляти вкладникам про те, що на певний період видача грошей заблокована керівництвом спілки. Більше того, згодом припинилась і  виплата доходів, тобто відсотків за депозитними договорами членів спілки.
3) 03 червня 2010 року, газета Черкаської обласної ради «Нова Доба»:
03 червня 2010 року, газета  «Нова Доба»
 «… керівники черкаських кредитних спілок переконані, що ошукані вкладники мають можливість самі собі зарадити.
Кожен член кредитної спілки (чи це вкладник, чи позичальник) повинен пам’ятати, що він має свій голос. Окрім того, має можливість бути обраним на керівну посаду та обирати сам. Тобто, якщо члени спілки не довіряють своєму керівнику, вони можуть його переобрати і взяти владу в свої руки, – стверджує голова правління кредитноїспілки «Альянс» Геннадій Мельниченко.
Проте, за його словами, з досвіду роботи в кризовий період видно, що ініціативні групи, які беруть керівництво на себе, не завжди працюють в інтересах громади.
Хочу застерегти, що керувати кредитною спілкою не так просто, – каже пан Мельниченко. – Але, як би там не було, керівництво, яке привело спілку до тяжкого фінансового стану, повинно співпрацювати з вкладниками. І останні теж повинні знайти консенсус всередині колективу і виявити, де кредити, хто не платить. Лише таким чином ситуацію можна налагодити».
Коментар
Відповідно до статей 2, 11 та 12 Закону України «Про кредитні спілки» усі члени кредитної спілки:
мають рівні права, в тому числі у разі голосування на загальних зборах, незалежно від розміру пайового та інших внесків
мають право брати участь в управлінні справами кредитної спілки, обирати та бути обраними до її органів управління;
зобов'язані додержуватися статуту та інших актів кредитної спілки, виконувати рішення її органів управління; брати участь у формуванні майна кредитної спілки; не розголошувати конфіденційну інформацію про діяльність кредитної спілки.
Згідно зі статтею 14 Закону України «Про кредитні спілки» загальні збори вважаються правомочними, якщо на них представлено не менш як 50 відсотків членів кредитної спілки особисто або за дорученням іншим членам кредитної спілки. Голосування на загальних зборах відбувається за принципом – один член кредитної спілки, присутній на зборах, має один голос.
Відповідно до статті 16 Закону України «Про кредитні спілки» голова правління кредитної спілки несе персональну відповідальність за виконання покладених на правління завдань.
За даними Держфінпослуг станом на 31 грудня 2011 року в українських кредитних спілках нараховувалось 1 185 500 членів, в тому числі 48 000 вкладників та 263 700 позичальників. Співвідношення, яке, як бачимо, не на користь людей, що мають внески на депозитних рахунках, притаманне й окремим кредитівкам. За таких умов вкладникам проблемних кредитних спілок «взяти владу в свої руки» (як висловився Геннадій Мельниченко) дуже проблематично.
Це стосується і кредитної спілки «Альянс», в якій, за наявними Даниними Держфінпослуг, нараховується 5009 членів, у тому числі 1425 вкладників. Роздратування ж Геннадія викликають, мабуть, ті ініціативні групи громадян, які, захищаючи конституційні права ошуканих вкладників, спонукали фіскальні та правоохоронні органи перевірити діяльність кредитної спілки «Альянс» та особисто голови її правління.
В.Пилипенко

Натомість відомо, що в місті на Дніпрі імітує бурхливу діяльність Віктор Пилипенко, самопроголошений голова так званої ініціативної групи потерпілих вкладників кредитних спілок Черкаської області. Він та декілька осіб, вірогідно, інспіровані тими вже вище названими горе-кооператорами, які намагаються звалити непривабливі наслідки власних діянь на плечі платників податків.
4) 3 серпня 2011 року, газета «Прес Центр»:
3 серпня 2011 року, газета «Прес Центр»
 «Роботі кредитних спілок Черкас заважає не тільки фінансова криза. Навіть за можливості нормально працювати тотальні перевірки та ультиматуми Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг паралізують роботу фінустанов. Про це розповів на прес-конференції у Черкаському прес-клубі реформ голова правління кредитної спілки «Альянс» Геннадій Мельниченко.
«Наша кредитна спілка за останній рік пережила майже 40 перевірок різних структур, починаючи мало не з дільничного інспектора, і завершуючи Держфінпослуг, яка провела цьогоріч дві позапланові перевірки, жодного зауваження не зробила, але вибила з колії роботу КС на 1,5–3 місяці», – заявив Геннадій Мельниченко
роботу кредитної спілки ускладнюють «чинники корупційного характеру», зауважив Геннадій Мельниченко
…Отримати ліцензію без перерахування коштів на банківські рахунки окремих підприємств було дуже складно. Суми від 8 до 12 тисяч доларів – за так зване «інформаційно-консультаційне забезпечення». Тому наша спілка працює з 2009 року без ліцензії», – підкреслив він.
За його словами, при таких умовах без ліцензії кредитним спілкам важко вижити, адже вони позбавляються можливості кредитувати, і кредитний портфель значно стискається».
Коментар
Закиди Геннадія Мельниченка в бік профільного регулятора з елементами агресивного спотворення фактів пояснюється тим, що відносно очолюваної ним кредитної спілки «Альянс» 7 липня 2011 року Держфінпослуг прийняла рішення: виключити інформацію про неї з Державного реєстру фінансових установ та анулювати свідоцтво про реєстрацію фінансової установи «у зв’язку із систематичним невиконанням заходів впливу».
З офіційних джерел відомо, що за 12 місяців, які передували ухваленню такого вердикту, регулятор, реагуючи на численні звернення громадян про порушення їхніх прав кредитною спілкою «Альянс», здійснив низку перевірок останньої, за результатами яких було складено 8 (вісім!) актів.
 Термін виконання останнього розпорядження кредитівці «Альянс» був навіть продовжений. Це було зумовлено, цитую, «необхідністю виконання спілкою великих обсягів зобов'язань перед членами спілки за укладеними договорами про внесення вкладів на депозитні рахунки (розмір 19 861 449,84 грн.)».
Голова правління кредитної спілки «Альянс» Геннадій Мельниченко регулярно подавав на затвердження Держфінпослуг плани відновлення фінансової стабільності керованої ним установи, однак жодного з тих документів, на які була надана відомча згода, виконано не було. Останні ж плани взагалі, як браття-близнюки, за своїм змістом не мали відмінностей.
«Слід зазначити», – констатувала Держфінпослуг, – «що за час перебування спілки в департаменті тимчасового адміністрування фінансово-кредитних установ жодного розпорядження про усунення порушень, постанов про накладання штрафів, а також рішень про скликання позачергових зборів членів спілкою не було виконано».
Чи мають під собою ґрунт слова Геннадія Мельниченка про «чинники корупційного характеру» в дозвільній системі Держфінпослуг, хтозна.
 А от фраза голови правління кредитівки «Альянс «наша спілка працює з 2009 року без ліцензії», вочевидь, має привернути увагу черкаських податківців так само, як не залишила байдужими їхніх колег на Кіровоградщині інформація про те, що працівники місцевої кредитної спілки легалізували доходи, отримані злочинним шляхом.
Як виявилося, шахраї з Ульяновки вдалися до нехитрої схеми отримання легких прибутків.
Ще у липні 2011 року закінчився термін дії ліцензії Держфінпослуг, яка давала право залучати внески на депозитні рахунки ульяновської кредитної спілки. Та це не перешкодило її службовцям отримувати готівкові кошти, які місцеві мешканці необачно їм приносили.
«Умисно вводячи в оману жителів Ульяновки, службові особи кредитної спілки повідомляли громадянам неправдиві відомості щодо законності своєї діяльності та, зловживаючи їх довірою, на підставі договорів про депозитні вклади, приймали від них готівкові кошти. Продовжуючи свої злочинні дії, вони надавали кредити іншим особам, при цьому отримуючи непогані відсотки. Таким чином, зазначені службові особи здійснювали легалізацію коштів, одержаних обманним, злочинним шляхом.
За даним фактом прокуратурою Ульяновського району порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.209 Кримінального кодексу України. Слідство триває», – повідомляє сайт ugorod.kr.ua  з посиланням на Державну податкову інспекцію в Кіровоградській області.
5) 26 жовтня 2011 року, газета «Прес Центр»:
26 жовтня 2011 року, газета «Прес Центр»
 «… Нинішній – період занепаду економіки – сприятливий час для того, щоб кредитна кооперація дала можливість громадянам започаткувати свій бізнес… наразі розроблені пілотні проекти співпраці кредитної спілки із вкладниками у селах Худяки і Вергуни Черкаського району. Селянам пропонується створити мікровиробництво з невеликою кількістю робочих місць. Ми можемо профінансувати кожне окреме господарство…Обговорення проекту із вкладниками тривають вже півроку. Однак поки що фермери, які могли б організувати сільськогосподарський кооператив, бояться брати на себе таку відповідальність».
Коментар
Шановні аграрії та інші громадяни! Вам не тільки боятися, а впевнено цуратися треба представників ще не ліквідованих, але вже не повноважних надавати фінансові послуги юридичних осіб. А якщо ж трапилося так, що ви опинились на гачку шахраїв, хутко звертайтесь із письмовою заявою до міліції або прокуратури про вчинення злочину.
При цьому, аби не бути знову ошуканими, остерігайтесь, будь ласка, псевдозахисників, які насправді, схоже, працюють на користь тих, хто вже вас обдурив.
Саме про останніх 
Попередні частини тут: 
Глава 6 
Глава 7
Глава 8 
Глава 9
Наступні частини тут
© Олександр Кривенко 
+380 63 241-36-81  
akryvenko64@gmail.com   
Постійна адреса цієї статті: http://a-kryvenko.blogspot.com/2012/07/10.html
 Далі буде

© Олександр Кривенко +380 63 241-36-81
akryvenko64@gmail.com 
http://a-kryvenko.blogspot.com/
skype: kryvenko8 
Copyright © 2011 – 2012 Олександр Кривенко.
Усі права захищені. Інформація на блозі http://a-kryvenko.blogspot.com/ є власністю Олександра Кривенка. Право власності охороняється законодавством України. Будь-яке копіювання, у тому числі окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук або будь-яке інше поширення інформації, яка міститься на блозі http://a-kryvenko.blogspot.com/, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з боку Олександра Кривенка.

Комментариев нет:

Отправить комментарий