среда, 31 августа 2011 г.

Кому не йметься дістати влади ... (Частина 2)

30.08.2011 - 05.09.2011

Кому не йметься дістати влади, 
або 
Хто захистить вкладників кредитних спілок?

Тільки-но очільник Держфінпослуг опинився за ґратами і був звільнений з посади, як в Одесі вже заявлено претензію на ласе місце. Хто цей самопроголошений претендент: правдо- чи владоборець? Чи здатний він гарантувати права та законні інтереси споживачів небанківських послуг, насамперед – вкладників кредитних спілок?

Олександр Кривенко,
керівник громадської організації
«Асоціація захисту прав вкладників» 
(м. Київ),
журналіст, юрист
+380 63 241 3681

Частина 2
(Продовження. 
Попередні частини – тут:  частина 1)

31.08.2011

Правда криється в дрібницях

Зміна вартових

Ось що розповів заступник директора департаменту тимчасового адміністрування фінансово-кредитних установ Держфінпослуг Віталій Сильчук, який в липні 2011 р. повернувся до Києва з відрядження в Одесу, де очолював роботу тимчасової адміністрації кредитної спілки «Перше кредитне товариство» з 4 серпня 2010 року, замінивши на цьому посту свою колегу – Світлану Слободенюк:

Заступник директора департаменту
тимчасового адміністрування
фінансово-кредитних установ
Держфінпослуг,
колишній тимчасовий адміністратор
кредитної спілки
«Перше кредитне товариство»
Віталій Сильчук
– Ми працювали в доволі жорстких умовах. Треба розуміти, що рішення регулятора за своєю сутністю відповідало інтересам членів кредитної спілки, бо передбачало виведення її зі скрутного становища. Проте відсторонене керівництво та залежні від нього працівники кредитної спілки «Перше кредитне товариство» зустріли нас в штики, – заявив пан Сильчук.

В чому це виявлялось?

Голова спостережної ради
кредитної спілки
«Перше кредитне товариство»
Андрій Азаров
– Усе, що відбувалось, можна коротко визначити як тотальний саботаж, організований і керований Андрієм Азаровим, або, кажучи юридичною мовою, зловмисне перешкоджання законній діяльності тимчасової адміністрації кредитної спілки «Перше кредитне товариство». Спочатку за його вказівкою працівники цієї фінансової установи та якісь молодчики блокували тимчасовим адміністраторам та залученим ними фахівцям вхід до приміщення головного офісу ПКТ по вул. Базарній, 104 в Одесі. Вони створювали сутички, штовхання, відверто спонукуючи нас до бійки. Провокація не вдалась. Щоб розпочати роботу тимчасової адміністрації кредитної спілки «Перше кредитне товариство», ще при моїй попередниці Світлані Слободенюк було прийнято рішення замінити азарівських сек’юріті головного офісу ПКТ на працівників Державної служби охорони, з якою був укладений відповідний договір.

Де документи?

Отже, першу перешкоду на шляху до виконання службових обов’язків було усунуто. Що було далі? – питаюсь у Віталія Сильчука.

– Дійсно, тоді ми отримали лише стартову перемогу у війні, затіяній командою Андрія Азарова проти тимчасової адміністрації. Проте, зауважте, повноцінний доступ до приміщення головного офісу ПКТ було забезпечено лише в кінці вересня 2010 року. Тоді ж і було розпочато опис документації, в ході якого було виявлено відсутність необхідної документації та електронної бази даних.

– Що саме було відсутнє?

– Як пізніше з’ясувалось, в приміщенні кредитної спілки «Перше кредитне товариство» по вул. Базарній, 104 в Одесі немає важливих бухгалтерських та касових документів, електронної бази даних. Ми не виявили також трудових книжок працівників ПКТ. Навіть сервер був відсутній. Аналогічні недоліки були зафіксовані тимчасовою адміністрацією як в центральному офісі фінансової установи, так і в низці її відокремлених підрозділів. Самі розумієте, що через брак ключової інформації про результати діяльності кредитної спілки будь-хто на моєму місці відчував би себе схожим на сліпе кошеня.
Пояснювальна записка касира Бєляєвського відділення кредитної спілки "Перше кредитне товариство" П. тимчасовому адміністратору ПКТ Віталію Сельчуку (витяг):

"Доводжу до Вашого відома, що на момент проведення інвентаризації 21 жовтня 2010 в касі кредитної спілки грошові кошти, прибуткові та видаткові касові ордери, а також касова книга відсутні у зв'язку з тим, що касові документи (ордери і книга) були передані в Одесу в КС "ПКТ" через представника центрального офісу (прізвище, ім'я, по батькові мені невідомі). 12 - 13 жовтня 2010 Акту про передачу касових документів мені надано не було. Станом на 1.10.2010 р. залишку коштів не було і по день проведення інвентаризації грошові кошти не надходили. 21.10.10. Підпис " (Оригінал - "Довожу до Вашего сведения, что на момент проведения инвентаризации 21 октября 2010 г. в кассе кредитного союза денежные средства, приходные и расходные кассовые ордера, а также кассовая книга отсутствуют в связи с тем, что кассовые документы (ордера и книга) были переданы в Одессу в КС "ПКО" через представителя центрального офиса (фамилия, имя, отчество мне неизвестны). 12 - 13 октября 2010 г. Акт о передаче кассовых документов мне предоставлен не был. По состоянию остатка на 1.10.2010 г. денежных средств не было и по день проведения инвентаризации денежные средства не поступали. 21.10.10. Подпись")


Ви вважаєте, що певні документи «Першого кредитного товариства» були знищені?

– Я маю достатні підстави стверджувати: відбулось викрадення документації та іншого майна кредитної спілки «Перше кредитне товариство» та переховування його від тимчасової адміністрації. Зокрема, за наявною у мене інформацією, на території медіа-холдингу «100%», який входить до групи компаній «Azarov Group», в приміщенні по вул. Рішельєвській, 68-г в м. Одесі  певний час знаходились сервери, на яких може міститися інформація, що стосується діяльності ПКТ, – повідомляє колишній тимчасовий адміністратор цієї фінансової установи Віталій Сильчук. – Крім того, 11 березня 2011 року при проведенні примусового вивільнення державною виконавчою службою Приморського району м. Одеси 1/3 приміщень адміністративної будівлі за адресою вул. Рішельєвська, 68-г було виявлено більше сотні ящиків з паперами, при відкритті одного із яких з’ясувалось, що там документи кредитної спілки «Перше кредитне товариство».

Клієнти інформують

Як Ви отримали інформацію про місцезнаходження документів кредитної спілки «Перше кредитне товариство», - питаюся у її колишнього тимчасового адміністратора?

– Про обидва факти повідомив тимчасову адміністрацію Володимир К. А охоронець згаданої будівлі засвідчив, що в наступні два дні (тобто 12 та 13 березня), між іншим, вихідні, ці ящики були вивезені в невідомому напрямку. Вочевидь, паперів було так багато, що автомобіль «Газель», який використовували для їх поквапливого і таємного переміщення, здійснив аж дев’ять рейсів. За словами свідків, керував завантаженням і транспортуванням паперів Младен Б. – один із управлінців належної до групи компаній «Azarov Group» юридичної фірми «Східно-Європейське правове агентство» та адвокат Андрія Азарова. – Каже Віталій Сильчук. – На наявність за згаданою адресою кадрової документації вказує заява Валерія Л., подана ним до тимчасової адміністрації. Заявник вказав, що, в будівлі за адресою вул. Рішельєвська, 68-г він спілкувався з приводу свого працевлаштування в ПКТ з начальником відділу кадрів ПКТ Інною Ч. та колишнім виконуючим обов’язки голови правління цієї фінансової установи Валентином Найдою. Там його в лютому 2011 року нібито прийняли на роботу охоронцем кредитної спілки «Перше кредитне товариство», а через місяць звільнили без належного оформлення.

Головне – комунікації з людьми

Вочевидь, як тимчасовий адміністратор Ви зустрічались з громадянами, які отримували послуги в кредитній спілці «Перше кредитне товариство». Чи допомогли ці стосунки розтаємничити дії відстороненого керівництва спілки?

– Звичайно, я спілкувався з людьми. Дуже важливим в цих відносинах було налагодити ефективні канали комунікації. – наголошує колишній тимчасовий адміністратор ПКТ Віталій Сильчук. – З цією метою проводився прийом громадян, а також спілкування телефоном та іншими традиційними засобами. Крім того, тимчасова адміністрація кредитної спілки «Перше кредитне товариство» звітувала про свою роботу на сайті ПКТ, який був визнаний єдино офіційним. Зрозуміло, кожне нове повідомлення мало доносити людям правду та надавати юридичні рекомендації стосовно вирішення проблем, створених відстороненим керівництвом фінансової установи.

– Як на це відреагували клієнти кредитної спілки «Перше кредитне товариство»?

– Я відчув, що громадяни ставляться до нашої команди доброзичливо, намагаються всіляко сприяти нашій роботі. В результаті отримано вкрай важливі свідчення клієнтів кредитної спілки «Перше кредитне товариство».

Тіньовий ресурс

Встановлено, що службові особи, незаконно керовані відстороненим керівництвом кредитної спілки «Перше кредитне товариство», реалізовували тіньову схему збору боргів.

– Як це відбувалось?

– Позичальників повідомляли, що інформацію про залишки по кредитах можна отримати тільки у Юлії Г. за певним телефоном, а копії квитанцій про сплату коштів в погашення кредитів, отриманих в кредитній спілці «Перше кредитне товариство» потрібно надсилати цій особі на адресу в Одесі: а/с 116, вул. Ланжеронівська, 17. Це означає, що названа працівниця мала доступ до оперативної фінансової бази про зобов’язання клієнтів перед ПКТ, і вона знає, де знаходиться відповідна база даних і де, вочевидь, конкретні особи здійснювали незаконну фінансову діяльність.

Чи потрапляли надходження від клієнтів на банківські рахунки кредитної спілки «Перше кредитне товариство»?

– Є підстави вважати, що гроші оминали спілку.

Удаваний офіс

– А ось ще приклад протиправних діянь екс-менеджменту спілки. – продовжує розмову колишній тимчасовий адміністратор ПКТ Віталій Сильчук. – Він ґрунтується на показаннях свідка Г., які той дав в травні 2011-го під час засідання Приморського суду міста Одеси у цивільній справі № 2-817/11 за позовом громадянина І. Згідно з ними, у середині липня 2010 року, після введення тимчасової адміністрації та без її дозволу із приміщення головного офісу кредитної спілки «Перше кредитне товариство» по вул. Базарній, 104 в м. Одесі частину документації, а також сервери цієї фінансової установи  впродовж одного тижня було перенесено до будівлі медіахолдингу «100%» по вул. Рішельєвській, 68-г в м. Одесі. За вказаною адресою, як указав свідок, під управлінням відстороненого ПКТ продовжували працювати бухгалтерія, відділ кадрів, відділ інформаційних технологій та інші підрозділи цієї фінансової організації.

Отже, як я розумію, Ви не мали в достатньому обсязі необхідної інформації. Як це вплинуло на розрахунки з клієнтами кредитної спілки «Перше кредитне товариство»?

– Через неможливість повністю з’ясувати поточний стан розрахунків кредитної спілки «Перше кредитне товариство» за кредитними та депозитними договорами, було суттєво загальмовано стягнення простроченої заборгованості з позичальників та повернення коштів вкладникам.

Кому заважали філії та відділення?

– Як в цих умовах функціонували відокремлені підрозділи кредитної спілки «Перше кредитне товариство»?

Отримати повну і об’єктивну інформацію про їх роботу було досить складно. Тим паче, що 12 листопада 2011 року, таємно від мене, як тимчасового адміністратора, відсторонений голова спостережної ради кредитної спілки «Перше кредитне товариство» Андрій Азаров видав розпорядження № 107/НС/10 про закриття цих підрозділів спілки. Тим самим він порушив не тільки рішення Держфінпослуг, але й закон «Про кредитні спілки» та статут ПКТ, які навіть повноправному голові спостережної ради кредитної спілки не дозволяє вчиняти такі дії. – пояснює Віталій Сильчук. – На виконання злочинного, по суті, розпорядження меблі, обладнання, комп'ютерна техніка та інше майно ліквідованих філій та відділень кредитної спілки «Перше кредитне товариство» були переміщені на належні Андрію Азарову склади, непідконтрольні законному керівництву кредитної спілки. Це свідчить, по-перше, про викрадення та привласнення ним майна ПКТ, а, по-друге, про порушення трудових прав працівників кредитної спілки «Перше кредитне товариство», яких цинічно було викинуто на вулицю.

Наче зазомбовані

Як склались Ваші стосунки з трудовим колективом кредитної спілки «Перше кредитне товариство»? – питаю Віталія Сильчука.

– Я відразу відчув, що частина персоналу наче зазомбована нелігитимним керівництвом ПКТ на протистояння тимчасовій адміністрації. Окремі працівники умисно не виконували моїх розпоряджень. Цілком зрозуміло що на таку поведінку людей підбурював Андрій Азаров, як правило використовуючи для цього інших посадових осіб спілки. Перший серед них – виконуючий обов’язки голови правління Валентин Найда. До речі, зауважу, що останнього у вересні 2010-го я звільнив з посади своїм наказом. – наголошує колишній тимчасовий адміністратор кредитної спілки «Перше кредитне товариство». З іншого боку, виникали певні ускладнення в нашій роботі з працівниками ПКТ через недоступність кадрової документації, у тому числі до трудових книжок, кадрових наказів, штатного розпису, табелів обліку робочого часу, відомостей про нарахування і виплату заробітної плати персоналу. Адже без документів важко підтвердити, чи є певна людина працівником спілки, чи вона звільнена.

Куди зникли трудові книжки?

Чи вплинуло це на соціальні права персоналу кредитної спілки «Перше кредитне товариство»? – цікавлюся у її колишнього тимчасового адміністратора.


– Звісно. Наведу лише такі ситуації. В червні 2010 року до тимчасової адміністрації надійшли заяви таких, що перебувають у соціальних відпустках по догляду за дитиною, працівниць кредитної спілки «Перше кредитне товариство» M. та П., в яких вони просять вжити заходів до розшуку їхніх трудових книжок. Перша повідомила, що їй було видано копію трудової книжки та витяг з наказу про перебування в декретній відпустці по догляду за дитиною до трьох років. А її колежанка додала до своєї заяви ще й оригінал довідки, датованої березнем поточного року. На цих документах є підпис начальника відділу кадрів кредитної спілки Ч. Зауважте, – каже пан Сильчук, – що трудова книжка працівника є його приватним документом і має зберігатися за місцем його основної роботи. Натомість ми отримали інформацію про те, що відсторонений від обов’язків голови спостережної ради ПКТ Андрій Азаровкнижка працівника є його приватним документом і має зберігатися за місцем його основної роботи. Натомість ми отримали інформацію про те, що відсторонений від обов’язків голови спостережної ради ПКТ Андрій Азаров зберігає названі особисті папери кожного із службовців кредитної спілки «Перше кредитне товариство» в сейфі свого кабінету, розташованому на території медіахолдингу «100%». Його секретар повідомила про це згаданого нами позивача І., який своєю чергою озвучив таку інформацію в травневому (цього року) судовому засіданні.

– Чи вдалось дібратися до схованки та відчинити її.

– Якби місцеві правоохоронці діяли, як потрібно, я відповів би ствердно. А наразі з жалем кажу: задовольнити прохання двох матерів малолітніх дітей тимчасовий адміністратор кредитної спілки «Перше кредитне товариство» не зміг – з причин, від нього незалежних.


Кримінальний кодекс України.
Частина 2 статті 357
Викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем, а так само їх умисне знищення, пошкодження чи приховування, а також здійснення таких самих дій відносно приватних документів, що знаходяться на підприємствах, в установах чи організаціях незалежно від форми власності, вчинене з корисливих мотивів або в інших особистих інтересах, якщо такі дії спричинили порушення роботи підприємства, установи чи організації або вчинені щодо особливо важливих документів, штампів, печаток, -
караються штрафом до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.


Олександр Кривенко,
керівник громадської організації
«Асоціація захисту прав вкладників» 
(м. Київ),
журналіст, юрист
Усі права застережено.
Інформація, яку публікує Кривенко Олександр Григорович і Блог Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/, є власністю Кривенка Олександра Григоровича. Право власності на продукцію Кривенка Олександра Григоровича охороняється законодавством України. Будь-яке копіювання, у тому числі окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук або будь-яке інше поширення інформації Кривенка Олександра Григоровича і Блогу Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з боку Кривенка Олександра Григоровича. Допускається цитування матеріалів Блогу Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/ http://a-kryvenko.blogspot.com/ без отримання попередньої згоди, але виключно в межах одного речення та з обовязковим активним гіперпосиланням на блог Блог Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/. Під час цитування інформації Кривенка Олександра Григоровича і Блогу Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/ посилання на Блог Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/ обов'язкове.

Комментариев нет:

Отправить комментарий