вторник, 21 февраля 2012 г.

Відспіваний благодійник чи захисник позичальників? Про походеньки одного антиколектора (Частина 1)



Журналістське розслідування Олександра Кривенка

Бездоганна репутація необхідна для діяльності шахраїв.
(Агата Крісті. Смерть у хмарах. 1935 р.)

43-річний Федір Олексюк, який сам у боргах, як у шовках, закликає позичальників не повертати гроші банкам та кредитним спілкам, обіцяє боронити їх від фінансистів і колекторів, суддів і правоохоронців. Хто він: справжній рятівник громадян, що потрапили в скруту, чи ділок-лицедій, який на бідах останніх будує власне благополуччя? Я вирішив у цьому розібратись.
+380 63 241-36-81

На початку 2000-х Федір Олексюк був викритий в тому, що, працюючи директором товариства з обмеженою відповідальністю «Спільне підприємство Прикарпаттара-інвест», вчинив низку злочинів, діючи у складі організованої ним групи осіб. Фінансове шахрайство в особливо великих розмірах, службове підроблення, зловживання посадою – усе пішло в хід задля того, щоби підприємницькі структури, фактично керовані Федором Олексюком, незаконно отримали кредитні кошти.
Досягнувши цієї мети, горе-комерсанти умисно порушили умови договорів кредиту та застави, укладених з Івано-Франківськими обласними дирекціями акціонерного комерційного банку «Укрсоцбанк» та акціонерного поштово-пенсійного банку «Аваль» (далі відповідно – Укрсоцбанк, банк «Аваль»), спричинивши останнім тяжкі наслідки, завдавши великі матеріальні збитки – на загальну суму більше 120 000 грн.
 Судом встановлено, що усі злочинні діяння, які супроводжували підготовку, укладання та реалізацію кредитних договорів, відбулись під орудою та за участю саме Ф.Олексюка.
 27 грудня 2006 року вироком Апеляційного суду Івано-Франківської області Олексюк Федір Юрійович був засуджений на 5 років позбавлення волі із забороною на 3 роки обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій. Суд залишив злочинця на свободі на умовах випробування упродовж 2-річного іспитового строку.
 Аналогічні покарання отримали ще двоє із решти співучасників злочину: екс-головний бухгалтер СП «Прикарпаттара-Інвест» і товариства з обмеженою відповідальністю «Тадей» Петро Г., а також колишній заступник директора СП «Прикарпаттара-Інвест», директор і співзасновник ТОВ «Тадей» Петро С., яких на ці посади своїми наказами у 1998-1999 рр. призначив Ф.Олексюк.
Ось таким є підсумок кримінальної справи № 1-2 2006р.
 Які ж конкретно правопорушення скоїв Федір Олексюк, діючи особисто та у складі ним же організованої та керованої злочинної групи? Мені видається тут суспільно важливим проілюструвати декілька доведених слідством обставин справи, що висвітлюють особистісні якості засудженого, яких, за моїми спостереженнями, він не позбавився ані упродовж, ані після відбування покарання. Це варто зробити, щоби зменшити ризики кожного бути ошуканим кримінальними особами, які видають себе за щирих правозахисників.

200 000 – під фіктивну заставу

19 січня 2000 року банк «Аваль» надав СП «Прикарпаттара-Інвест» кредит на суму 100 000 грн. на термін 6 місяців – для збільшення експортних можливостей позичальника. У забезпечення своїх зобов’язань останній передав кредитору майно загальною вартістю 208 000 грн.
Я, як генеральний директор, підписав договір застави та інші необхідні документи, – визнав в суді Ф.Олексюк.
Заставлене майно було у наявності, але, як з'ясувалося пізніше, вартість частини його була умисно завищена, – свідчив у судовому засіданні колишній начальник Косівського відділення банку «Аваль».
Фіктивне збільшення на суму 60 000 грн. виникло не через чиюсь помилку, а шляхом надання «лівих» накладних фірми «Горизонт» з підробленими підписами її керівництва.
Через низьку якість та зношеність заставленого майна його не вдалося реалізувати за цінами, вказаними в документах, – повідомив представник АППБ «Аваль». А деякі предмети застави взагалі не вдалося виявити, як і з'ясувати, куди вони поділися, бо Федір Олексюк уникав зустрічей з керівництвом банку.
Маючи прострочену заборгованість перед банком «Аваль», Ф.Олексюк вирішив продовжити шахрайство з банківськими ресурсами. Зловмисник збагнув, що новий кредит можна отримати для проведення весняно-польових робіт. У березні 2000 року за його ініціативи було створено агропромислову фірму «Синтез», 51 % статутного фонду якого володіло СП «Прикарпаттара-Інвест».
Контролюючи діяльність АПФ «Синтез», Федір Олексюк розширив склад злочинної групи. Його ставленик – заступник голови фірми «Синтез» – за сфабрикованим протоколом зборів її засновників, одержав повноваження на отримання кредиту.
Я безпосередньо здійснював контроль за підготовкою документів для Укрсоцбанку на виділення ним 100 000 грн. кредиту фірмі «Синтез», – визнав в суді Ф.Олексюк.
Він особисто, підробивши підпис секретаря зборів засновників АПФ «Синтез», виготовив фіктивні протоколи про надання згоди на отримання кредиту, що підтверджено вироком.
6.05.2000 р. Укрсоцбанк надав кредит фірмі «Синтез» на суму 100 000 грн. до 17.01.2001р. «на проведення весняно-польових робіт».
У забезпечення своїх зобов’язань АПФ «Синтез» уклала договір про передачу кредитору в заставу майбутній урожаю ячменю вартістю 100 000 грн., зібраного з 70 га, хоча фактично було засіяно менше половини відведеної площі.
ТОВ «Тадей», як майновий поручитель за договором кредиту від 6.05.2000 р., нібито передав Укрсоцбанку в заставу майно загальною вартістю 162 270 грн., приховавши від цього кредитора, що заставодержателем частини цього майна є банк «Аваль», який 19 січня 2000 року уклав відповідний договір з СП «Прикарпаттара-Інвест». Крім того, як з’ясувало слідство, окремі предмети двічі заставленого майна були передані Укрсоцбанку за неправдивими документами, наприклад, пилорама, що за накладною нібито у 2000 була придбана у фірм «Промтехінвест» (м. Київ), яка з 1998 року фактично не вела фінансово-господарської діяльності.

Гроші реальні – товар віртуальний
Кредитні кошти, отримані в Укрсоцбанку, «група Олексюка» лише частково витратила за цільовим призначенням (за 14 000 грн. було придбано паливно-мастильні матеріали), а 86 000 грн. пішли на задоволення власних інтересів її учасників. Більшість операцій зловмисники маскували під фіктивні товарні операції.
 Зокрема, у травні 2000 року підсудні на підставі підроблених фінансово-господарських документів відобразили у бухалтерському обліку керованих ними підприємств низку безтоварних операцій на поставку АПФ «Синтез» мінеральних добрив. За неправдивою накладною від 12.05.2000 р., яку підписав Петро С., СП «Прикарпаттара-Інвест» отримало від київського ТОВ «Мілена» міндобрива загальною вартістю 28 024 грн. Фактично ж вказаний товар «покупцю» не надходив, оскільки «продавець», як з’ясувалось, зареєстрований на підставних осіб і не вів підприємницької діяльності. В подальшому частину віртуальних міндобрив на суму 19 900 грн. за фальшивою накладною від 19.05.2000 р., підписаною директором СП «Прикарпаттара-Інвест» Ф.Олексюком , було продано товариству «Тадей» за 22 640 грн. Того ж дня цей «товар» згідно з іншою неправдивою накладною, яку підписав Петро С., було реалізовано підприємству «Горизонт» за 24 270 грн., яка, у свою чергу, нібито продала його фірмі «Синтез» за 25 540 грн. У такий спосіб незаконне перерахування кредитних коштів через низку підставних фірм було завершено.
В судовому засіданні колишній директор МВТП «Горизонт» пояснив:
Фірмі «Синтез» підприємство «Горизонт» мінеральні добрива у травні 2000 року не поставляло.
Із матеріалів кримінальної справи № 1-2 2006р. випливає, що:
 Ф.Олексюк у змові із Петром С. та Петром Г. використав не за цільовим призначенням кредитні кошти банків і продовжив свою злочинну діяльність. Підсудні реально мали можливість, але не мали наміру повертати кредити. Вони, зловживаючи своїм службовим становищем, без згоди заставодержателів умисно реалізували заставлене майно, щоби завадити стягненню його на користь кредиторів.
У такий неправомірний спосіб зловмисники реалізували, зокрема, майно, заставлене в Укрсоцбанк від АПФ «Синтез»: 74 із 84-х голів великої рогатої худоби; 350 із 400 центнерів зібраного врожаю ячменю, виручивши за останній товар 24 700 грн.
Колишній заступник голови АПФ «Синтез», допитаний судом як свідок, розповів:
Реалізація худоби, зерна та іншого майна була здійснена за прямими вказівками директора СП «Прикарпаттара-Інвест» Федора Олексюка.
Ось яку початкову школу молодого шахрая, що увінчалась атестатом засудження, пройшов у своєму житті наш «герой»!
+380 63 241-36-81
21 лютого 2012 року
Постійна адреса частини 1 статті: http://a-kryvenko.blogspot.com/2012/02/1.html
Усі частини статті - тут: Частина 1 Частина 2 Частина 3 
Постскриптум
Примітки від 28.03.2012, 31.03.2012
Матеріали журналістського розслідування «Відспіваний благодійник чи захисник позичальників? Про походеньки одного антиколектора. Журналістське розслідування Олександра Кривенка» опубліковані з дозволу автора повністю та частково на шпальтах друкованих, Інтернет-видань, офіційних та приватних сайтів згідно з переліком:
1) Олександр Кривенко. Відспіваний благодійник чи захисник позичальників? Про походеньки одного антиколектора. // Прес-служба ПАТ «Укрсоцбанк». - 24 лютого 2012 року за адресою: http://www.unicredit.com.ua/news/view/372/
Копію цієї публікації розміщено також і на Блозі Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/ за адресою: http://a-kryvenko.blogspot.com/2012/02/blog-post.html
2) Олександр Кривенко. Відспіваний благодійник чи захисник позичальників? Про походеньки одного антиколектора. Журналістське розслідування Олександра Кривенка у трьох частинах // Газета Портмоне www.portmone.name від 28 березня 2012 року за адресами:
Копії цих публікацій будуть розміщені також і на Блозі Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/
3) Олександр Кривенко. Походеньки одногоантиколектора // Всеукраїнська незалежна газета «Правдошукач», № 3 (41) від 31 березня 2012 року. С. 2. 
Згодом з цією статею можна буде ознайомитись на сайті видання: http://truth.in.ua/. 
Копія цього матеріалу також розміщена на Блозі Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/ за постійними адресами: http://a-kryvenko.blogspot.com/2012/03/normal-0-false-false-false.html; http://a-kryvenko.blogspot.com/2012/05/4-5-42-43-31052012.html; http://a-kryvenko.blogspot.com/2012/07/31.html

Шановні читачі! 31 березня 2012 року газета «Правдошукач» розпочала друк матеріалів журналістського розслідування Олександра Кривенка «Походеньки одного антиколектора». Продовження читайте в наступних числах видання: 4-5, 7 газети «Правдошукач». Далі буде.
4) Олександр Кривенко. Відспіваний благодійник чи захисник позичальників? Про походеньки одного антиколектора. // «Форум спасения Киева»- 25 травня 2012 року за адресою:http://www.forumspaskiev.org.ua/databox/2012/05/20025.php

Повний текст названого розслідування оприлюднений також на Блозі Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/ за постійними адресами: http://a-kryvenko.blogspot.com/2012/02/1.html; http://a-kryvenko.blogspot.com/2012/02/2-2.html; http://a-kryvenko.blogspot.com/2012/02/3-3.html; http://a-kryvenko.blogspot.com/2012/03/ps.html


Copyright © 2011 – 2012 Олександр Кривенко.
Усі права захищені. Інформація на блозі http://a-kryvenko.blogspot.com/ є власністю Олександра Кривенка. Право власності охороняється законодавством України. Будь-яке копіювання, у тому числі окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук або будь-яке інше поширення інформації, яка міститься на блозі http://a-kryvenko.blogspot.com/, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з боку Олександра Кривенка.


Комментариев нет:

Отправить комментарий