среда, 30 ноября 2011 г.

Хто захистить вкладників кредитних спілок?

Хто захистить 
вкладників кредитних спілок?

23 листопада Президент України Віктор Янукович Указами №№ 1069/2011, 1070/2011 ліквідував Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України (Держкомфінпослуг) і утворив Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг). Місце керівника регулятора з новою вивіскою досі вакантне.
Джерело ілюстрації: газета «Правдошукач», № 36-37 від 30.11.2011р. С. 14
Нагадаємо, кілька місяців тому очільник Держфінпослуг Василь Волга опинився за ґратами і був звільнений з посади. З того часу й досі Одесі обговорюють кандидатуру претендента на його місце – Андрія Азарова. Чи здатний він гарантувати права та законні інтереси споживачів небанківських послуг, насамперед – вкладників кредитних спілок?
За повідомленням відділу зв'язків із засобами масової інформації Генеральної прокуратури України від 19 липня 2011 року, «...за вчинення злочину, пов'язаного з корупцією, затримано... голову Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України Василя Волгу».
Окремі учасники ринку кредитної кооперації 20 липня провели в Інформаційному агентстві ЛІГАБізнесІнформ прес-конференцію з гучною назвою: «Причини арешту Василя Волги!». Під час заходу один із його спікерів Андрій Азаров заявив:
– У схемі, що передбачає введення тимчасової адміністрації в кредитні спілки, у кожного учасника була своя функція. Василь Волга вів керівництво і займався фактично контролем всієї групи.
При цьому промовець позиціонував себе, зокрема, як голова спостережної ради кредитної спілки «Перше кредитне товариство» (ПКТ), головний офіс якої розташований в Одесі.
А вже за тиждень-півтора потому Андрій Азаров був згадуваний близьким за засновницькими та родинними ознаками інформаційним агентством «100%» як «претендент на роль адекватного керівника» Держфінпослуг, бо начебто «має колосальний досвід розвитку національних фінансових систем і репутацію борця з корупцією». Але чи здатний цей чоловік очолити державний орган, що має встановлювати чесні та прозорі правила для учасників ринку небанківських операцій, наглядати за їх дотриманням, у тому числі (і головне!) гарантувати дотримання прав вкладників кредитних спілок?
Попередньо відомо, що нині 43-річний Андрій Азаров, подавши у 2008 році у відставку з посади голови правління кредитної спілки «Перше кредитне товариство», очолив спостережну раду спілки.
Певний час він також керував наглядовим комітетом Національної асоціації кредитних спілок України (НАКСУ). Проте, за інформацією нинішнього керівника цього керівного органу, зі скандалом вийшов з неурядової організації, бо не отримав підтримки колег на чергових виборах до складу наглядового комітету НАКСУ.
На конкретні результати діяльності керівництва ПКТ на ринку кредитної кооперації в останні роки вказують документи.
По-перше, згідно з інформацією Держфінпослуг, серед понад 1800 звернень громадян щодо діяльності кредитних спілок у 1 півріччі 2011 року більшість скарг припадає на кредитну спілку «Перше кредитне товариство».
По-друге, тимчасоваслідча комісія Верховної Ради України (далі – ТСК; прим. автора) визнала кредитну спілку «Перше кредитне товариство» такою, в якій «склалася критичнаситуація у розрахунках з вкладниками». 9288 громадян довірили фінустанові 358 млн. гривень. Натомість «приблизно 60% зазначених вкладів є проблемними,власники цих коштів відчувають труднощі з їх поверненням», – зафіксовано у звіті ТСК від 24 грудня 2010 року.
По-третє, вітчизняними судами у 2009 – 2011 роках задоволено понад тисячу позовів про стягнення з кредитної спілки «Перше кредитне товариство» вкладів та внесків громадян.
По-четверте, у березні 2010-го року Держфінпослуг, реагуючи на порушення з боку кредитної спілки «Перше кредитне товариство» умов депозитних договорів, зупинив дію ліцензії цієї фінансової установи по залученню внесків.
По-п'яте, 8 липня 2010 року регулятор розпорядженням № 532 відсторонив від управління кредитною спілкою «Перше кредитне товариство» весь склад її правління та спостережної ради, запровадивши тимчасове адміністрування спілкою – за систематичне невиконання законних вимог Держфінпослуг, спрямованих на захист інтересів її вкладників.
По-шосте, постановою Генеральної прокуратури України від 1 жовтня 2010 року порушено кримінальну справу № 49-3024 за фактом заволодіння службовими особами кредитної спілки «Перше кредитне товариство» коштами в особливо великих розмірах.
По-сьоме, 31 травня 2011 року за ініціативою вкладника-кредитора господарським судом Одеської області порушено справу про банкрутство кредитної спілки «Перше кредитне товариство».
Ось що розповів заступник директора департаменту тимчасового адміністрування фінансово-кредитних установ Держфінпослуг Віталій Сильчук, який в липні 2011 року повернувся до Києва з відрядження в Одесу, де очолював роботу тимчасової адміністрації кредитної спілки «Перше кредитне товариство» з 4 серпня 2010 року, замінивши на цьому посту свою колегу – Світлану Слободенюк:
– Відсторонене керівництво та залежні від нього працівники кредитної спілки «Перше кредитне товариство» зустріли нас в штики. Вони створювали сутички, штовхання, відверто спонукуючи нас до бійки. Провокація не вдалась. Проте, зауважте, повноцінний доступ до приміщення головного офісу ПКТ було забезпечено лише в кінці вересня 2010 року. Тоді ж і було виявлено відсутність необхідної документації, електронної бази даних, трудових книжок працівників ПКТ. Навіть сервер був відсутній. Фактично відбулось викрадення документації та іншого майна кредитної спілки «Перше кредитне товариство» та переховування його від тимчасової адміністрації. Встановлено також, що службові особи кредитної спілки «Перше кредитне товариство» реалізовували тіньову схему збору боргів, за якою надходження від клієнтів оминали спілку. Крім того, після введення тимчасової адміністрації та без її дозволу із приміщення головного офісу кредитної спілки частину документації, а також сервери було перенесено до будівлі медіахолдингу «100%», де незаконно продовжували працювати бухгалтерія та інші служби цієї фінансової організації.
Вочевидь, у нас різні інтереси. Ми прагнули, насамперед, забезпечити права вкладників. А цього можливо досягти, якщо все, що було нажито людьми непосильною працею і довірено кредитній спілці, буде повернуто їй. Це дуже великі суми, надзвичайно великі суми. Фактично, на початок повноважень тимчасового адміністратора заборгованість кредитної спілки «Перше кредитне товариство» за виконавчими документами становила понад 97 млн. грн. Досить швидко стало зрозуміло, що стягнення коштів можливо лише в примусовому порядку. Необхідні заяви мною подані в прокуратуру Одеської області, в Генеральну прокуратуру України, а також слідчому, який і досі проводить досудове слідство в кримінальній справі № 49-3024. Вона порушена ще 1 жовтня 2010 року згідно з постановою Генпрокуратури за фактом заволодіння службовими особами кредитної спілки «Перше кредитне товариство» коштами в особливо великих розмірах. Однак складається враження, що інформація про зловмисні діяння колишніх керівників та інших посадовців ПКТ правоохоронцями ігнорується.
– Що конкретно призвело до втрати кредитною спілкою «Перше кредитне товариство» своєї платоспроможності? – питаюся у колишнього тимчасового адміністратора ПКТ.
– Основна причина економічної скрути кредитної спілки «Перше кредитне товариство» – це цілеспрямоване виведення та використання її коштів на потреби підприємницьких структур та осіб, підконтрольних колишньому голові правління, а в подальшому спостережної ради ПКТ Андрію Азарову. За роки свого перебування на керівних посадах у цій фінансовій установі Андрій Азаров утворив групу компаній під так званим брендом «Azarov Group». До складу останньої входять медіа-холдинг «100 %», декілька телекомпаній, будівельних, рекламних фірм, юридична та лізингова компанії, інші юридичні особи виробничого та невиробничого характеру. Виявлені нами факти дають підстави вважати, що джерелом ресурсів, необхідних для цих підприємницьких організацій, є гроші, вкладені в кредитну спілу «Перше кредитне товариство» її членами. Є докази того, що перебуваючи на посаді голови правління, а потім (з кінця серпня 2008 року) – голови спостережної ради названої фінансової установи, Андрій Азаров отримав готівкою загалом 107 млн. 544 тисяч грн.
У кредитній спілці «Перше кредитне товариство» грубо порушувалися ключові засади кредитної кооперації, насамперед, принцип рівноправності її членів. Не передбачені ані законом, ані статутом привілеї в обслуговуванні отримував безпосередньо пан Азаров, а також люди, пов'язані з ним родинними або службовими стосунками. Так, з січня по листопад 2008 року Андрію Азарову, який на той час обіймав посаду голови правління кредитної спілки «Перше кредитне товариство», а також трьом його близьким родичам було надано зі спілчанської каси головного офісу 36 млн. 024 тисячі 882 гривень кредитних грошей. Ще десятка позичальників із недалекого оточення Андрія Азарова, яка не перевищує 1% від кількості всіх позичальників, отримала в борг 48 795 000 грн., тобто 36,4 % від загального обсягу кредитних коштів, виданих у звітний період. Не оминув увагою пан Азаров і декілька, вочевидь, дружніх йому, кредитних спілок, які на умовах платності та поворотності він, так би мовити, підтримав на 13 020 000 грн. Натомість решті позичальників, тобто 1108 спілчан, було виділено лише 39 362 371 грн., або 29% від загальної суми виданих кредитів.
Порушення кредитною спілкою «Перше кредитне товариство» своїх зобов'язань перед вкладниками було однією з головних підстав застосування до неї процедури тимчасового адміністрування. Суспільство має знати про те, як брутально екс-менеджмент цієї фінансової установи порушував права вкладників! Зокрема, у 2009 році незаконними розпорядженнями заступника голови правління кредитної спілки «Перше кредитне товариство» з регіонального розвитку Валентина Найди працівникам усієї мережі ПКТ була дана команда не видавати гроші по тілу депозитного внеску; натомість акумулювати готівку, що надходить за договорами, в касах кредитної спілки. А згодом було припинено й виплату доходів, тобто відсотків за депозитними договорами членів спілки.
– А на які цілі витрачались ті гроші, що, як Ви кажете, за вказівкою пана Найди, акумулювались в касах кредитної спілки «Перше кредитне товариство» до особливого розпорядження? – звертаюся до колишнього тимчасового адміністратора ПКТ.
– Я не маю сумнівів, – відповідає Віталій Сильчук, – що левову частину надходжень готівкою одержував Андрій Азаров. На це вказують копії видаткових касових ордерів, які були виявлені тимчасовою адміністрацією спілки. З них видно, що під час дії так званого найденівського мораторію голова спостережної ради кредитної спілки «Перше кредитне товариство» отримав понад 18 млн. грн як відсотки за договорами депозиту. Між іншим, за нашими даними, з урахуванням ще одного депозитного договору, пану Азарову тільки з березня по вересень 2009 року загалом був виплачений відсотковий дохід розміром у майже 20 млн. грн.
– Цікаво, а під які проценти кредитна спілка «Перше кредитне товариство» залучала заощадження громадян?
– Так само як і в історії з кредитуванням, в кредитній спілці «Перше кредитне товариство» застосовувались несправедливі та далекі від дотримання принципу рівноправності членів кредитної спілки умови залучення коштів на депозитні рахунки. Наприклад, якщо для широкого загалу ставка за договорами вкладу була встановлена на рівні 21%, то Андрій Азаров мав 24% річних. Це вчергове свідчить про системне використання посадовими особами з числа відстороненого керівництва кредитної спілки «Перше кредитне товариство» свого службового становища з метою наживи за рахунок решти спілчан.
– Якщо я вірно зрозумів, шанс відновити нормальну роботу кредитної спілки «Перше кредитне товариство» поступово втрачався? – уточнюю у колишнього тимчасового адміністратора ПКТ Віталія Сильчука.
– В умовах коли право- та законноохоронні механізми буксують, годі розраховувати на приборкання зловживань службовим становищем та довірою громадян. Стало зрозумілим, що інших шляхів до забезпечення прав вкладників ПКТ, ніж застосування до неї процедур, передбачених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», немає. У квітні 2011 року один із вкладників звернувся до господарського суду Одеської області із заявою про визнання кредитної спілки «Перше кредитне товариство» банкрутом, оскільки остання неспроможна сплатити понад 74 млн. грн.. заборгованості після настання встановленого строку. Слід зазначити, що таке звернення рано чи пізно мусило статися, оскільки кредиторів, які мають вимоги, достатні для порушення справи про банкрутство, у ПКТ більш ніж достатньо.
* * *
Закінчуючи спілкування з колишнім тимчасовим адміністратором кредитної спілки «Перше кредитне товариство» Віталієм Сильчуком, який повернувся до звичної роботи заступника директора департаменту тимчасового адміністрування фінансово-кредитних установ Держфінпослуг, я запитав чиновника:
– Чи не остерігаєтесь Ви тепер переслідувань стосовно своєї персони з боку правоохоронних органів? Адже факти, повідомлені журналісту, будуть оприлюднені...
Віталій Сильчук, не вагаючись, відповів:
– Нехай боїться той, кому є що приховувати. Я ж, як юрист, достеменно (в межах можливого) дослідив, що відбулось з кредитною спілкою «Перше кредитне товариство». Було виявлено причини її скрутного стану, встановлено численні факти порушень прав членів та працівників ПКТ, а також посадовців, винних у свідомому порушенні законів. Все, що мною зроблено на посаді тимчасового адміністратора, задокументовано. Добре, що Ви, як журналіст та громадський діяч, зацікавились деталями моєї роботи в Одесі. Адже, за моїми спостереженнями, у вітчизняному медіапросторі утворився певний брак аналітичної інформації щодо дійсних причин краху кредитної спілки «Перше кредитне товариство», а вони, нажаль, мають кримінальне забарвлення. Я закликаю правоохоронців ретельно дослідити інформацію, яка, сподіваюсь, буде оприлюднена. Маю надію, що це спонукатиме працівників прокуратури та міліції врешті-решт покласти край безкарному свавіллю пана Азарова та його поплічників. Я також вважаю, що суспільство має знати правду про ділків від кредитної кооперації, аби не потрапити в оману їхньої реклами, аби не стати жертвами їхньої наживи, а головне, якщо таке вже трапилось, бути здатними захищати свої права.
Р.S. В кінці вересня мені зателефонував особисто Андрій Азаров, аби висловитись з порушених у цій статті питань. Зустріч за участі голови правління кредитної спілки «Перше кредитне товариство» Валентина Найди та юриста Максима Перелі відбулася, однак станом на сьогодні пан Азаров так і не надав свій коментар.
Р.P.S. Арешт високопосадовця, тим паче діючого, а не відставного, в будь-якій державі сприймається як сенсація. Пропонована стаття не ставила перед собою мету виправдати екс-керівника Держфінпослуг. Встановити справедливість – справа честі правоохоронців та суддів. Проте скандал, в епіцентрі якого цього року опинився регулятор вітчизняного ринку небанківських послуг, усе-ж таки заслуговує на більшу увагу, ніж просто новина з життя можновладців. Адже, за класикою, кадри вирішують усе. І від того, хто і як надалі буде формувати національну політику щодо фінансових організацій, залежить рівень довіри до них суспільства.
Олександр КРИВЕНКО,
керівник громадської організації «Асоціація захисту прав вкладників» (м. Київ),
журналіст, юрист
http://a-kryvenko.blogspot.com/
akryvenko64@gmail.com
+380 63 241 3681
Всеукраїнська незалежна газета «Правдошукач», № 36-37 від 30 листопада 2011 року. С. 14 – 15.
Постійна адреса статті «Хто захистить вкладників кредитних спілок?»: http://a-kryvenko.blogspot.com/2011/11/blog-post.html










Комментариев нет:

Отправить комментарий