воскресенье, 4 сентября 2011 г.

Кому не йметься дістати влади ... (Частина 6)


Кому не йметься дістати влади, 
або 
Хто захистить вкладників кредитних спілок?

Тільки-но очільник Держфінпослуг опинився за ґратами і був звільнений з посади, як в Одесі вже заявлено претензію на ласе місце. Хто цей самопроголошений претендент: правдо- чи владоборець? Чи здатний він гарантувати права та законні інтереси споживачів небанківських послуг, насамперед – вкладників кредитних спілок?

Олександр Кривенко,
керівник громадської організації
«Асоціація захисту прав вкладників» 
(м. Київ),
журналіст, юрист
+380 63 241 3681

Частина 6
(Продовження. 
Попередні частини – тут: частина 1 частина 2 частина 3 частина 4 частина 5)

04.09.2011


Шахрайська реклама

– На тлі сказаного Вами досить дивною виглядає пропаганда ПКТ своєї надійності в засобах масової інформації. В цьому сенсі показовим є відеоролик «Підтримка лише найкращим» на одному з одеських телеканалів. У такий спосіб глядачі інформувались про те, що названа фінансова установа серед тих нечисленних кредитних спілок, які успішно подолали глобальну фінансову кризу, довели свою платоспроможність. Ось чому, як віщував закадровий голос новинного відеоролику на телеканалі медіахолдингу «100%», саме кредитній спілці «Перше кредитне товариство» держава насамперед допоможе грошима, якщо, звісно, буде ухвалене рішення про рефінансування учасників кредитної кооперації. Прошу Вас, як колишнього тимчасового адміністратора ПКТ, прокоментувати цю ситуацію.

Заступник директора департаменту
тимчасового адміністрування
фінансово-кредитних установ
Держфінпослуг,
колишній тимчасовий адміністратор
кредитної спілки
«Перше кредитне товариство»
Віталій Сильчук
– Згаданий медіапродукт – черговий мікс з локшини на вуха та рожевих окулярів на очі вкладників. Зверніть увагу, ролик розміщено на сайті телеканалу, підконтрольного Андрію Азарову. Та ще й наступного дня після того, коли, як відомо, за рішенням Держфінпослуг від 08 липня 2010 року до керівництва названої спілки було застосовано санкцію, а саме відсторонення його від управління фінансовою установою у зв'язку із систематичним порушенням спілкою своїх зобов'язань перед вкладниками, – коментує Віталій Сильчук. – Поза сумнівом, така інформаційна фальшивка є свідченням того, що системне «вимивання» коштів кредитної спілки «Перше кредитне товариство» було поєднане з організованою керівництвом цієї фінансової установи широкомасштабною рекламною кампанією. Вона продовжувалась навіть в умовах неповернення вкладникам залучених від них грошей. А це вже вказує на наявність в діях службових осіб кредитної спілки «Перше кредитне товариство» ознак злочину згідно з частиною 4 статті 190 Кримінального кодексу України.


Кримінальний кодекс України.
Частина 4 статті 190

Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство), вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, -

карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.


– Ви маєте на увазі шахрайство, тобто заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою?

– Абсолютно вірно. Між іншим санкція за такі діяння – позбавлення волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

– Чи може вона бути застосована до управлінців кредитної спілки «Перше кредитне товариство»?
Голова спостережної ради
кредитної спілки
«Перше кредитне товариство»
Андрій Азаров
– За введення людей в оману з корисливою метою винні особи мають відповідати. Тим паче, що у такий спосіб, я в цьому впевнений, приховувалось інше злодіяння – виведення коштів з кредитної спілки ПКТ. Саме це є однією з головних причин стійкої неплатоспроможності кредитної спілки «Перше кредитне товариство», і сталося це задовго до того, як за рішенням Держфінпослуг управляти спілкою було доручено тимчасовій адміністрації, – зауважив Віталій Сильчук. 

 1000 : 0 – на користь вкладників!

 – За моїми джерелами, з 2009 року щонайменше 1000 вкладників або їхніх представників зверталися до судових органів у зв’язку з потуранням їхніх прав кредитною спілкою «Перше кредитне товариство».

– Ви, очевидно, маєте на увазі не тільки мешканців Одеси та прилеглих до неї міст? – уточнює колишній тимчасовий адміністратор ПКТ Віталій Сильчук.

– Так, хоча саме з Південної Пальміри та її міст-супутників найбільше людей, які наважилися на судові баталії з кредитною спілкою «Перше кредитне товариство».

– Це не дивно, адже там знаходиться приміщення головного офісу кредитної спілки «Перше кредитне товариство».

Люди, гуртуйтесь!

– Між іншим, – продовжую розмову з колишнім тимчасовим адміністратором ПКТ паном Сильчуком, – невдоволення жителів Одеси (переважно людей пенсійного віку) мені особисто довелося відчути весною 2011 року.

– Цікаво.

– У березні – травні громадська організація «Асоціація захисту прав вкладників» разом з партнерами тричі провела пікетування Національного банку та Верховної Ради України, а також представництва Міжнародного валютного фонду в нашій країні. Протестні акції, в яких взяли участь ошукані вкладники банків («АРМА», «Гарант», «Європейський банк розвитку та заощаджень», «Інтерконтинентбанк», «ОЛБанк», «Родовід Банк» тощо) та кредитних спілок («Аккорд», «Всеукраїнська кредитна спілка», «Добробут», «Спілка пенсіонерів України», «Тринадцята зарплатня», «Український кредитний Альянс», «Український фінансовий союз» тощо), звісно, були широко висвітлені пресою. Тоді ми отримали сплеск телефонних скарг з різних куточків України, але найбільше – з Одеси – на «Перше кредитне товариство», що заборгувало вкладникам гроші.

– Не дивно, адже саме в Одесі посадовці цієї фінансової установи, вельми та повсякчас рекламованої місцевими кишеньковими медіа, ошукали не одну сотню своїх співгородян. Однак ці люди не згуртувались у потужні ініціативні групи. Вони, на жаль, не утворили дієве громадське об’єднання активних членів кредитної спілки «Перше кредитне товариство, щоби разом протистояти нарузі над собою та, врешті-решт, вимісти з керівних органів шахраїв, які повсякчас ошукували їх! Упевнений, що такі місцеві протести були б підтримані по всій Україні, – наголошує Віталій Сильчук. 
– До речі, за моїми дослідженнями, географія порушень прав вкладників кредитної спілки «Перше кредитне товариство» не обмежується Одесою, а сягає сходу і заходу, півночі та півдня, а також центру нашої країни. Понад 40 судів Запорізької та Івано-Франківської областей, Одещини та Криму, Київщини та Полтавщини, Донецької та Волинської областей, Миколаївщини та Херсонщини, в Енергодарі та Запоріжжі, в Ізмаїлі та Керчі, у Києві та Кіровограді, у Краматорську та Кременчуці, у Луцьку та Львові, у Макіївці та Миколаєві, у Ніжині та Новокаховці, в Одесі та Світловодську, у Севастополі та Сімферополі, у Сумах та Харкові, у Херсоні та в Южноукраїнську розглядали позовні заяви про стягнення грошових коштів за договорами про залучення внеску (вкладу) членів названої фінансової установи на депозитний рахунок. Загалом практично в усіх із понад тисячі випадках рішення служителів Феміди було однозначним: позовні вимоги задовольнити.

– Наведена Вами інформація про порушення прав власності членів ПКТ, визнані в судовому порядку, незаперечно доводить правомірність застосування Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України заходів впливу до цієї спілки: тимчасове зупинення дії ліцензії; відсторонення від управління усього складу правління кредитної спілки «Перше кредитне товариство» та призначення тимчасової адміністрації.
Більш того, фактично органами правосуддя доведено, що ділки від кредитної кооперації масштабно та системно роками дурили людей по всій країні. Питання в тому, чому вони й досі не покарані?

Судова епопея


На жаль, на заваді тимчасовій адміністрації стала також судова епопея, розв’язана екс-менеджментом ПКТ задля визнання незаконним рішення Держфінпослуг про призначення у цю фінансову установу тимчасової адміністрації. – розповідає колишній тимчасовий адміністратор останньої Віталій Сильчук, – Вона тривала практично упродовж усього часу роботи останньої. Зауважте, адміністративний спір між кредитною спілкою «Перше кредитне товариство» та регулятором врешті-решт закінчився перемогою Держфінпослуг.
До честі вершителів правосуддя, в апеляційній (1 грудня 2010 року) та касаційній (26 травня 2011 року) інстанціях справедливість було відновлено, тобто визнано законність дій регулятора стосовно кредитної спілки «Перше кредитне товариство».

Гіркий смак перемоги

Ось, що сказано в мотивувальній частині ухвали Вищого адміністративного суду України (суддя Калашнікова О.В.), прийнятій за касаційною скаргою Валентина Найди на ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 01 грудня 2010 року:
« <…> фактичною підставою для застосування заходу впливу у вигляді відсторонення керівництва від управління фінансовою установою та призначення тимчасової адміністрації було невиконання зобов'язань кредитної спілки «Перше кредитне товариство» перед членами спілки щодо повернення коштів по великій кількості договорів, вказаних у відповідних розпорядженнях Держфінпослуг, які на момент застосування заходу виконані не були».

– Отже, справедливість узяла гору? – звертаюсь до колишнього тимчасового адміністратора ПКТ Віталія Сильчука.

– І правда перемогла!.. Втім, у мене немає ейфорії від результату судової епопеї, нав’язаної нам зловмисниками з відстороненого керівництва кредитної спілки «Перше кредитне товариство».

– Поясніть, будь ласка.

– З одного боку, юридично підтверджено правильність санкцій, застосованих регулятором до конкретного учасника небанківських послуг, а отже і легітимність річної діяльності тимчасової адміністрації кредитної спілки «Перше кредитне товариство». Важливо, що люди, насамперед, мешканці Одеси, поінформовані про законність нашого управління ПКТ та нікчемність інформаційного бруду, яким нас намагались заплямувати ділки від кредитної кооперації.

– А з іншого боку?

– Адміністративний спір у першій інстанції було вирішено не на користь Держфінпослуг, а це дало можливість відстороненому керівництву зловживати цією обставиною і забезпечувати контрольованість відокремленими підрозділами ПКТ аж до їх протиправного закриття у листопаді 2010 року. Додайте сюди і вимивання активів ПКТ її екс-керівництвом, яке продовжувалось майже так само, немовби органи міліції та прокуратури не отримували від тимчасової адміністрації жодного сигналу про це. Усі названі фактори мали вельми згубний вплив на подальшу здатність «Першого кредитного товариства» платити по боргах.

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
Ухвала від 26 травня 2011 року (витяг)
<…> фактичною підставою для застосування заходу впливу у вигляді відсторонення керівництва від управління фінансовою установою та призначення тимчасової адміністрації було невиконання зобов'язань кредитної спілки «Перше кредитне товариство» перед членами спілки щодо повернення коштів по великій кількості договорів, вказаних у відповідних розпорядженнях Держфінпослуг, які на момент застосування заходу виконані не були


Олександр Кривенко,
керівник громадської організації
«Асоціація захисту прав вкладників» 
(м. Київ),
журналіст, юрист
+380 63 241 3681 
Постійна адреса частини 6 статті:http://a-kryvenko.blogspot.com/2011/09/6.html
Усі частини статті - тут: Частина 1  Частина 2 Частина 3 Частина 4 Частина 5 Частина 6  Частина 7

Усі права застережено.
Інформація, яку публікує Кривенко Олександр Григорович і Блог Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/, є власністю Кривенка Олександра Григоровича. Право власності на продукцію Кривенка Олександра Григоровича охороняється законодавством України. Будь-яке копіювання, у тому числі окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук або будь-яке інше поширення інформації Кривенка Олександра Григоровича і Блогу Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з боку Кривенка Олександра Григоровича. Допускається цитування матеріалів Блогу Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/ http://a-kryvenko.blogspot.com/ без отримання попередньої згоди, але виключно в межах одного речення та з обовязковим активним гіперпосиланням на блог Блог Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/. Під час цитування інформації Кривенка Олександра Григоровича і Блогу Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/ посилання на Блог Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/ обов'язкове.

Комментариев нет:

Отправить комментарий