суббота, 3 сентября 2011 г.

Кому не йметься дістати влади ... (Частина 5)


Кому не йметься дістати влади, 
або 
Хто захистить вкладників кредитних спілок?

Тільки-но очільник Держфінпослуг опинився за ґратами і був звільнений з посади, як в Одесі вже заявлено претензію на ласе місце. Хто цей самопроголошений претендент: правдо- чи владоборець? Чи здатний він гарантувати права та законні інтереси споживачів небанківських послуг, насамперед – вкладників кредитних спілок?

Олександр Кривенко,
керівник громадської організації
«Асоціація захисту прав вкладників» 
(м. Київ),
журналіст, юрист
+380 63 241 3681

Частина 5
(Продовження. 
Попередні частини – тут: частина 1 частина 2  
частина 3 частина 4)

03.09.2011


Про сумнівні кредитні операції

Заступник директора департаменту
тимчасового адміністрування
фінансово-кредитних установ
Держфінпослуг,
колишній тимчасовий адміністратор
кредитної спілки
«Перше кредитне товариство»
Віталій Сильчук
 – Не гребував відсторонений керівник ПКТ й іншими способами спустошення казни спілчан, – інформує колишній тимчасовий адміністратор кредитної спілки «Перше кредитне товариство» Віталій Сильчук. – Є докази того, що перебуваючи на посаді голови правління, а потім (з кінця серпня 2008 року) – голови спостережної ради названої фінансової установи, Андрій Азаров отримав готівкою загалом 107 млн. 544 тисяч грн. Зверніть увагу, що ці кошти він зняв з банківського рахунку спілки, відкритому в Одеській філії комерційного банку «Фінанси та Кредит». Посадовець отримував паперові грошові знаки немовби для надання кредитів. Це виглядає досить дивно, бо в будівлі, де розташовано головний офіс ПКТ, працювало і відділення названого банку. Зрозуміло, що будь-який клієнт спілки за кредитним договором з нею мав можливість безперешкодно і безпосередньо отримати необхідні гроші у вказаному банківському офісі.

– Чи вдалося встановити, на які цілі були витрачені майже 108 млн. гривень коштів кредитної спілки «Перше кредитне товариство»?

– На тлі зникнення документації кредитної спілки «Перше кредитне товариство», з урахуванням того, що за чинним законодавством голові спостережної ради кредитної спілки заборонено перебувати з нею у трудових відносинах (бо працює на громадських засадах!), можна припустити, що Андрій Азаров банально присвоїв названу мною суму готівки.

Свої люди

– У кредитній спілці «Перше кредитне товариство» грубо порушувалися ключові засади кредитної кооперації, насамперед, принцип рівноправності її членів, – наголошує колишній тимчасовий адміністратор ПКТ Віталій Сильчук. – Не передбачені ані законом, ані статутом привілеї в обслуговуванні отримував безпосередньо пан Азаров, а також люди, пов’язані з ним родинними або службовими стосунками.

– Які надавались переваги своїм, так би мовити, людям? І хто ці обранці?

Голова спостережної ради

кредитної спілки

«Перше кредитне товариство»

Андрій Азаров
 – Про це, наприклад, красномовно свідчить журнал обліку кредитних договорів за 2008 рік. Документом зафіксовано, що з січня по листопад Андрію Азарову, який на той час обіймав посаду голови правління кредитної спілки «Перше кредитне товариство», а також трьом його близьким родичам було надано зі спілчанської каси головного офісу 36 млн. 024 тисячі 882 гривень кредитних грошей. Окрім собі «нужденному», пан Азаров фактично розпорядився видати кошти на немовбито соціальні потреби своїм людям: матері, нинішній жінці й одночасно члену правління ПКТ, а також тещі та за сумісництвом члену спостережної ради спілки. Уявіть собі: разом цій «нужденній» компанії дісталось більше половини (56,22% !!!) від річного обсягу (63 млн. 070 тисяч 646 грн.) грошей, наданих спілкою в кредит по головному офісу. У тому ж 2008-му ще шість щасливчиків, а саме: Андрій К., Ф., М., Г., С. та Л., – зафіксовані як спілчанські позичальники на загальну суму 18 221 419 грн. Відомо, що перший у цьому списку є братом колишньої дружини Андрія Азарова. Крім того, разом із паном Азаровим він значиться серед засновників будівельної фірми «Укрспецстрой» – складової групи компаній «Azarov Group».

– У яких стосунках Андрій Азаров з іншими п’ятьма позичальниками із названої Вами групи?

– Сподіваюсь, це з’ясують компетентні органи. З боку ж тимчасової адміністрації найбільшим боржникам кредитної спілки «Перше кредитне товариство» письмово було запропоновано до 1 червня 2011 року повідомити про стан розрахунків зі спілкою. Оскільки жодний із цих позичальників не надав доказів погашення кредитів, то усі вони вважаються такими, що не виконали своїх зобов'язань.

– Щойно Ви повідомили про порушення принципу рівності у доступі до кредитування, виявлені Вами за результатами аналізу роботи «Першого кредитного товариства» у 2008 році. А в інші періоди відбувались такі порушення закону?


Закон України «Про кредитні спілки» 
Стаття 21 (витяг) Послуги членам органів управління та працівникам кредитної спілки надаються на умовах, що не можуть відрізнятися від звичайних, та з дотриманням вимог щодо уникнення конфлікту інтересів.

Недалеке оточення

– Є всі підстави вважати, що так, – стверджує колишній тимчасовий адміністратор ПКТ Віталій Сильчук. – Наприклад, згідно з даними журналу обліку кредитних договорів кредитної спілки «Перше кредитне товариство» за 2007 рік (який, на жаль, було виявлено лише наприкінці червня  2011-го) обліковано 1122 кредитних договорів на загальну суму 134 169 981 грн. Причому Андрію Азарову і трьом його близьким родичам було надано 32 992 610 грн. Ще десятка позичальників із недалекого оточення Андрія Азарова, яка не перевищує 1% від кількості всіх позичальників, отримала в борг 48 795 000 грн., тобто 36,4 % від загального обсягу кредитних коштів, виданих у звітний період. Не оминув увагою пан Азаров і декілька, вочевидь, дружніх йому, кредитних спілок, яких на умовах платності та поворотності він, так би мовити, підтримав на 13 020 000 грн. Натомість решті позичальників, тобто 1108 спілчан, було виділено лише 39 362 371 грн., або 29% від загальної суми виданих кредитів. Отже, принцип рівноправності членів кредитної спілки, як бачите, не дотримувався й у більш віддаленому минулому.

Цікаво, під які відсотки можна було позичити кошти в кредитній спілці «Перше кредитне товариство»?

– Всупереч закону «Про кредитні спілки» в кредитній спілці «Перше кредитне товариство» умови кредитування не були однаковими. Зокрема, багатомільйонні суми видавалися людям кола Андрія Азарова за ціною, значно меншою ніж та, за якою обслуговувалась решта позичальників. Навіть отримуючи гроші за так званою соціальною програмою, де, зверніть увагу, діяла нижча, у порівнянні зі звичайною, відсоткова ставка, «привілейований» клієнт мав сплачувати в півтора рази менше, ніж інші члени спілки. Так, наприклад, якщо публічна оферта соціального кредитування становила 36%, то не афішована і для «своїх» – 24% річних.

Головна підстава

– Як керівника громадської організації «Асоціація захисту прав вкладників» мене особливо цікавить питання про відносини кредитної спілки «Перше кредитне товариство» з людьми, які розмістили в ній свої гроші на депозит. – продовжую розмову з колишнім тимчасовим адміністратором ПКТ .

– Це ключове питання, адже порушення кредитною спілкою «Перше кредитне товариство» своїх зобов’язань перед вкладниками було однією з головних підстав застосування до неї процедури тимчасового адміністрування. Суспільство має знати про те, як брутально екс-менеджмент цієї фінансової установи порушував права вкладників! – наголошує Віталій Сильчук. – Зокрема, нами в приміщенні головного офісу ПКТ було виявлено оригінали низки незаконних розпоряджень заступника голови правління кредитної спілки «Перше кредитне товариство» з регіонального розвитку Валентина Найди.

– Що в них особливого?

– Жадібність та зухвалість, нахабство та цинізм. Уявіть собі, в 2009 році цими локальними документами працівникам усієї мережі спілки була дана команда: з 21 березня і до особливого розпорядження не видавати гроші по тілу депозитного внеску; натомість акумулювати готівку, що надходить за договорами, в касах кредитної спілки «Перше кредитне товариство». Персоналу заборонили також: спілкуючись з клієнтами, посилатися на відповідні інструкції; надавати їх копії вкладникам, або розміщувати їх на касових стійках. Не можна було навіть усно повідомляти вкладникам про те, що на певний період видача грошей заблокована керівництвом спілки. Більш того, згодом було припинено й виплату доходів, тобто відсотків за депозитними договорами членів спілки.

Зневага до нужденних

Окремо хотів би наголосити на нелюдяному ставленні правління та спостережної ради кредитної спілки «Перше кредитне товариство» навіть до тих вкладників, які повідомляли спілку про негайну потребу в своїх же грошах, викликану критичними життєвими ситуаціями та необхідністю їх розв’язання чи бодай пом'якшення. Громадян зневажали відмовчуванням або наданням брехливих відписок, – обурюється колишній тимчасовий адміністратор ПКТ Віталій Сильчук.

– Чому брехливих?

Бо в них немає жодних об’єктивних причин, щоб не виконати навіть не вимоги та прохання, а благання людей, які потребували від кредитної спілки «Перше кредитне товариство» не благодійної допомоги, а власних коштів, терміново потрібних на лікування, на поховання родичів тощо.

Мораторій не для своїх

– А на які цілі витрачались ті гроші, що, як Ви кажете, за вказівкою пана Найди, акумулювались в касах кредитної спілки «Перше кредитне товариство» до особливого розпорядження? – звертаюся до колишнього тимчасового адміністратора ПКТ.

Я не маю сумнівів, – відповідає Віталій Сильчук, – що левову частину надходжень готівкою одержував Андрій Азаров. На це вказують копії видаткових касових ордерів, які були виявлені тимчасовою адміністрацією спілки. З них видно, що під час дії так званого найденівського мораторію голова спостережної ради кредитної спілки «Перше кредитне товариство» отримав понад 18 млн. грн як відсотки за договорами депозиту. Між іншим, за нашими даними, урахуванням ще одного депозитного договору, пану Азарову тільки з березня по вересень 2009 року загалом був виплачений відсотковий дохід розміром у майже 20 млн. грн.

– Цікаво, а під які проценти кредитна спілка «Перше кредитне товариство» залучала заощадження громадян?

– Так само як і в історії з кредитуванням, в кредитній спілці «Перше кредитне товариство» застосовувались несправедливі та далекі від дотримання принципу рівноправності членів кредитної спілки умови залучення коштів на депозитні рахунки.
Наприклад, якщо для широкого загалу ставка за договорами вкладу була встановлена на рівні 21%, то Андрій Азаров мав 24% річних.
Це вчергове свідчить про системне використання посадовими особами з числа відстороненого керівництва кредитної спілки «Перше кредитне товариство» свого службового становища з метою наживи за рахунок решти спілчан.

Чому буксують одеські правоохоронці?

– За нашими оцінками, сума збитків, заподіяних кредитній спілці «Перше кредитне товариство» внаслідок зловмисної діяльності її керівництва, складає щонайменше 150 млн. грн., – каже колишній тимчасовий адміністратор ПКТ Віталій Сильчук. – Нагадаю, що постановою Генеральної прокуратури України від 1 жовтня 2010 року порушено кримінальну справу № 49-3024 за фактом заволодіння службовими особами кредитної спілки «Перше кредитне товариство» коштами в особливо великих розмірах за ознаками злочину, передбаченого частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України.

– Як склалися Ваші стосунки з компетентними службами, що покликані наглядати за дотриманням закону та правопорядку?

– Як тимчасовий адміністратор кредитної спілки «Перше кредитне товариство», я подав до правоохоронних органів (в тому числі до слідчого, у провадженні якого перебуває згадана кримінальна справа) шість заяв, в яких вказано на виявлені факти зловживань з боку відстороненого керівництва ПКТ.

– Які конкретно?

– У цих зверненнях наводяться докази виведення коштів вкладників кредитної спілки «Перше кредитне товариство» на користь контрольованих паном Азаровим підприємницьких структур. Зрозуміло, що повідомлені мною факти не є вичерпними, оскільки випливають лише із тієї документації, що залишилась в приміщенні головного офісу ПКТ по вул. Базарній, 104 в м. Одесі і була виявлена тимчасовою адміністрацією кредитної спілки «Перше кредитне товариство».

 – Це дуже дивно. До речі, мою увагу привернуло те, що серед названої тисячі позовів понад 40 (тобто лише 4 відсотка від усього загалу) було подано прокурорами в інтересах громадян. Особливо відзначився охоронець закону з Кременчука Полтавської області, який 9 разів був державним представником клієнтів, ошуканих керівництвом та іншим персоналом кредитної спілки «Перше кредитне товариство». На жаль, серед одеських прокурорів такої активності не помічено, хіба що наглядачка за законністю у Приморському районі Місюрко Г.А. у квітні 2010-го року діяла в інтересах заявниці, чиї позовні вимоги і підтримала в судовому засіданні.

– Я на власному досвіді пересвідчився, – каже Віталій Сильчук, – як працюють одеські правоохоронці, коли справа торкається реагування на порушення посадовими особами кредитної спілки «Перше кредитне товариство» прав власності її членів, а також на перешкоджання діяльності тимчасової адміністрації. По жодній з поданих мною заяв про вчинення названими вище посадовцями злочинів належної перевірки не здійснено. Через таку бездіяльність зловмисники й досі на свободі та вільно користуються майном, набутим неправомірним шляхом.



«Останнім часом до органів прокуратури Полтавської області збільшилася кількість скарг з приводу невиконання кредитними спілками договірних зобов'язань щодо повернення вкладів громадянам. У зв'язку з цим працівники органів прокуратури області вживали заходів цивільно-правового характеру до кредитних спілок щодо дострокового розірвання депозитних договорів та стягнення депозитних вкладів та відсотків по них. Зокрема, в інтересах громадян до <…> КС "Перше кредитне товариство" заявлено 35 позовів на суму 983 тис. грн. Розглянуто і задоволено один позов на суму 14 тис. грн, інші перебувають на розгляді».
(РБК-Україна, 26.03.2011, Полтава, 21:30)




Олександр Кривенко,
керівник громадської організації
«Асоціація захисту прав вкладників» 
(м. Київ),
журналіст, юрист
+380 63 241 3681 
Постійна адреса частини 5 статті:
Усі частини статті - тут: Частина 1  Частина 2 Частина 3 Частина 4 Частина 5 Частина 6 Частина 7
Усі права застережено.
Інформація, яку публікує Кривенко Олександр Григорович і Блог Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/, є власністю Кривенка Олександра Григоровича. Право власності на продукцію Кривенка Олександра Григоровича охороняється законодавством України. Будь-яке копіювання, у тому числі окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук або будь-яке інше поширення інформації Кривенка Олександра Григоровича і Блогу Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з боку Кривенка Олександра Григоровича. Допускається цитування матеріалів Блогу Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/ http://a-kryvenko.blogspot.com/ без отримання попередньої згоди, але виключно в межах одного речення та з обовязковим активним гіперпосиланням на блог Блог Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/. Під час цитування інформації Кривенка Олександра Григоровича і Блогу Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/ посилання на Блог Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/ обов'язкове.

Комментариев нет:

Отправить комментарий