пятница, 2 сентября 2011 г.

Кому не йметься дістати влади ... (Частина 4)


Кому не йметься дістати влади, 
або 
Хто захистить вкладників кредитних спілок?

Тільки-но очільник Держфінпослуг опинився за ґратами і був звільнений з посади, як в Одесі вже заявлено претензію на ласе місце. Хто цей самопроголошений претендент: правдо- чи владоборець? Чи здатний він гарантувати права та законні інтереси споживачів небанківських послуг, насамперед – вкладників кредитних спілок?

Олександр Кривенко,
керівник громадської організації
«Асоціація захисту прав вкладників» 
(м. Київ),
журналіст, юрист
+380 63 241 3681

Частина 4
(Продовження. 
Попередні частини – тут: частина 1 частина 2  
частина 3 )

02.09.2011


Гра на проблемі підприємця

16 червня 2004 року, – розповідає колишній тимчасовий адміністратор кредитної спілки «Перше кредитне товариство» Віталій Сильчук, – Андрій Азаров, обіймаючи посаду голови правління цієї фінансової установи, уклав з підприємцем К. як з позичальником кредитний договір № 5651 про надання на рік близько 685 тисяч грн. Того ж дня сторони підписали ще одну угоду, за якою сума кредиту становила вже 2 млн грн. А буквально наступної доби з рахунка ПКТ на рахунок щойно названого клієнта надійшло 650 тисяч грн, яких той потребував, щоб погасити борг банку.

Заступник директора департаменту
тимчасового адміністрування
фінансово-кредитних установ
Держфінпослуг,
колишній тимчасовий адміністратор
кредитної спілки
«Перше кредитне товариство»
Віталій Сильчук


– А що відбулось з рештою позиченої суми?

Спробую пояснити. Отже, чотири місяці по тому голова правління ПКТ Андрій Азаров листом повідомив приватного нотаріуса З., що К. виконав свої зобов'язання перед кредитною спілкою «Перше кредитне товариство» за кредитним договором № 5651 у повному обсязі. Втім фактично за фінансову послугу клієнт розрахувався трьохповерховою будівлею з мансардою по вул. Рішельєвській, 68-г у м. Одесі, яка належала йому на праві власності.

– Але ж в цій будівлі нині розташований Медіа-холдинг «100%», засновником якого є пан Азаров!

Інакше кажучи, Андрій Азаров протиправно, зловживаючи своїм службовим становищем у кредитній спілці «Перше кредитне товариство», вилучив кошти цієї фінансової організації, щоб спрямувати їх на досягнення особистої вигоди, персональної і конкретної бізнес-мети. 

Дармова трьохповерхівка

– Зверніть увагу, щоб сховати кінці у воду, наступним кроком пан Азаров за договором купівлі-продажу придбав згадану нерухомість по вул. Рішельєвській, 68-г у м. Одесі як фізична особа, – продовжує свою аргументацію колишній тимчасовий адміністратор кредитної спілки «Перше кредитне товариство» Віталій Сильчук.

– Вірогідно, від цієї оборудки для кредитної спілки «Перше кредитне товариство» настали певні негативні наслідки. Чи підраховані вони?

– За нашими оцінками, голова правління кредитної спілки «Перше кредитне товариство», заподіяв прямі матеріальні збитки цій фінансовій установі на суму 2 млн. грн. Окрім того, якби ці гроші дійсно були розміщені в кредити, припустимо за середньозваженою процентною ставкою у 42% річних, то станом на 1 липня 2011 року спілчани могли б заробити майже 6 млн. як плату за послугу.

– А чи мали Ви змогу дізнатись у іншої сторони кредитного договору про нюанси його укладання та реалізації?

9 березня 2011 року названий мною позичальник письмово підтвердив тимчасовій адміністрації, що громадянин Азаров придбав у нього згадане приміщення, розрахувавшись з продавцем коштами, наданими К. як кредит кредитної спілки «Перше кредитне товариство».

Оборудки на оренді та ремонті приміщень

– Маю зауважити, що в подальшому, причому, як то кажуть, заднім числом Андрій Азаров уклав договір про оренду приміщення по вул. Рішельєвській, 68-г у м. Одесі, фактично належного йому на праві приватної власності, з кредитною спілкою «Перше кредитне товариство», – інформує її колишній тимчасовий адміністратор Віталій Сильчук.

– Для чого це зроблено? Адже за адресою вул. Рішельєвська, 68-г, наскільки мені відомо, немає офісів кредитної спілки «Перше кредитне товариство»!

Вірно. А відповідь проста, якщо прослідкувати ланцюжок зловмисних дій нашого героя. Зверніть увагу: на підставі підробленого і фіктивного, по суті, договору користування будівлею, було нібито здійснено капітальний ремонт орендованого приміщення. Зафіксовані в бухгалтерських документах кредитної спілки «Перше кредитне товариство» станом на 1 січня 2009 року витрати на це перевищили 10 млн. грн. Ось як спритно пан Азаров залізає в кишені спілчан!

– Це єдиний випадок удаваних, як випливає з Ваших слів, орендно-ремонтних оборудок, здійснених за рахунок кредитної спілки «Перше кредитне товариство»?


Голова спостережної ради
кредитної спілки
«Перше кредитне товариство»
Андрій Азаров
На жаль, ні. Аналогічно було витрачено понад 1 млн. грн. на ремонт приміщення по вул. Балківській, 84 в м. Одесі загальною площею 914 кв. м., належного TOB «СКФ», генеральним директором якого є Андрій Азаров При цьому, як і в попередньому випадку, ця площа ПКТ безпосередньо не використовувалася, в тому числі для розміщення її відокремлених підрозділів, що підтверджується даними Державного реєстру фінансових установ, – розповідає Віталій Сильчук. – Додам також, що трохи менше приміщення, розташоване в Одесі за адресою: Лідерсовський бульвар, З-б, було передане кредитній спілці «Перше кредитне товариство» в оренду підприємством, керівником і співвласником якого був пан Азаров - TOB «Лідерс», а потім відремонтоване, як не складно здогадатись, знову ж таки за гроші спілчан. Цього разу кошторис робіт склав майже 4 млн грн.

– Схоже на системне вимивання грошей з організації. Чи можна загалом назвати вартість таких оборудок ?

Тільки за наявною у тимчасового адміністратора інформацією станом на 01 липня 2011 року, на ремонт та переобладнання приміщень, до яких Андрій Азаров мав певний особистий інтерес (як власник приміщень або засновник підприємств-орендодавців чи керівник останніх), з обігу ПКТ було вилучено понад 15 млн грн. Додайте сюди ще близько 24 млн грн недоотриманих доходів (відсотків по можливим кредитам) і матимете підсумок: майже 40 млн. гривень витрачено на цілі, не сумісні зі статутом кредитної спілки «Перше кредитне товариство».

Ех, прокачу! Або про витівки з автівками

Окремої уваги заслуговує інформація про афери пана Азарова з автомобілями, каже колишній тимчасовий адміністратор кредитної спілки «Перше кредитне товариство» Віталій Сильчук.

– Що конкретно він вчинив?

З легкої руки цього діяча в грудні 2005 кредитна спілка «Перше кредитне товариство» уклала договори про нібито оренду двох автівок: Ford Focus та Chevrolet Nubira. При цьому користування наприклад машиною Ford Focus коштувало спочатку 16 тис.  грн., а з весни 2006-го – понад 19 тис. грн на місяць, а загалом – 240 тис. грн, що кратно перевищує вартість вказаного авто на ринку. А за «прокат» автомобіля Chevrolet Nubira з рахунка ПКТ було заплачено понад 280 тисяч грн. Стільки грошей вистачило б, щоб придбати не одну таку іномарку.

– Чи з’ясовано, хто був орендодавцем?

– Так. Це товариство з обмеженою відповідальністю «Універсальна лізингова компанія» (перейменоване згодом на ТОВ «Універсальна лізингова компанія «Ленд-ліз»»), генеральним директором та співвласником якої був голова правління кредитної спілки «Перше кредитне товариство» Андрій Азаров, який і підписав відповідні договори. Причому спочатку (в 2004 році) транспорт начебто взяла в прокат кредитна спілка «Друге кредитне товариство» в особі голови правління Валентина Найди.

Він же член правління кредитної спілки «Перше кредитне товариство»?

– Пізніше він став заступником, а згодом виконуючим обов’язки голови правління кредитної спілки «Перше кредитне товариство». Між іншим, в цих автооборудках фігурує ще Ірина Найда, також зі складу правління ПКТ.

– Цікаво, автівки були надані в лізинг з правом викупу об’єкта оренди, чи в оперативний лізинг.

Я розумію, чому Вас це цікавить. Адже оренда з правом викупу, як правило дорожча для орендаря, бо орендований об’єкт зі спливом терміну «прокату» стає його власністю. Відповідаю: ні. Сторони домовились про оперативний лізинг. А вже по його завершенню в січні 2007 року Універсальна лізингова компанія «Ленд-ліз» продала, а кредитна спілка «Перше кредитне товариство» (в особі заступника голови правління ПКТ Ірини Найди) придбала згадані машини: Chevrolet Nubira – за ціною більше 7 тисяч гривень, а Ford Focus – майже за 10 тис. грн.

– Як на мене, це ціни із країни мрій для покупця.

– Ви ж бачите, що згадані договори оренди та купівлі-продажу автівок були укладені і реалізовані між пов'язаними сторонами (юридичними особами, де керівниками виступають одні й ті ж самі особи - Андрій Азаров, Валентин Найда та Ірина Найда). Тільки завищена вартість лізингу свідчить про вимивання понад 520 тисяч гривень із бюджету кредитної спілки «Перше кредитне товариство» на користь підприємства, керівником та фактичним власником якого був на той час голова правління ПКТ Андрій Азаров

Про гроші на особистий PR

– В бухгалтерії кредитної спілки «Перше кредитне товариство», – розповідає колишній тимчасовий адміністратор цієї фінансової установи Віталій Сильчук, – ми виявили документи про те, що в будинку № 84 по вул. Балківській знаходиться належне спілці обладнання загальною вартістю понад 680 тисяч гривень. Однак в дійсності за цією адресою в Одесі немає і ніколи не було навіть відокремленого підрозділу ПКТ. В дійсності там розташовані приміщення належного Андрію Азарову медіа-холдингу «100%», виконавчим директором якого є його дружина – Ольга Азарова.

– Отакої!

– А як Вам такий приклад? В березні 2008 року кредитна спілка «Перше кредитне товариство» придбала телевізійне знімальне та інше обладнання, а також розрахувалась за пусконалагоджувальні роботи з одеською фірмою «Бізнес Нетворк Солюшн».

– Витрати на такі цілі виглядають дивно, адже Закон України «Про кредитні спілки» забороняє цим установам займатись будь-чим, окрім надання фінансових послуг.

– Про те і мова. Насправді, за ці гроші було забезпечено функціонування телевізійних каналів «100%», «ОНТ» та «Реноме+», які входять до складу все того ж медіа-холдингу «100%». Крім того, – продовжує Віталій Сильчук, – значні суми коштів виводилися із кредитної спілки «Перше кредитне товариство» на користь належного Андрію Азарову товариства з обмеженою відповідальністю «СКФ» під нібито розміщення друкованої реклами в діловому виданні «100%», а також виготовлення і трансляцію рекламних роликів на щойно згаданих телеканалах.

– Чи володієте Ви інформацією, скільки грошей кредитна спілка «Перше кредитне товариство» витратила на таку, з дозволу сказати, медіа-діяльність?

– Загалом тільки за тими рахунками-фактурами, доступ до яких отримала тимчасова адміністрація, у квітні – жовтні 2008 року начебто на ці цілі було спрямовано 828 тис. 330 грн.

– Я можу передбачити обурення тисяч членів кредитної спілки «Перше кредитне товариство», коли вони дізнаються, що фактично, як випливає з Ваших слів, за їх кошт забезпечувалось не їхнє благополуччя

– Фактично на гроші вкладників кредитної спілки «Перше кредитне товариство», поза їхньою волею, були створені та процвітають електронні глашатаї пана Азарова.

 Закон України «Про кредитні спілки»
Частина 2 статті 1.
Кредитна спілка є фінансовою установою, виключним видом діяльності якої є надання фінансових послуг, передбачених цим Законом.
Олександр Кривенко,
керівник громадської організації
«Асоціація захисту прав вкладників» 
(м. Київ),
журналіст, юрист
+380 63 241 3681 
Постійна адреса частини 4 статті:http://a-kryvenko.blogspot.com/2011/09/4.html
Усі частини статті - тут: Частина 1  Частина 2 Частина 3 Частина 4 Частина 5  Частина 6 Частина 7
Усі права застережено.
Інформація, яку публікує Кривенко Олександр Григорович і Блог Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/, є власністю Кривенка Олександра Григоровича. Право власності на продукцію Кривенка Олександра Григоровича охороняється законодавством України. Будь-яке копіювання, у тому числі окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук або будь-яке інше поширення інформації Кривенка Олександра Григоровича і Блогу Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з боку Кривенка Олександра Григоровича. Допускається цитування матеріалів Блогу Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/ http://a-kryvenko.blogspot.com/ без отримання попередньої згоди, але виключно в межах одного речення та з обовязковим активним гіперпосиланням на блог Блог Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/. Під час цитування інформації Кривенка Олександра Григоровича і Блогу Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/ посилання на Блог Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/ обов'язкове.

Комментариев нет:

Отправить комментарий