вторник, 16 августа 2011 г.

Щодо причин та законності введення тимчасової адміністрації до кредитної спілки «Перше кредитне товариство»

16.08.2011
Інформаційне повідомлення прес-служби Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України «Щодо причин та законності введення тимчасової адміністрації до кредитної спілки «Перше кредитне товариство»
http://a-kryvenko.blogspot.com/2011/08/blog-post_16.html

Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України, у зв’язку із поширенням колишніми посадовими особами кредитної спілки «Перше кредитне товариство» (далі – КС «ПКТ») недостовірних відомостей щодо причин та законності застосування регулятором заходу впливу у вигляді призначення тимчасової адміністрації, інформує про таке.

За друге півріччя 2009 року до Держфінпослуг надійшло 305 скарг від вкладників КС «ПКТ», а в першому півріччі 2010 року – вже 338. Протягом 2009 року було застосовано 10 заходів впливу, а в першому півріччі 2010 року – 54 заходи впливу. Відбувалося масове неповернення внесків (вкладів) на депозитні рахунки членам кредитної спілки.

Підставою для відсторонення у липні 2010 року керівництва КС «ПКТ» та призначення тимчасової адміністрації було систематичне невиконання кредитною спілкою законних вимог Держфінпослуг, спрямованих на захист інтересів вкладників КС «ПКТ».

Законність (правомірність) застосування зі сторони Держфінпослуг до кредитної спілки заходу впливу у вигляді введення тимчасової адміністрації була підтверджена судовими інстанціями – апеляційною та рішенням Вищого адміністративного суду України.

За інформацією тимчасового адміністратора реалізація завдань тимчасової адміністрації була ускладнена через жорстку протидію роботі тимчасової адміністрації з боку відстороненого керівництва КС «ПКТ», окремих працівників спілки і сторонніх осіб, а також внаслідок незаконного вилучення із приміщення головного офісу кредитної спілки основної бухгалтерської, касової, кадрової документації та електронної бази даних.

Всупереч вимогам чинного законодавства та статуту КС «ПКТ» за розпорядженням відстороненого голови спостережної ради кредитної спілки Азарова А.С. була припинена робота відокремлених підрозділів кредитної спілки.

За зверненнями членів спілки до судів були ухвалені чисельні рішення на користь вкладників. Як наслідок, було арештовано майно кредитної спілки та залишки грошових коштів на її банківських рахунках.

На початок повноважень тимчасового адміністратора заборгованість КС «ПКТ» перед вкладниками за виконавчими документами становила близько 100 млн. грн.

За інформацією правоохоронних органів діяльність відстороненого керівництва КС «ПКТ» є предметом розслідування у кримінальній справі, порушеній органами прокуратури України 1 жовтня 2010 року відносно службових осіб кредитної спілки «Перше кредитне товариство» за частиною п’ятою статті 191 Кримінального кодексу України, яка передбачає кримінальну відповідальність за привласнення, розтрату чужого майна або заволодіння ним шляхом зловживання своїм службовим становищем, скоєні в особливо великих розмірах або організованою групою.

Першоджерло dfp.gov.ua (наразі недоступне)
http://a-kryvenko.blogspot.com/2011/08/blog-post_16.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий