четверг, 1 сентября 2011 г.

Кому не йметься дістати влади ... (Частина 3)


Кому не йметься дістати влади, 
або 
Хто захистить вкладників кредитних спілок?

Тільки-но очільник Держфінпослуг опинився за ґратами і був звільнений з посади, як в Одесі вже заявлено претензію на ласе місце. Хто цей самопроголошений претендент: правдо- чи владоборець? Чи здатний він гарантувати права та законні інтереси споживачів небанківських послуг, насамперед – вкладників кредитних спілок?

Олександр Кривенко,
керівник громадської організації
«Асоціація захисту прав вкладників» 
(м. Київ),
журналіст, юрист
+380 63 241 3681

Частина 3
(Продовження. 
Попередні частини – тут: частина 1 частина 2 )

01.09.2011


У нас різні інтереси

Введення тимчасової адміністрації в кредитну спілку можна порівняти з аналогічною процедурою, яка застосовується Національним банком України стосовно проблемних банків. Але з боку останніх, здається, не було жодного випадку відкритого протистояння регулятору та призначеному ним тимчасовому адміністратору. Чому, на Вашу думку, усунене від управління керівництво кредитної спілки «Перше кредитне товариство» чинило опір роботі тимчасової адміністрації, як про це, до речі повідомляв Держфінпослуг?

Заступник директора департаменту
тимчасового адміністрування
фінансово-кредитних установ
Держфінпослуг,
колишній тимчасовий адміністратор
кредитної спілки
«Перше кредитне товариство»
Віталій Сильчук
– Вочевидь, у нас різні інтереси, – розмірковує колишній тимчасовий адміністратор ПКТ Віталій Сильчук. – Ми прагнули, насамперед, забезпечити права вкладників. А цього можливо досягти, якщо все, що було нажито людьми непосильною працею і довірено кредитній спілці, буде повернуто їй. Це дуже великі суми, надзвичайно великі суми. Я стверджую, що вони незаконно виведені з кредитної спілки «Перше кредитне товариство».

Злодії не встановлені?

– Досить швидко стало зрозуміло, що посадові особи кредитної спілки «Перше кредитне товариство», на чию користь було ошукано тисячі громадян, добровільно гроші не віддадуть. – уважає колишній тимчасовий адміністратор названої фінансової установи Віталій Сильчук. – Стягнення коштів з винуватців людських проблем можливо лише в примусовому, кримінально-процесуальному порядку.

– Що зроблено задля цього?


– Необхідні заяви мною подані в прокуратуру Одеської області, в Генеральну прокуратуру України, а також слідчому, який і досі проводить досудове слідство в кримінальній справі № 49-3024. Вона порушена ще 1 жовтня 2010 року згідно з постановою Генпрокуратури за фактом заволодіння службовими особами кредитної спілки «Перше кредитне товариство» коштами в особливо великих розмірах, тобто за ознаками злочину, передбаченого частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України.


Кримінальний кодекс України.
Частина 5 статті 191
Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою, -
караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Чи є результати у цій справі?


– Як на мене, то позитивних зрушень практично нема. Складається враження, що інформація про зловмисні діяння колишніх керівників та інших посадовців ПКТ, які вдалося викрити тимчасовій адміністрації, правоохоронцями ігнорується. Інакше як зрозуміти реакцію старшого слідчого Одеського міського управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Одеській області Віктора Виноградова (в його провадженні перебуває кримінальна справа № 49-3024), який відповідає на чисельні звернення ошуканих вкладників кредитної спілки «Перше кредитне товариство», що, мовляв, конкретних правопорушників досі не встановлено, що відсутній причинно-наслідковий зв’язок між фактами про корисливі суспільно небезпечні дії певних службовців цієї фінансової установи та недоступністю вкладів громадян?

Парасоля з погонами

Про що конкретно йдеться у Ваших повідомленнях до правоохоронних органів, – запитую колишнього тимчасового адміністратора ПКТ Віталія Сильчука.

– Насамперед, я повідомив про викрадення бухгалтерської та іншої документації, а також електронної бази даних кредитної спілки «Перше кредитне товариство», просив міліцію та прокуратуру здійснити виїмку цього майна і передати його у моє розпорядження як єдино легітимного на той час керівника спілки.

Якою була реакція?

– Уявіть собі, – нульовою, хоча мною були названі конкретні адреси вірогідного знаходження вкраденого майна ПКТ та певні свідки, яких варто було би допитати.

Чому цього не зроблено?

 – Я скаржився на бездіяльність місцевих правоохоронців до Генпрокуратури. Однак, як часто, на жаль, буває, мої заяви переправлялись на Одесу, де перевірки лише імітувались.

Блокування доказів

Як я розумію, до офісу тимчасового адміністратора так і не було повернуто зниклого майна кредитної спілки «Перше кредитне товариство». Який мотив Ви вбачаєте в цьому? – цікавлюся у колишнього тимчасового адміністратора ПКТ Віталія Сильчука.

– Існують всі підстави вважати, що викрадення та приховування від тимчасової адміністрації кредитної спілки «Перше кредитне товариство» бухгалтерської документації, а особливо касових книг та первинної касової документації, здійснювалось особами з екс-менеджменту цієї фінансової установи задля блокування доступу до доказів своїх протиправних діянь під час повноправного управління кредитною спілкою. – припускає пан Сильчук. – Зрештою навіть наявної у тимчасового адміністратора і задокументованої інформації вистачило, щоб встановити факти правопорушень та виявити причини, які призвели до втрати ПКТ своєї платоспроможності.

Дуте керівництво?

Що являла собою кредитна спілка «Перше кредитне товариство» до того часу, коли до неї була застосована процедура тимчасового адміністрування, тобто в період, коли повноправно здійснював свої повноваження згодом відсторонений її керівний склад? – З’ясовую у колишнього тимчасового адміністратора ПКТ Віталія Сильчука

– Повноправно, але чи легітимно? Я ставлю це питання з огляду на те, що в ході перевірки статутної діяльності кредитної спілки «Перше кредитне товариство» нами були встановлені факти порушення процедури скликання загальних зборів членів спілки – вищого, за законом, органу управління кредитної спілки. Члени кредитної спілки всупереч закону та статуту ПКТ на загальні збори у встановленому порядку навіть не запрошувалися. А це свідчить про нелегітимність обрання чинного складу спостережної ради ПКТ, що віднесене до виключної компетенції таких зборів.

Намальована успішність

– А яким був стан кредитної спілки «Перше кредитне товариство», коли Ви прийняли її в своє управління ?

– Насамперед скажу, – продовжує колишній тимчасовий адміністратор ПКТ Віталій Сильчук, – що об’єктивну картину з цього питання вдалось отримати за допомогою залученого мною спеціаліста з питань бухгалтерського обліку та звітності, який є також і аудитором. У результаті було встановлено викривлення фінансових показників у звіті, поданому кредитною спілкою «Перше кредитне товариство» до Держфінпослуг за результатами своєї діяльності у 2009 році та 1 кварталі 2010 року.

– Аргументуйте, будь ласка.

У звітному документі кредитною спілкою наведено прибуток в сумі 10,6 млн. грн. Однак ця «успішність» не відповідає дійсності. Вона намальована завдяки свідомому ненарахуванню належного резерву забезпечення покритгя втрат від неповернених позичок. Якби розрахунок був достовірним, то кредитна спілка мала б інформувати регулятора про 127,9 млн. грн. збитків. Це означає скрутний фінансовий стан кредитної спілки «Перше кредитне товариство», великі ризики, пов'язані із можливістю повернення коштів її вкладникам та взагалі загрози, пов'язані із безперервністю подальшої діяльності спілки.



«5 вересня начальник Одеського ГУМВС України в Одесі Едуард ДОБРИНІН публічно заявив, що «при перевірці одеського кредитного союзу «Перше кредитне товариство», яке очолює Андрій АЗАРОВ, міліція виявила розкрадання понад 5,5 млн. грн. Це гроші вкладників, які передавалися «Першому кредитному товариству» для використання законним чином». Зараз їх, зазначив Е. ДОБРИНІН, «ніхто не може знайти, в тому числі міліція»» (Джерело: УНІАН, 29 вересня 2008 року, Одеса. Режим доступу: https://www.unian.ua/politics/143149-perevirka-kreditnogo-tovaristva-v-odesi-viyavila-nemae-55-mln-grn.html)

– Діяння, про які Ви зараз повідомили, якщо ними завдано великої матеріальної шкоди кредиторові, містять формальні ознаки передбаченого статтею 220 Кримінального кодексу України злочину. Мова йде про умисне приховування громадянином – засновником (учасником) або службовою особою суб'єкта господарської діяльності своєї стійкої фінансової неспроможності шляхом подання недостовірних відомостей. Економічні санкції за такі діяння (штраф від двох до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), як на мене, недостатньо відповідають їхнім наслідкам. Але за вироком суду винній особі може бути обмежено волю на строк до двох років і, що також важливо, заборонено обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

– Ви маєте рацію, – погоджується пан Сильчук, – адже фактично на початок повноважень тимчасового адміністратора заборгованість кредитної спілки «Перше кредитне товариство» за виконавчими документами становила понад 97 млн.грн. 


Кримінальний кодекс України.
Стаття 220. Приховування стійкої фінансової неспроможності

Умисне приховування громадянином - засновником (учасником) або службовою особою суб'єкта господарської діяльності своєї стійкої фінансової неспроможності шляхом подання недостовірних відомостей, якщо це завдало великої матеріальної шкоди кредиторові, -
карається штрафом від двох до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Гроші під арештом

– За Вашими словами, на час запровадження режиму тимчасового адміністрування за виконавчими документами заборгованість кредитної спілки «Перше кредитне товариство» перед вкладниками становила понад 97 млн.грн. А чи були повернуті вклади принаймні тим членам названої фінансової установи, які захистили своє право на це в судовому порядку? – питаюся у колишнього тимчасового адміністратора ПКТ Віталія Сильчука.

– На все майно, у тому числі на кошти на банківських рахунках ПКТ, було накладено арешт за ухвалами судів та постановами органів державної виконавчої служби. Внаслідок цього виплата тимчасовою адміністрацією коштів вкладникам була неможливою. Поряд з цим, за період повноважень тимчасової адміністрації органами державної виконавчої служби за виконавчими документами вкладникам ПКТ було повернуто майже 3 млн. грн.

Корінь зла

– Що конкретно призвело до втрати кредитною спілкою «Перше кредитне товариство» своєї платоспроможності? – Питаюся у колишнього тимчасового адміністратора ПКТ.

Голова спостережної ради
кредитної спілки
«Перше кредитне товариство»
Андрій Азаров
Проаналізувавши на основі документації, яка залишилась в приміщенні головного офісу ПКТ, діяльність цієї фінансової установи в період до введення тимчасової адміністрації, можна дійти певних висновків. – розповідає пан Сильчук. – Основна причина економічної скрути кредитної спілки «Перше кредитне товариство» – це цілеспрямоване виведення та використання її коштів на потреби підприємницьких структур та осіб, підконтрольних колишньому голові правління, а в подальшому спостережної ради ПКТ Андрію Азарову.

– Чи можете Ви проілюструвати сказане?

Звісно, прошу. Я, між іншим, неодноразово повідомляв правоохоронні органи про викриті нами факти зловмисних суспільно небезпечних діянь з боку керівництва кредитної спілки «Перше кредитне товариство». Вони також містяться і в моєму звіті про діяльність тимчасової адміністрації цієї фінансової установи.

Бізнес на людських заощадженнях

– В документі, поданому мною до Держфінпослуг, – продовжує колишній тимчасовий адміністратор кредитної спілки «Перше кредитне товариство» Віталій Сильчук, – йдеться про те, що за роки свого перебування на керівних посадах у цій фінансової установі Андрій Азаров утворив групу компаній під так званим брендом «Azarov Group». До складу останньої входять медіа-холдинг «100 %», декілька телекомпаній, будівельних, рекламних фірм, юридична та лізингова компанії, інші юридичні особи виробничого та невиробничого характеру.

– Достатньо широкий асортимент бізнес-напрямків.

– Звичайно, це кидається у вічі. Якщо не знати правди, може здатися, що Андрій Азаров – успішна людина різнопланово та з користю для суспільства реалізовує свої знання і досвід на користь одеської громади. Проте виявлені нами факти дають підстави вважати, що джерелом ресурсів, необхідних для старту, функціонування та розвитку взаємопов’язаних підприємницьких організацій, які сукупно рекламовані під вивіскою «Azarov Group», є гроші, вкладені в кредитну спілу «Перше кредитне товариство» її членами. Вони протиправно виводилися із ПКТ на забезпечення потреб Андрія Азарова і наближених до нього. Фактично кредитна спілка «Перше кредитне товариство» використовувалась зловмисниками як фінансовий донор для структур, створених за участю Андрія Азарова і йому підзвітних.

– Коли це почалося?

За нашими оцінками, щонайменше з 2004 року. Підтверджено, що саме Андрій Азаров як голова правління, а в подальшому спостережної ради кредитної спілки «Перше кредитне товариство», здобув найбільші вигоди від переміщення активів цієї фінансової організації на різноманітні цілі, які завдали величезної шкоди членам спілки. Є докази, що вилучення коштів спілчан здійснювалось як самим паном Азаровим, так і за допомогою інших членів керівного складу кредитної спілки «Перше кредитне товариство»: Валентина Найди та Ірини Найди. Якщо цікаво, я розповім про найбільш волаючі факти, встановлені тимчасовою адміністрацією ПКТ.

– Прошу!


Олександр Кривенко,
керівник громадської організації
«Асоціація захисту прав вкладників» 
(м. Київ),
журналіст, юрист
+380 63 241 3681 
Постійна адреса частини 3 статті: http://a-kryvenko.blogspot.com/2011/09/3.html


Усі частини статті - тут: Частина 1  Частина 2 Частина 3 Частина 4 Частина 5  Частина 6 Частина 7
Усі права застережено.
Інформація, яку публікує Кривенко Олександр Григорович і Блог Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/, є власністю Кривенка Олександра Григоровича. Право власності на продукцію Кривенка Олександра Григоровича охороняється законодавством України. Будь-яке копіювання, у тому числі окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук або будь-яке інше поширення інформації Кривенка Олександра Григоровича і Блогу Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з боку Кривенка Олександра Григоровича. Допускається цитування матеріалів Блогу Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/ http://a-kryvenko.blogspot.com/ без отримання попередньої згоди, але виключно в межах одного речення та з обовязковим активним гіперпосиланням на блог Блог Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/. Під час цитування інформації Кривенка Олександра Григоровича і Блогу Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/ посилання на Блог Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/ обов'язкове.


Комментариев нет:

Отправить комментарий