четверг, 25 сентября 2014 г.

Завжди залишайся собою! Або рецензія на фільм «Праведник» («The Equalizer»)


25.09.2014
Олександр Кривенко

Цей заклик лунає з вуст головного героя американської кінострічки «Праведник» («The Equalizer»), яка вже виходить у прокат вітчизняного сінематографу.

Нехай дещо невдалий переклад назви фільму, режисером якого є Антуан Фукуа, не зіб’є з пантелику людей набожних. Це не історія про житіє святих. Вона про те, що навіть у жорстоко хворому світі має і знаходиться еквалайзер, тобто сильна духом і тілом людина, котра здатна встановити баланс у суспільстві.

Роберт МакКолл, якого зіграв Дензел Вашингтон, постає перед глядачами як таємничий працівник супермаркету, що в минулому, напевно, був спеціальним призначенцем. Нині він живе за звичним для пересічного американця життям: «дім-робота-дім». Роберт доброзичливий і уважний у стосунках із колегами та друзями. Він полюбляє вишукані страви, спорт і читання Хемінгуея та Сервантеса. 

Водночас МакКолл отримує найбільше задоволення від того, що боронить (буцімто мимохідь) людей від їхніх кривдників, які постають для жертв перешкодою в прагненні завжди залишатися собою.

Саме загострена чутливість Роберта дозволяє йому розпізнати біди, в які потрапляють інші, спонукає його до бою.

Поштовхом для того, щоби раптово полишити свою нову мирну працю та вступити у безкомпромісну боротьбу за правду, честь  і гідність, стала для Роберта доля малолітньої російської повії на ім’я Тері, роль якої зіграла Хлоя Грейс Морец

Дівчина потрапила в тенета російської мафії та, виявивши  якось непокору, було жорстоко покарана «господарями». Відтепер вона живе в атмосфері страху і погроз.

Ставши на захист Тері, Роберт МакКолл послідовно торує свій переможний шлях, викриває та  знешкоджує сутенерів і їхніх поплічників –місцевих поліцейських, чеченсько-кадирівських бойовиків та продажних феесбешників, а наостанок здіймає в повітря танкер.

І все це головний герой вчиняє не заради власної розваги чи слави, а задля того, щоби кожна порядна людина могла завжди залишатися собою.

Стрічка «Праведник» («The Equalizer») - для людей із міцними нервами, яким не страшні криваві сцени бійок із дещо занадто великою анатомізацією цих сюжетів..

У фільмі використані неймовірні, найсучасніші спеціальні ефекти, незбагненно органічний музичний супровід, – усе це створює відчуття справжньої гармонії для поціновувачів такого кіно.

Я впевнений у тому, що стрічка «Праведник» («The Equalizer») варта уваги кожного, в кому пульсує кров бійця за відновлення справедливості, або симпатика такого правдоборця. Фільм особливо актуальний для українських солдат і добровольців, адже здатен зміцнити їхній дух, що вестиме вояків до звитяг у звільненні батьківщини від ворога, завжди залишаючись вірними присязі.

Довідка: Студія Columbia Pictures в асоціації з LStar Capital та Village Roadshow Pictures представляє фільм виробництва Escape Artists / Zhiv / Mace Neufeld «Праведник» («The Equalizer»). В головних ролях – Дензел Вашингтон, Мартон Чокаш, Хлоя Грейс Морец, Девід Харбор, Білл Пулман та Меліса Лео. Режисер стрічки – Антуан Фукуа. Сценарист – Річард Венк. Фільм грунтується на телесеріалі виробництва Майкла Слоана та Річарда Ліндхейма. Продюсери – Тод Блек, Джейсон Блюменталь, Дензел Вашингтон, Алекс Сіскин, Стів Тиш, Мейс Нойфельд, Тоні Елдрідж та Майкл Слоан. Виконавчі продюсери – Езра Свердлоу, Девид Дж. Блумфілд та Бен Вайсбрен. Оператор – Мауро Фіоре. Художник – Наомі Шохан. Монтаж – Джон Рефуа. Дизайнер з костюмів – Девід Робінсон. Композитор – Гаррі Грегсон-Вільямс.



Олександр Кривенко, юрист, журналіст, правозахисник, блогер,
м. Київ
+380632413681 Viber
skype: kryvenko_oleksandr
akryvenko64@gmail.com
http://a-kryvenko.blogspot.com/
http://www.facebook.com/oleksandr.kryvenko.5

https://twitter.com/OleksaKryvenko

Комментариев нет:

Отправить комментарий