среда, 29 октября 2014 г.

Культура - це потужний інструмент у розвитку місцевих громад


29.10.2014

Текст і фото: Олександр Кривенко


В Ірпіні, що на Київщині, 30-31 жовтня відбудеться конференція «Багатство в різноманітті: як перетворити виклик на ресурс»
Цій події була присвячена зустріч із представниками мас-медіа, що пройшла напередодні в Києві.

«Конференція має узагальнити результати проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство через різноманіття», - зазначила у своєму виступі менеджер з комунікацій ресурсного центру ГУРТ Олена Задорожна.


Програмний менеджер ресурсного центру ГУРТ Мар’яна Завійська повідомила, що проект впроваджувався у десяти сільських громадах Вірменії та України. На його реалізацію Євросоюз виділив 80 тис. євро.

«Результатом трирічної роботи стала поява творчих майстерень, арт-кафе, зон відпочинку для дітей і дорослих, навчальних студій для представників національних меншин та вразливих мешканців громад», - розповіла пані Завійська.

 «Культура має стати потужним інструментом в розвитку місцевих громад» - це ключовий принцип, яким керувалися виконавці проекту.

Крім роботи з фахівцями і підвищення їх професіоналізму у виявленні потреб представників національних меншин, ми працювали і безпосередньо з мешканцями громади, прагнучи активізувати їх до спільної роботи, вибудувати за допомогою культурних ініціатив певний рівень довіри у громаді і стимулювати мешканців до взаємодії.

За словами Мар’яни Завійської, вірменська громада в Україні має соціально-побутові складнощі.

Для людей, які переїхали в Україну в дорослому віці, є певною перешкодою питання мови, а з нього випливають проблеми працевлаштування, налагодження соціальних контактів у селі з місцевими мешканцями.

За час втілення проекту у громаді відбулися зміни на рівні самоусвідомлення.
Вона змогла побачити, що в неї є своя ідентичність, вибудувати певний рівень довіри і взаємоповаги між мешканцями, що є ключовим результатом проекту.

Голова правління центру неурядових організацій Маргарет Піліпосян (Вірменія) повідомила, що провідну роль у проекті відігравали представники місцевого самоврядування. Ця трирічна ініціатива дала їм можливість фактично побачити, що люди, які проживають в їхніх громадах, несуть великий потенціал.


Член координаційної ради Федерації українців Вірменії «Україна» Юрій Мінасян зазначив, що у великих містах Вірменії вдається підтримувати українську самобутність, яскравим прикладом чого стало встановлення на вірменській землі пам’ятника Тарасу Шевченку як втілення давніх мрій українців, котрі живуть у Вірменії.

Постійне посилання: http://a-kryvenko.blogspot.com/2014/10/blog-post_29.html
(с) Олександр Кривенко, юрист, журналіст, правозахисник, блоггер, м. Київ
Viber: +380632413681
skype: kryvenko_oleksandr
akryvenko64@gmail.com
http://a-kryvenko.blogspot.com/
http://www.facebook.com/oleksandr.kryvenko.5
https://twitter.com/OleksaKryvenko
https://google.com/+OleksandrKryvenko
http://druzi.org.ua/u246828
http://vk.com/id198701773

Бібліографічне посилання; Олександр КривенкоКультура - це потужний інструмент у розвитку місцевих громад // 29.10.2014. Київ. Режим доступу: http://a-kryvenko.blogspot.com/2014/10/blog-post_29.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий