среда, 22 августа 2012 г.

Органічне виробництво в Україні зі швейцарським акцентом

22.08.2012

На фото: О.Кривенко
Сільськогосподарська галузь є однією з провідних у вітчизняній економіці та одним з наперспективніших напрямків розвитку України, особливо на тлі продовольчих проблем у світі. Завдяки відносно теплому клімату, переважно рівнинному рельєфу, наявності родючого чорнозему (загальна площа сягає третини всесвітніх запасів), вигідному географічному розташуванню, працьовитим співвітчизникам наша країна є привабливою для інвестування в аграрний сектор. Однак, як правило, значне використання українськими фахівцями інтенсивних методів, зокрема, в рослинництві та тваринництві, шкідливо впливає на здоров’я людини та довкілля. 

Олександр КРИВЕНКО, http://a-kryvenko.blogspot.com/
akryvenko64@gmail.com, +380 63 241-36-81

Разом з тим існує альтернативний і не менш ефективний шлях розвитку вітчизняного сільського господарства, що ґрунтується на дбайливому ставленні до природних ресурсів. Мова йде про органічне виробництво – започатковану у другій половині ХХ сторіччя цілісну систему агробізнесу з виготовлення харчових продуктів, яка поєднує в собі найкращі практики з огляду на збереження довкілля (в тому числі дбайливе ставлення до природних ресурсів), забезпечення біологічного розмаїття, добробуту тварин та виробничий метод, який відповідає певним вимогам до продукції, отриманої з використанням речовин та процесів природного походження. У такій діяльності виключається застосування генетично модифікованих організмів, антибіотиків, отрутохімікатів та мінеральних добрив. 
Варто наголосити, що органічною вважається тільки така продукція, яка отримана в результаті сертифікованого органічного виробництва. Причому сировина для виготовлення органічних продуктів харчування має надходити виключно із джерел, що відповідають вимозі: у ґрунт, на якому вирощуються сільськогосподарські культури, впродовж 3 останніх років не було внесено будь-яких речовин хімічного походження. Тільки по закінченню цього перехідного періоду продукція отримує статус органічної. Далі така сировина надходить до переробних підприємств, де опрацьовується окремо від традиційної з метою уникнення змішування. Головне тут полягає в тому, що кожен етап виробництва знаходиться під суворим контролем органу сертифікації, який засвідчує дотримання певних вимог та стандартів органічного виробництва.
Попит на органічні сільськогосподарські орні культури та органічні молочні продукти зростає не лише на міжнародному, а й на внутрішньому ринках. Все більше і більше споживачі бажають купувати сертифіковану органічну продукцію, зокрема, хлібобулочні вироби, крупи, мюслі, борошно, молоко, сир, сметану, йогурт тощо.
За даними Міжнародної федерації органічного сільського господарства в Україні на початку 2012 року налічувалося понад 140 сертифікованих органічних господарств, а площа сільськогосподарських угідь під органічним  виробництвом перевищувала 270 тисяч гектарів. За цими показниками наша держава значно поступається державам з більш розвиненою культурою агробізнесу.
Втім ми маємо шанс наблизитись до лідерів, якщо, звісно послуговуватимося порадами більш досвідчених закордонних фахівців, зокрема із Швейцарської Конфедерації.
Упродовж останнього десятиліття ця країна надає підтримку нашому сільському господарству, реалізувавши вже програми «Сертифікація в органічному сільському господарстві та розвиток органічного ринку в Україні» (2005-2011рр.) та «Сталий розвиток аграрного виробництва в Україні» (2003-2010рр).
У розвиток співробітництва навесні 2012 року було затверджено новий проект технічної допомоги «Розвиток органічного ринку в Україні», покликаний сприяти інтеграції малих та середніх підприємств України в міжнародну торгівлю через сертифіковану органічну продукцію. Його впроваджує Дослідний інститут органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у співпраці з представниками українського органічного сектору. Партнером проекту є Міністерство аграрної політики та продовольства України, а донором – Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань (SECO).
Одним із вітчизняних об’єктів, на якому вже опрацьовуються два із п’яти напрямків названої ініціативи, а саме «Сільськогосподарські орні культури для міжнародного ринку» та «Молочні продукти для внутрішнього ринку», стало приватне підприємство «Галекс-Агро», директором якого є Олександр Ющенко. Ця агрофірма розташована у Новоград-Волинському районі Житомирської області.
На ПП «Галекс-Агро» тваринам затишно
Цілком природно, що саме в центрі Звягельщини і відбулась «Перша зустріч з напрямку органічних сільськогосподарських орних культур та органічного молочного напрямку швейцарсько-українського проекту “Розвиток органічного ринку в Україні” (2012-2016)».
Захід зібрав понад 70 осіб – представників вітчизняних та іноземних виробників, переробників і реалізаторів органічної продукції, владних інституцій та неурядових організацій, наукових закладів і засобів масової інформації.

Вітаючи учасників Першої зустрічі, менеджер програм SECO Барбара Єггін (Barbara Jäggin), зазначила, що Швейцарська Конфедерація вже підтримала заснування сертифікаційного органу в Україні, який належить українським співвласникам.
На фото: Б.Єггін

Це був успішний внесок з нашої сторони, який дав важливий імпульс для органічного руху в вашій країні, – наголосила пані  Єггін.  Надалі Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань фокусуватиме свої зусилля на підтримці українського органічного ринку, в тому числі його експортної складової. Ми надаватимемо допомогу у створенні спеціального законодавства, вкрай необхідного для цивілізованого розвитку органічного сектору України.
SECO розраховує, що внаслідок пожвавлення названої ділянки агробізнеу в нашій країні будуть створені додаткові робочі місця, а українські підприємці збільшать свої прибутки
Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань бачить шлях до цих результатів через урізноманітнення асортименту органічної продукції.
Окрім названих стратегічних цілей, ми дуже сподіваємось, що спільними зусиллями допоможемо зберегти екологію України та сприятимемо створенню безпечних умов для життя і здоров’я українських споживачів, – зазначила менеджер програм SECO Барбара Єггін.
Далі буде
 Олександр КРИВЕНКО, http://a-kryvenko.blogspot.com/
akryvenko64@gmail.com, +380 63 241-36-81
© Олександр Кривенко 
+380 63 241-36-81
akryvenko64@gmail.com 
http://a-kryvenko.blogspot.com/
skype: kryvenko8 
Copyright © 2011 – 2012 Олександр Кривенко.
Усі права захищені. Інформація на блозі http://a-kryvenko.blogspot.com/ є власністю Олександра Кривенка. Право власності охороняється законодавством України. Будь-яке копіювання, у тому числі окремих частин текстів чи зображень, публікування і републікування, передрук або будь-яке інше поширення інформації, яка міститься на блозі http://a-kryvenko.blogspot.com/, в якій би формі та яким би технічним способом воно не здійснювалося, суворо забороняється без попередньої письмової згоди з боку Олександра Кривенка.
 

2 комментария:

  1. Пане Олександре, у Вас професійні та цікаві, а головне - якісні статті. А назва! Мені сподобались.

    ОтветитьУдалить