четверг, 26 ноября 2015 г.

Волонтер перетворює світ на краще

Світланою Зачепило *

15:00, 26 листопада 2015 UA RU  
Олександр Кривенко

На фото: Світлана Зачепило (джерело: Волонтерська Премія ЄвромайдануSOS - 2015)
Благочинність, яка з новою силою відродилася на Майдані, набула нечуваного поширення всією Україною. Саме під час Революції Гідності були організовані перші ініціативні групи підтримки захисників права народу на протест проти зухвалого свавілля влади.

Коли Росія окупувала Крим і частину території Донбасу, волонтери Дарницького та Дніпровського районів міста Києва започаткували унікальні за масштабом і форматом акції на допомогу пораненим бійцям, їхнім побратимам на фронті, вимушеним переселенцям і тим, хто залишився на межі зіткнення. Одним із яскравих представників цього народного руху є киянка Світлана Зачепило, з якою я мав честь і радість поспілкуватися й оприлюднити цю бесіду на каналі 112.ua в рамках проекту Волонтерська Премія ЄвромайдануSOS - 2015, номінанткою якого є моя співрозмовниця.

– У липні 2014 року, після трагедії під Іловайськом, гострий відчай та душевний біль за наших хлопців і тих, хто поклав життя за Україну, і тих, що сотнями опинилися у лікарнях та госпіталях, спонукали мене до дій. Ми з донькою побачили заклик у Фейсбуці долучитися до благодійного ярмарку майстрів рукоділля "Допомога пораненим бійцям" і прийшли у столичний парк "Перемога".

– Цю подію, пригадую, анонсувала Громадська варта Дніпровського району.

– Так, утім, що приємно, до нас долучились і мешканці Дарниці, бо справжня благодійність не знає меж. Саме бажання невідкладно допомагати нашим героям об’єднало людей різних за віком, уподобаннями та соціальним статусом. Згодом, завдяки активності киян, які постійно несли одяг, взуття, дитячі та побутові речі, ми поширили свою діяльність на допомогу переселенцям і людям, що живуть у прифронтовій зоні. Так я і моя родина долучилися до великого волонтерського руху України, познайомилися з активними та щирими патріотами, котрі прагнуть вже сьогоднішній день зробити кращим. А за пару місяців із волонтерської ініціативи народився благодійний фонд "Дніпровська ініціатива", покликаний акумулювати всі наші з колегами ідеї та якнайкраще втілювати їх в життя.

– Вітаючи з річницею, прошу коротко назвати головні напрямки, на яких зосереджена повсякденна увага.

– Дякую за привітання. Ми продовжуємо підхоплену, до речі, всім Києвом, традицію проведення благодійних ярмарків і концертів. Зібрані кошти спрямовуємо на допомогу пораненим бійцям і вимушеним переселенцям. Займаємося плетінням маскувальних сіток і виготовленням костюмів розвідників, пошиттям білизни для військових, закупівлею медичного обладнання для Київського опікового центру та ліків пораненим, організацією роботи волонтерського складу. Ми регулярно формуємо та відправляємо на фронт вантажі з ліками, продуктами харчування та одягом для військових, а також допомагаємо ліками, продуктами харчування й одягом родинам бійців АТО та вимушеним переселенцям.

– Хто ваші партнери?

– Їх, у нас, слава Богу, не бракує. В поточній роботі нашим ключовим партнером і головним отримувачем благодійної допомоги є Київський опіковий центр. Фонд забезпечує медичними препаратами поранених бійців, які лікуються в Київському опіковому центрі, проводить для них концерти та творчі зустрічі із митцями. Крім того, ми придбали для цього медичного закладу вкрай необхідне обладнання, що значно підвищило ефективність його роботи.

– Знаю, пані Світлано, що у Вас багатодітна та творча родина. Розкажіть, будь ласка,про неї.

– Понад 15 років ми разом з чоловіком створюємо аудіокниги для дітей і дорослих, зокрема для людей, що мають вади зору. Крім того, ми започаткували й підтримуємо власні інтернет-проекти "Домашнее радио" та "Родинне радіо". До речі, останній із згаданих проектів – це єдине на сьогодні україномовне літературне радіо, що лунає на весь світ. У 2013 ми перемогли у міському конкурсі "Сім’я року", нашу родину було внесено до Книги пошани столичної міської державної адміністрації "Сім’я – золотий фонд м. Києва". Ми пишаємося нашими дітьми, які активно опановують китайську та англійську мови, мають досягнення у спорті, постійно беруть участь у благодійних заходах та поряд з нами роблять добрі справи, які перетворюють світ на краще.
***
ПРО СПІВРОЗМОВНИКА
На фото: Світлана Зачепило
Світлана Зачепило - випускниця Київського державного педагогічного інституту (нині Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова). Викладала у молодших класах. Працювала головним редактором незалежної молодіжної телестудії. З 1993 по 1998 роки очолювала відділ у справах молоді та спорту Печерської райдержадміністрації. Розробила і протягом п’яти років на базі Печерського району столиці втілювала у життя систему молодіжного самоврядування, що діє зараз у загальноосвітніх навчальних закладах. Обиралася депутатом Печерської райради 22-го скликання у 1994–1998 роках.

На фото: Олександр Кривенко
Автор - Олександр Кривенко, 
юрист, журналіст-розслідувач, правозахисник, публіцист, благодійник
м.Київ
+380632413681
skype: kryvenko_oleksandr
akryvenko64@gmail.com
http://a-kryvenko.blogspot.com/
http://www.facebook.com/oleksandr.kryvenko.5
https://twitter.com/OleksaKryvenko
https://google.com/+OleksandrKryvenko
http://vk.com/id198701773

2015 (c) Олександр Кривенко

Посилання: http://a-kryvenko.blogspot.com/2015/11/blog-post_21.html
* Статья доступна на русском языке - здесьhttp://a-kryvenko.blogspot.com/2015/11/blog-post_26.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий