понедельник, 9 февраля 2015 г.

Ціна однієї цифри, або правовий нігілізм радника голови СБУ


Ціна однієї цифри, або правовий нігілізм радника голови СБУ

Правовий нігілізм - це прикра ознака новітньої доби України, коли на державних посадах з'являються особи без достатніх знань юриспруденції та принципів верховенства права. Звідси відсутність загостреного відчуття власної відповідальності за публічні виступи.

Сім раз подумай, один раз напиши. Якось так би я охарактеризувала культуру спілкування та поширення інформації в соціальних мережах. Особливо, коли це стосується представників влади, офіційних структур. Особливо, коли їхні сторінки в соціальних мережах є джерелом інформації, як для журналістів, так і для підписаних на їхню сторінку читачів соціальних медіа тощо, - пише регіоанальний представник ІМІ по Буковині та Івано-Франківській області Надія Вірна на сайті чернівецької ОПОРИ.
Та, буває, чиновники легковажать цим простим правилом. Ситуація навколо затримання блогера Руслана Коцаби це яскраво засвідчила. Інформація про затримання Коцаби з’явилась на сторінці головного радника голови СБУ Наливайченка Маркіяна Лубківського. Одразу Лубківський посилався на те, що Коцабі, окрім ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада), інкримінують і ч.1 статті 114 ККУ (шпигунство, здійснене іноземцем або особою без громадянства). Щоб ви зрозуміли – для того, аби Коцабі закидати 114 статтю, він би мав бути громадянином іншої держави. Як мінімум. Тому інтернетом пішли ширитись чутки, нерозуміння, здогади і тому подібне.

Я одразу ж запитала у пана радника, звідки взялась 114 стаття, на що той відповів зовсім не по темі, вказавши, що жодного переслідування немає, а слідчі роблять свою роботу. Тоді вирішила поцікавитись в прес-службі УСБУ в Івано-Франківській області, що насправді відбувається. Але там мені сказали, «про затримання можна взяти відомості на ФБ Лубківського». І не тільки я взяла звідти відомості, а й більшість журналістів.

Вже через франківських колег дізнаюсь, що насправді Коцабі інкримінують не 114 статтю, а 114-1. А це – перешкоджання законній діяльності Збройних сил України в особливий період. Відчуваєте різницю.

І от, через три (три?!) години Маркіян Лубківський редагує допис на свої сторінці (а як ми бачимо, вона є джерелом офіційної інформації, якщо на неї вказують працівники регіонального управління), і вказує справжню статтю, за якою було затримано Руслана Коцабу. Як результат – дезінформовано громадян, журналістів. Багато медіа так і не виправили помилку.

Коли я звернула увагу Маркіяна Лубківського на помилку, він, як ніби нічого не сталось, сказав, що в мене не те викликає обурення. Після такої репліки будь-які подальші дискусії вже були марними. Одним словом, абсолютне нерозуміння вартості та цінності кожної букви, цифри, яку посадовець, публічна особа, чиновник пише в себе в соціальних мережах, непрофесіоналізм та небажання визнавати свої помилки.

Якщо вже СБУ довірило вести інформаційну політику відомства Маркіяну Лубківському, то нехай би хоч перевіряло, наскільки правдиво він там прописує інформаційні повідомлення. Адже ще більше олії та нерозуміння до вогню в ситуації з затриманням Коцаби, долив в тому числі допис Лубківського, який вказав не ту статтю.

Для довідки:

Стаття 114 ч. 1 ККУ:

Передача або збирання з метою передачі іноземній державі, іноземній організації або їх представникам відомостей, що становлять державну таємницю, якщо ці дії вчинені іноземцем або особою без громадянства, - караються позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Стаття 114-1 ч. 1 ККУ:

Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період - карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Джерело: oporacv.org


Олександр Кривенко, юрист, журналіст, правозахисник, блогер, м. Київ
Viber: +380632413681
skype: kryvenko_oleksandr
akryvenko64@gmail.com (основна адреса)
krivenkokorr@ukr.net (допоміжна адреса)
http://a-kryvenko.blogspot.com/
http://www.facebook.com/oleksandr.kryvenko.5 (основна сторінка)
https://www.facebook.com/oleksa.kryvenko (допоміжна сторінка)
https://twitter.com/OleksaKryvenko
https://google.com/+OleksandrKryvenko
http://vk.com/id198701773

При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів гіперпосилання http://a-kryvenko.blogspot.com/2015/02/blog-post.html обов'язкове.

Постійне посилання: http://a-kryvenko.blogspot.com/2015/02/blog-post.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий