пятница, 20 июля 2007 г.

В стосунках банків з клієнтами і досі багато «совковості»


Олександр Кривенко:
    В стосунках банків з клієнтами і досі багато «совковості»
    Магістр права, аналітик, представник Громадської організації «Спілка захисту вкладників банків» Олександр Кривенко на круглому столі «Знецінення довіри до банків через недоброчесність реклами», який відбувся   в приміщенні газети «Хрещатик» дав українцям декілька практичних порад.
    Однією з основних проблем, на думку Олександра Кривенка, є недостатня поінформованість людей щодо їх прав, і щодо того, що саме і в яких ситуаціях вони можуть вимагати від працівників банків. Наприклад, в Європі, зауважив пан Кривенко, проводяться спеціальні курси початкової, так би мовити, користувацької банківської грамотності. Зрозуміло, відвідавши ці курси люди не стануть професійними банкірами, але інформацію про те, як побудована банківська система, на що потрібно звертати увагу при підписанні договорів, і т.д., громадяни отримують. Отже, першою порадою пана Кривенка є збір і аналіз інформації. Зокрема, Олександр Кривенко рекомендує при обиранні банку завітати на сайт Асоціації Українських банків, подивитись рейтинги банків, почитати статті про них. Керуватись при обранні банку слід перш за все документами, а не рекламою, якою б привабливою вона не була. Непогано було б дізнатись про трудовий шлях керівництва банку, чи це не ті самі люди, що вже працювали на керівних посадах в збанкрутілих банках? Далі потрібно постійно відслідковувати стан розвитку банку. Наприклад, якщо ви вклали в банк гроші, слід час від часу цікавитись, як в банку йдуть справи, щоб мати можливість у випадку чого вчасно повернути собі кошти. При підписанні будь-якого договору, потрібно його уважно прочитати і «витрясти» з працівників банку інформацію про всі можливі підводні камені, а для цього слід, знов-таки володіти елементарними знаннями про роботу банківських систем. І наостанок – не боятись подавати позив до суду, в разі, якщо ваші права дійсно порушені.
    На жаль, в стосунках банків до клієнтів і досі багато «совковості». Дуже не часто клієнт для банкіра є рівноправним партнером, додає пан Кривенко.
20/07/2007 16:07
Надруковано в газеті «Хрещатик» 20 липня 2007 року та на сайті видання: http://www.kreschatic.kiev.ua/ua/3553/news/1184936855.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий