среда, 26 ноября 2014 г.

Чи почує місцева влада голос малого і середнього бізнесу?


На Вінничині досі не створено такого середовища, яке сприяло би ефективному невеликому підприємництву в області, враховувало думки його представників у процесі ухвалення рішень місцевою владою, а також забезпечувало належний громадський контроль за діями останньої.

Олександр Кривенко
26.11.2014 року

Варто виробити дорожню карту бізнесу Вінничини, узагальнити гострі питання і визначити пріоритетні напрямки його еволюції.
Про це керманич громадської організації «Обласна спілка підприємців «Стіна» Олександр Печалін заявив нещодавно на круглому столі «Мале та середнє підприємництво: проблеми та перспективи розвитку», зорганізованому обласною Радою.
Інша учасниця зустрічі голова асоціації фермерів та приватних землевласників Вінницької області Інна Кухарчук повідомила, що пекучою проблемою на селі є відсутність диференційованого підходу до встановлення орендної платні за землю для дрібного сільськогосподарського бізнесу. Йому важко конкурувати із великими монополістами-агрохолдингами, інтереси котрих часто лобіюються владою як в питаннях отримання земельних ділянок, так і у визначенні низької ціни за їх оренду.
На круглому столі підприємців області також представляли: керівник Вінницького обласного осередку Спілки сприяння зеленому туризму в Україні Оксана Бас, голова правління Вінницької обласної громадської організації «Регіональний центр підприємництва» Віталій Кирницький, віце-президент Вінницького регіонального відділення Українського союзу підприємців та промисловців Валерій Редчик, голова територіального відділення Асоціації платників податків України у Вінницькій області Юрій Захарчук, представники низки неурядових організацій Вінниччини та окремі бізнесмени.
З боку обласної влади на круглому столі були присутні: її голова ради Сергій Свитко, його заступники – Ігор Кревський і Наталія Солейко, керманичі постійних комісій, зокрема, з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів Ігор Вернигор, а також директор Департаменту регіонального економічного розвитку облдержадміністрації Олександр Якубик.
Як повідомили в представницькому органі влади Вінничини, всі учасники події підтримують ідею створення належних умов для людей і невеликих фірм, які займаються підприємницькою діяльністю. Чи справдяться слова, ділами, покаже час.
Зазначу лише, що найближчим часом планується проведення засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради, яке буде присвячено питанням розвитку малого і середнього підприємництва Вінничини.
Довідка: у відповідності до Регіональної програми розвитку малого і середнього підприємництва у Вінницькій області на 2015-2016 роки планується виділення коштів з обласного бюджету для: здійснення заходів щодо створення дорожньої карти розвитку малого і середнього підприємництва області; структурної організації в галузі розвитку корпоративної соціальної відповідальності бізнесу, зокрема, інформаційного центру соціальної корпоративної відповідальності «підприємство-влада-громада»; створення Центру адаптації працівників та підприємців із зони АТО та Криму у Вінницькій області; здійснення заходів щодо сприяння виробникам натуральної, екологічної та органічної продукції у просуванні їх товарів через торгівельні мережі, надання підтримки об’єднанню підприємців у бізнес-асоціації для створення ефективного контролю за діяльністю органів влади.   
Олександр Кривенко, юрист, журналіст, правозахисник, блогер, м. Київ
Viber: +380632413681
skype: kryvenko_oleksandr 

Комментариев нет:

Отправить комментарий